Pass och visum Sydafrika

Läs om pass och visum vid resor til Sydafrika

Ditt pass ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresan från Sydafrika. Du ska minst två tomma sidor i passet till stämplar och passet ska vara maskinläsbart. Det krävs inget visum till Sydafrika för vistelser under 90 dagar, men på några av våra resor ska du skicka in en kopia av fotosidan i ditt pass. Detta framgår av din faktura.
 

I god tid innan din resa kommer vi givetvis att informera dig om vilka inreseregler som gäller för din destination. Det kan dock ske förändringar i dessa inreseregler ända fram till avresan, så det är viktigt att du själv håller dig uppdaterad, både på https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ och på de aktuella flygbolagens hemsidor. Det kan exempelvis komma ytterligare krav på användandet av specifika typer av ansiktsmasker ombord eller krav på andra/ytterligare tester än vad inreselandet kräver. Var dessutom uppmärksam på eventuella transitländer under resan och deras möjliga inresekrav, exempelvis tester och registrering.

Vi måste också göra dig uppmärksam på att det alltid är ditt eget ansvar att försäkra dig om att du infriar kraven som ställs på inresa, som gäller vid avresetidpunkten, och om detta inte är möjligt, går du som utgångspunkt miste om resan.

Ovanstående gäller för alla, oavsett om man är vaccinerad, ej vaccinerad eller tidigare smittad.
 

Inresekrav till Sydafrika

Samtliga resande måste fylla i ett inreseformulär senast före incheckning på avreseflygplatsen och ta med dokumentation på reseförsäkring som täcker Covid-19.

Utöver inreseformulär är det lite olika regler som gäller för inresa till Sydafrika.

Om du är färdigvaccinerad behöver du fylla i inreseformuläret som beskrivs här på sidan.

Dessutom måste man visa upp dokumentation på en reseförsäkring som täcker Covid-19.

Vi rekommenderar att man kontrollerar sina försäkringsvillkor före avresa, eftersom inte alla reseförsäkringar täcker förmodad smitta, endast om man själv testar positivt.

Goudas Super reseförsäkring täcker detta och kan köpas ända fram till dagen för avresa.

Om du inte är färdigvaccinerad, hittar du de inreserestriktioner som gäller för dig på UDs sidor Sweden Abroad. Var uppmärksam på att test- och dokumentationskrav kan ändras löpande och med kort varsel.Läs mer och håll dig uppdaterad via Utrikesdepartementets sidor Sweden Abroad: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/sydafrika/reseinformation/ambassadens-reseinformation/

Läs mer och håll dig uppdaterad via Utrikesdepartementets sidor Sweden Abroad: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/sydafrika/reseinformation/ambassadens-reseinformation/

Inreseformulär

Innan avresa från Sverige till Sydafrika måste alla resande ha fyllt i ett inreseformulär.

Vi har tagit fram en vägledning för hur man fyller i formuläret, som vi rekommenderar att du följer, för att vara säker på att allt blir korrekt. Vi rekommenderar att man skriver ut det ifyllda formuläret, eftersom detta måste tas med på resan.

Vid hemresa ska det utfyllas ett avreseformulär som är nästintill identiskt med inreseformuläret. Länk till formulären finns nedan.

Om man inte har fyllt i inreseformuläret blir man avvisad på avreseflygplatsen. Om detta sker kommer resan inte att återbetalas.

Klicka här för att hämta Albatros vägledning till det sydafrikanska inreseformuläret:

https://documents.albatros-travel.com/se/vagledning_plf_South_Africa.pdf

Klicka här för att fylla i inreseformuläret:

https://www.airports.co.za/Documents/ENTRY%20SCREENING%20THQ.pdf

Klicka här för att fylla i avreseformuläret:

https://www.airports.co.za/Documents/Exit%20Screening%20%20Questionaire%20International.pdf
 

Ofta förekommande frågor

Hur ska jag förhålla mig om jag har transit i Sydafrika?

Om du ankommer till Sydafrika via luften och inte korsar landets gränser, behöver du fortfarande fylla i inreseformuläret.

Hur ska jag förhålla mig om jag är tidigare smittad och inte kan uppvisa negativt test?

Tidigare smittade personer som fortsätter att testa positivt efter genomgången smitta, kan skicka en ansökning om undantag från inresereglerna till det Sydafrikanska hälsoministeriet. Ansökningen skickas till porthealth.travel@health.gov.za tillsammans med en passkopia, bekräftelse på ett positivt PCR-test som visar det ursprungliga smittotillfället samt ett läkarintyg som bekräftar att resenären nu är frisk, inte har symptom och som nu får lov att resa.

På läkarintyget ska resenärens fulla namn enligt passet, datum, signatur samt läkarens adress och kontaktinformation framgå. Det rekommenderas att ansökningen skickas i god tid före avresa.

Håll dig uppdaterad på Sweden Abroad:

När kan jag börja fylla i formuläret?

Du kan i princip börja redan nu, men du kan först skriva färdigt formuläret efter att du har fått ditt flygstolsnummer.

När får jag information om mitt flygstolsnummer?

Det beror på när Albatros får den informationen från flygbolaget, men du får informationen antingen via avresebrevet senast en vecka före avresa eller i ett separat mejl senast 48 timmar före avresa. Om ditt flygstolsnummer ändras under tiden är det vår rekommendation att låta det vara. Flygbolaget har det korrekta flygstolsnumren, om det skulle behövas i samband med evt. smittspårning.

Vad gör jag om jag har problem med att fylla i inreseformuläret?

Använd vår vägledning och ta ett steg i taget. Få evt. hjälp av vän eller familj, om du vet att det kan bli utmaningar.

Måste jag fylla i alla fält?

Vi rekommenderar att du endast fyller i de som är obligatoriska och hoppar över de som är valfria.

Behöver jag ett inreseformulär per person eller ett per bokning?

Alla behöver ett individuellt ifyllt inreseformulär.

Behöver jag betala för inreseformuläret?

Nej, formuläret är gratis. Om du blir ombedd att betala är du förmodligen på fel ställe på nätet. Följ den länk och den vägledning som finns på den här sidan.

Sydafrikaresor

 • Big Five-safari i Krugerparken

  På tu man hand med elefanter, lejon och bufflar - med en heldagsutflykt på Panoramarutten

  4,8
  • 3 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 21 998:–
  Flera flygplatser
 • Victoriafallen, Rovos Rail och Big Five-safari

  Med världens lyxigaste tåg genom Zimbabwe och Sydafrika - i kombination med Victoriafallen och Big Five-safari

  4,7
  • 2 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 57 998:–
  från Stockholm
 • Big Five-safari, Rovos Rail och Kapstaden

  Safari i ett av Sydafrikas bästa Big Five-områden, exklusiv tågresa med världens lyxigaste tåg och sköna dagar i vackra Kapstaden

  4,8
  • 2 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 46 998:–
  från Stockholm
 • Kapstaden á la carte

  Följ med oss till fantastiska Sydafrika och njut av förstklassiga viner och mat, vackra stränder och storslagna landskap!

  4,5
  • 22-01-2023
  • 10 dagar
  • 15 998:–
  från Stockholm