Fakta Marocko

Läs mer om t.ex. transport och prisnivåer förbindelse med din resa till Marocko.
 • Språk Arabiska og berberspråk
 • Huvudstad Rabat
 • Invånarantal 33 milj.
 • Religion Sunni-islam
 • Valuta Dirham
 • Yta 458.730 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Marocko varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid: - 2 timmar
Vintertid: - 1 timme

Transport i Marocko
Buss
Bussarna i Marocko håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering där det är möjligt.
Prisnivå
Man kan få en god marockansk måltid för runt 90 kronor. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver cirka 250 kronor per dag. En sådan summa kan täcka dricka och diverse andra förnödenheter.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Marocko, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera. Vi vill dock understryka att det ytterst alltid är frivilligt att lämna dricks.

I Marocko är systemet med dricks praxis i turistbranschen. Det är normalt att man som resenär betalar dricks till busschaufför ”bus boy”, lokalguider, hotellpiccolos, restauranger etc. På restauranger och caféer är det brukligt att lägga 5-10 procent av hela notan i dricks.

I samband med kryssningar gäller andra regler, se mer information i det specifika programmet för din resa.

Valuta och kreditkort

Marockos valuta heter marockanska dirham (MAD) 1 SEK = cirka 1,30 MAD och 1 EUR = cirka 11,3 MAD (mars 2014).

Användningen av elektroniska betalningskort/kreditkort blir allt mer utbredd i Marocko och det finns uttagsautomater i alla större städer. Vi rekommenderar att man tar med sig lite kontanter i antingen USD eller EUR. De större bankerna i Marrakech växlar också svenska kronor.

Elektricitet
Marocko har precis som Sverige 220 volt även om 170 volt kan förekomma. De kan förekomma olika typer av uttag, därför rekommenderar vi att du tar med ett adapterset.
Telefon och internet

Marockos internationella landskod är + 212. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Marocko.

Det finns internetcaféer i alla de större städerna och de flesta större hotellen i Marocko erbjuder internetservice mot betalning.

Hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute i städerna och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska. Undvik om möjligt även isbitar.

Seder och bruk

Klädseln under resor till Marocko är informell men man bör visa hänsyn för lokalbefolkningen och den islamska kulturen. En tumregel är att klä sig för stadsliv i staden och för strandliv på stranden. Kvinnor som färdas på egen hand kan ibland uppleva oönskad uppmärksamhet från lokala män – detta kan ofta undvikas genom att undgå ögonkontakt. Det är säkert att gå runt på egen hand och man får alltid god service på restaurangerna oavsett om man är man eller kvinna.

Det förväntas att man behandlar de lokala helgedomarna med respekt och korrekt klädsel. Besöker man en moské ska man komma ihåg att ta av sig skorna och placera dem så att sulorna pekar mot varandra. Kvinnor ska täcka armarna och bära hatt eller annan huvudbonad.

Den vänstra handen anses som oren i Marocko och man bör därför undgå att gestikulera med vänster hand. Det är ytterst oförskämt att peka på någon eller något och kom ihåg att det västerländska tecknet ”thumbs up” väcker anstöt i hela den arabiska världen- När man sitter på en stol korsar man inte benen men ser till att skosulorna alltid vidrör golvet då de aldrig får peka på någon person.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Man får inte röka inomhus på offentliga platser om det inte finns särskilda rökrum.

Marockoresor

 • Den Stora Marocko-resan

  Kulturresa till de gamla nordafrikanska kungastäderna och de sägenomspunna Atlasbergen, följt av en underbar strandvistelse i Agadir

  4,1
  • 3 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 20 998:–
  från Stockholm
 • Spanien och Marocko i morernas fotspår

  Upplev storslagna byggnadsverk och enastående vacker natur på en rundresa i Morernas Rike.

  4,3
  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 22 998:–
  från Stockholm