Res til Spanien

Spanien är ett land med kultur, natur, tapas, tjurfäktning och flamenco. En kväll med Spaniens nationaldans innebär fingerfärdigt gitarrspel, bestämda handklappningar och en dansös som uppvisar en imponerande grad av dramatik och passion, när hon beslutsamt stampar i golvet, elegant piskar med klänningen och kastar sig ut i en explosionsartad serie av blixtsnabba fotsteg. När den lilla lokalen med lågt i tak är helt fylld ut i alla hörn av taktfasta rytmer, börjar servitörerna bära in faten. Gästerna fördelar rutinerat kryddig chorizo, lufttorkad skinka, räkor i vitlökslag, sardiner på spett, marinerade svampar och salta ostar mellan sig.

Invånarantal 48,5 milj.
Huvudstad Madrid
Språk Spanska, katalanska, galiciska och baskiska
Den spanska flaggan heter la Rojigualda och de rödgula färgerna har varit 'spanska' sedan 1700-talet
Visste du att...
Spanien är det enda landet i Europa där det finns apor? På Gibraltar kan man stifta bekantskap med berberapan.
det finns runt 400 miljoner spansktalande i världen? Den spanska befolkningen utgör därmed cirka 10% av världens spanskspråkiga.

Barcelona

Det spanska köket uppvisar stor mångfald med det rustika landsbygdsköket mot söder och kusternas skattkammare av fisk och skaldjur. Men det är också nueva cocina vasca – det nya baskiska köket i Nordspanien, som med en hel generation av stjärnkockar har befäst Spaniens plats på den gastronomiska världskartan. Kataloniens huvudstad är också ett självklart resmål med Gaudis sagolika arkitektur i stadsdelen Eixample, som till exempel den gigantiska men ännu inte färdigbyggda katedralen La Sagrada Familia. På besök i Barcelona bör man ta en promenad längs Ramblan, stadens hektiska fotgängarboulevard och i den medeltida stadskärnan Barri Gotic med tjusiga designbutiker och historiska monument. Man bör också besöka stadsdelen El Raval med dess mix av bohembarer och presigefyllda konstpalats.

Norra Spanien

Längre norrut i Baskien och på den norra kusten väntar mer konst och fler upplevelser. Missa inte Museo Guggenheim Bilbao byggt av den internationella topparkitekten Frank Gehry. Museet är till hälften byggnad och till hälften skulptur, med ett silverglänsande, fiskliknande pansar skapat av tunna titaniumplattor och utrustat invändigt med amerikansk popkonst, abstrakt expressionism och annan tongivande, modern konst från hela världen. Norra Spanien lockar också med Rioja och dess viner, som bör avnjutas på någon av områdets alla spännande vingårdar och med Hemingways favoritstad Pamplona i Navarra, där man kan uppleva den berömda och beryktade San Fermin-festivalen. Varje år den 7 juli släpps tjurarna ut på de smala gatorna och unga äventyrslystna – eller dumdristiga – män får leka villebråd för en dag. Planera också in ett besök i Galicien med den vackra huvudstaden Santiago de Compostella, som varje år besöks av flera hundratusentals katolska pilgrimer, som efter 800 kilometers promenad samlas vid medeltidskatedralen Catedral de Santiago.
Puente La Reina i Galicien

Södra Spanien

Fortsätt resan i södra Spanien till den spanska solkusten, som är mycket mer än Gibraltar och Costa del Sols badstränder. Det är också Picassos födelsestad Malaga. Många av mästarens verk kan naturligtvis ses här på Museo Picasso, som håller till i det förnäma Palacio de Buenavista. Södra Spanien är dessutom de vita byarna (Los Pueblos Blancos) i Andalusien. Till exempel Ronda med den 100 meter djupa ravinen som delar byn i två, och den charmiga bergsbyn Frigiliana, där flera danska konstnärer har valt att slå sig ned. Det soliga södra Spanien kan också bjuda på Granada med den berömda moriska fästningen Alhambra och storstaden Sevilla, där man kan se bra flamenco.
Plaza De Espana i Sevilla

Madrid

Huvudstaden Madrid är med sina 3,2 miljoner invånare en spännande och pulserande huvudstad, bland annat odödliggjord genom flera av den spanske filmkonstnären Pedro Almadovars burleska verk och genom att vara den vackra inramningen till slutet på ett av världens hårdaste cykellopp, Vuelta Espana. Madrid har ett livligt nöjesliv och gott om kultur. Här finns bland annat Pradomuseet med verk av Goya, som till exempel den världsberömda tavlan ”Den nakna Maja”.

Spanien är också stora naturupplevelser med bland annat vandrings- och cykelturer i Pyrenéerna, skidåkning och andlöst vackra vyer i nationalparkerna i Asturien. Det har hänt mycket i Spanien, som med sina 48 miljoner invånare är ett av Europas stora länder, sedan diktatorn Franco störtades på 1970-talet. Och även om det är ett av kontinentens mest välbesökta länder, finns det fortfarande många nya spännande saker att upptäcka under en resa i Spanien. Från tjurfäktning till tapas. Eller från vidunderlig natur till minnesvärda kulturminnen.

Smaklig måltid!

Spanienresor

 • Långtidssemester i Andalusien med Málaga, Mijas och Ronda

  Byt ut det trista svenska vädret mot de ljumma vindarna på den spanska Solkusten. Med 4-stjärnigt hotell och halvpension

  • 23 avgångar
  • 22 dagar
  • Från 13 498:–
  från Göteborg
 • Långtidssemester på Teneriffa

  Svensk vinter? Nej tack! Byt till varma vindar, makalös natur och tid till att koppla av i solen

  4,2
  • 6 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 12 998:–
  från Stockholm
 • Långtidssemester på Costa Blanca

  Upplev vackra Guadalest, ät tapas i Benidorm och lapa sol på Costa Blanca. Med boende på 4-stjärnigt hotell med halvpension

  3,9
  • 4 avgångar
  • 22 dagar
  • Från 13 698:–
  från Stockholm
 • Långtidssemester på Mallorca

  Med massor av upplevelser och tid att umgås! I priset ingår halvpension och utflykter

  4,1
  • 2 avgångar
  • 22 dagar
  • Från 14 998:–
  från Köpenhamn
Dela den här sidan