Res till Portugal

Ljuset dämpas, stearinljusen fladdrar till, en stol skrapar mot golvet. Silhuetterna av en trio intar sina platser nedanför baren. Andäktig tystnad i en lokal som bara några sekunder tidigare genljöd av högröstade samtal. Violinen slår an takten och sångerskan fyller rummet med sin kraftiga, nasala stämma. Ord om längtan och kärlek som är mer smärtsam än döden. Gästerna insuper orden och musiken - några med igenkännande miner, andra med darrande läppar. Fado är ljudet av Portugal och bjuder på en unik upplevelse under en semester i Lissabon och andra portugisiska städer.

Invånarantal 11 milj.
Huvudstad Lissabon
Språk Portugisiska
De röda och gröna färgerna står för både upptäcktsresorma och landets revolution 1910
Visste du att...
världens äldsta och fortfarande fungerande bokhandel ligger i Lissabon? Den grundades 1732.
den första noshörningen som satte fot i Europa, gjorde det i Lissabon? Året var 1515 och noshörningen var en gåva till kung Manuel l.

Lissabon

Alfama är ett av Lissabons mest färgsprakande kvarter, där många judar slog sig ned efter den spanska inkvisitionen och där de melankoliska fado-sångerskorna intar barerna efter mörkrets inbrott. Fadons största artist var den legendariska Amalia Rodrigues, som när hon dog 1999 fick en statsbegravning som följdes av tre dagars landssorg. Hennes grav kan besökas i Santa Egracia-kyrkan och hennes hem kan ses i Casa-Museu Amalia Rodrigues. Här berättar bilder, möbler, garderober och smycken om fadomusikens drottning, vars namn blev vida känt långt utanför Lissabons och Portugals gränser.
Ett annat spännande kvarter i Lissabon är det lika charmiga Bairro Alto på höjdsträckningen mittemot Alfama. Här är en av de mest intressanta attraktionerna överraskande nog en hisskonstruktion i form av den spännande Elevador de Santa Justa, skapad av Gustave Eiffels elev, Raul Mesnier du Ponsard i början av 1900-talet. Det gamla arbetarkvarteret är också hemort för den stiliga Gloria-spårvagnen och många roliga butiker, fiskerestauranger, nattklubbar och stadens botaniska trädgård. Det är i Bairro Alto man kan uppleva den största samlingen portugisisk konst från 1100-1800-talet på Museo Nacional de Arte Antiga, och parlamentet som håller till i ett gammalt benedektinerkloster från 1500-talet då Portugal upplevde sin stormaktstid.
Lissabon är känt för sina spårvagnar
En halvtimmes spårvagnstur från Lissabons centrum ligger stadsdelen Belém som betyder Betlehem. Det var här vid Tejo-flodens utlopp som de stora sjöfararna drog ut för att upptäcka världen. Ett monument, Padrão dos Descobrimentos, har upprättats nere vid vattnet till alla upptäcktsresandens minne. Monumentet är passande nog utformat som ett skepp och avbildar bland annat Henrik Sjöfararen, en av arkitekterna som stod bakom grundandet av Portugal som sjöfararnation och kolonialmakt. Bland alla berömda namn återfinns Vasco da Gama, som fann sjövägen till Indien, Pedro Álares Cabral, som upptäckte Brasilien, och Ferdinand Magellán, som var först med att segla jorden runt. På platsen bredvid monumentet finns det en avbildning i mosaik av de resor som de portugisiska upptäcktsresandena begav sig på, och från toppen är utsikten över Tejo helt fantastisk. Belém ska även upplevas för det UNESCO-skyddade klostret Mosteiro dos Jéronimos - ett av Portugals mest sevärda byggnadsverk - och för utsiktstornet Torre de Belém som byggdes 1515 för att trygga huvudstadens säkerhet. Ett besök på det berömda konditoriet Pastéis de Belém är en upplevelse i sig.
En annan sevärdhet som inte ska glömmas bort under en resa till Portugal och Lissabon är Parque das Nações, folkets park, där man höll den storstilade världsutställningen Expo 98 och som idag hyser en rad intressanta sevärdheter, inte minst sinnesberusande arkitektur. Ta tunnelbanan dit - Lissabons underjordiska transportsystem är ett utmärkt exempel på att infrastruktur och offentliga transportmedel inte behöver vara tråkiga. Varje station har sin egen personliga karaktär och är ett litet konstverk i sig.

Övriga Portugal

Portugal är naturligtvis mer än Lissabon. Det 11 miljoner stora grannlandet till Spanien på Iberiska halvön erbjuder även minnesvärda utflykter till slottens stad, Sintra, avkoppling och badsemester i Albufeira och andra vackra städer längs Algarvekusten, historiska upplevelser i den gamla romerska staden Conimbriga, och semester i portvinets spår i Porto med omnejd. Ute i Atlanten ligger dessutom två portugisiska ögrupper som lämpar sig utmärkt för badsemester - Madeira och Azorerna. Båda ögrupperna har varit bebodda i tusentals år, men det var först på 1400-talet som portugiserna upptäckte dem. Azorerna ”upptäcktes” 1427 av en av Henrik Sjöfararens kaptener. Den tidigare så stora sjöfararnationen har inte längre samma maktposition i världen och äventyrarna föredrar att stanna hemma i Portugal. Det gör de rätt i - Portugal är ett land väl värt att upptäcka.
Madeira

Portugalresor

 • I hjärtat av Portugal

  Res långsamt utmed Lissabonkusten. Med utflykter till Lissabon, Sintra och Cabo da Roca

  4,3
  • 08-10-2024
  • 8 dagar
  • 15 698:–
  från Stockholm
 • Långtidssemester på Algarvekusten

  Tre veckor på 4-stjärnigt hotell i kustorten Praia da Rocha

  • 3 avgångar
  • 22 dagar
  • Från 25 498:–
  från Stockholm
Dela den här sidan