Res till Malta

Det enastående öriket Malta är en av Europas mest eftertraktade semesterdestinationer. Och det finns det all anledning till – både historia, kultur, god mat och azurblått hav ligger inom räckhåll när man är på semester på Malta. Dessutom medverkar Maltas historiskt sett strategiska placering till att landet har varit och än i dag fortfarande är en smältdegel av arabiska, italienska och nordafrikanska influenser.

Invånarantal 400 000
Huvudstad Valletta
Språk Maltesiska och engelska
Georgskorset i flaggans vänstra hörn fick Malta för tappert motstånd under andra världskriget
Visste du att...

Malta faktiskt inte är en ö, utan en skärgård? Endast de två största öarna, Malta och Gozo, är bebodda året om.

Maltas minsta ö, Comino, är 100 % bilfri? Här finns bara en enda byggnad; Comino Hotel.

Maltas geografi och historia

Malta består av sex öar, varav endast tre är bebodda. Näststörst efter Malta är Gozo nordväst om Malta med 30 000 invånare. Mellan de två huvudöarna ligger Comino. Maltas cirka 400 000 invånaretränger ihop sig på en areal som är ungefär hälften så stor som Bornholms, vilket gör landet till ett av världens mest tätbefolkade. Efter att ha befunnit sig under brittiskt herradöme i 174 år frigjorde sig Malta år 1964 från Storbritannien. Landet har dock fått uppleva både feniciskt och turkiskt herradöme.

Vill du veta mer om Malta? Följ då med reseledare Niels Lauridsen i hans reseblogg från Malta

Huvudstaden Valletta

Sevärdheter i Valletta

Den stora affärsgatan sjuder av pengar och människor som förhandlar om dem och påsar som dignar under tyngden av lyckliga nyförvärv. Här finns kläder, elektronikvaror och lokalt konsthantverk. Ett par blåtonade Mdina-glas tronar på ett interimistiskt utställningsbord och hemgjorda reklamskyltar visar vägen i den maltesiska köpmannadjungeln. Merchant Street rymmer även de lockande marknadshallarna med färsk frukt och grönsaker, kött- och fiskbutiker, flådda kaniner, nyfångad bläckfisk och svärdfisk. Bon appetit. Marknadshallarna i huvudstaden Valletta, som redan på 1700-talet betraktades som en av Europas vackraste städer, utgör ett välkommet avbrott på den ibland strapatsrika sightseeingen i de våldsamt kuperade sidogatorna. Nära Merchant Street och huvudgatan Republic Street ligger Stormästarens Palats, som från början tjänade som residens för Johanniterordens stormästare, sedan för den engelska guvernören och idag för den maltesiska presidenten. Här breder stadens forna storhet ut sig. Upplev även huvudstadens vackraste barockbyggnad, Auberge de Castille et Leon, som tidigare tjänade som herrbärge åt riddare från Castillien och idag inhyser statsministeriet.

Sevärdheter i Sliema

Förutom huvudstaden finns det även intressanta semesterupplevelser att hämta i Sliema, som en gång var ett litet fiskeläge, senare prominent förort till Valletta och idag Maltas största stad med 25 000 invånare. Ta en promenad längs hamnpromenaden, Tower Road, som kallas så på grund av det dominanta St. Julians Towers som byggdes på 1500-talet av de inflytelserika Johanniterna. Tornet har tjänat som vakttorn och värn mot fientligt inställda besökare från havet.

Hamnpromenaden i Sliema

Sevärdheter i Syd- och Ostmalta

Upplev också Syd- och Ostmalta, bland annat Den blå grottan i Wied iz-Zurrieg - den azurblå viken - med inte bara en, utan flera grottor. Ta en sväng om Hagar Qim-templet som har världens största fristående sten. Man ska inte heller missa en resa tillbaka till en av världens bäst bevarade tidsfickor, medeltidsbyn Mdina, landets första huvudstad. Idag en liten stad med endast några få hundra invånare varav de flesta är välbärgade adelsfamiljer. Även den mycket större grannstaden Rabat är spännande, inte minst på grund av de många katakomberna. Den som vill ge sig ut på undervattensäventyr kan roa sig med grottdykning vid Gozo. Den danske nationaldiktaren H.C. Andersen upplevde sina egna äventyr på Malta - något han har beskrivit i reseskildringarna ”En diktares basar” från 1842. Kanske ett bra sätt att komma i stämning inför resan till Malta.

Mdina
Dela den här sidan