Res til Spanien

Spanien består av mycket olika regioner: från självständighets-hungrande Baskien i norra Spanien, det torra, heta Andalusien med sitt moriska förflutna, det kosmopolitiska Barcelona och charmiga Madrid. Den gemensamma nämnaren för dem alla är livsnjutning, massor av kulturella upplevelser och vacker natur.

Invånarantal 50 milj.
Huvudstad Madrid
Språk Spanska, katalanska, galiciska och baskiska
Den spanska flaggan heter la Rojigualda och de rödgula färgerna har varit 'spanska' sedan 1700-talet
Visste du att...

Spanien är det enda landet i Europa där det finns apor? På Gibraltar kan man stifta bekantskap med berberapan.

det finns runt 400 miljoner spansktalande i världen? Den spanska befolkningen utgör därmed cirka 10% av världens spanskspråkiga.

Natur och geografi

Spanien är uppdelat i 17 regioner, som tillsammans utgör majoriteten av den iberiska halvön, som Spanien delar med Portugal och Andorra. Den spanska naturen har både bergskedjor, floder och en enorm platå som fyller det mesta av centrala Spanien. Landets högsta punkt är vulkanen Pico del Teide på ön Teneriffa med en höjd av 3 718 meter. Den högsta punkten på det spanska fastlandet är Mulhacén, som är en del av bergskedjan Sierra Nevada i södra Spanien. Söder om Sierra Nevada ligger den berömda kustlinjen Costa del Sol, som utgör en liten del av landets 5 000 km långa kustlinje, som inkluderar allt från breda, mjuka sandstränder till robusta klippor och djupa fjordar.

Pico del Teide på Teneriffa

Spaniens historia

Både fenicierna, romarna och araberna erövrade och grep makten över Spanien. De arabiska erövrarna, som i detta område kallades morer, tog med sig en tradition av vacker, detaljerad arkitektur. Fantastiska byggnader som Alhambra i Granada och Mezquita i Cordoba står fortfarande idag som vittnen till morernas kreativa lust. Morerna hade också den islamiska tron som fanns sida vid sida med kristendomen utan de stora problemen. Denna typ av fredlig religiös samexistens slutade i slutet av 1400-talet, då den spanska inkvisitionen infördes av påven Sixtus 4. Inkvisitionen konverterade framgångsrikt landets befolkning till katoliker och idag är mer än 98% av befolkningen katoliker.

Alhambra är ett av de vackraste monumenten i världen

Inte bara växte katolicismen - storleken på själva landet spridde sig snabbt på 14- och 1500-talet. Spanien blev en gigantisk stormakt som spridit sig långt utanför Europas gränser. Det var stor aktivitet i de spanska hamnarna, för Indiens varor lockade, och en snabbare havsrutt till Indien än söder om Afrika måste finnas. Den var inte där, men västerut låg en helt okänd kontinent, och Columbus resor låg till grund för enorma spanska koloniala områden i hela Latinamerika. Filippinerna och vissa områden i Afrika blev också en del av den globala spanska regimen.

Columbus-statyn i Barcelona

Men redan på 1600-talet började stormakten gradvis smulas sönder, och därifrån gick det utför till 30-talet, då inbördeskrig och diktatur isolerade Spanien från resten av Europa, som vägrade att handla med Franco-regimen. 1978 ersattes diktatur av demokrati, och Spanien blev återigen en fullständig medlem av kontinenten. Europas gränser kan dock inte hålla Spanien tillbaka. Det finns inga fler spanska kolonier, men spanska språket och kulturen har spridit sig långt, inte minst till Latinamerika. Idag talar 500 miljoner människor världen över spanska. Hemma i Spanien nöjer man sig dock inte med det spanska språket. Katalanska, galiciska och baskiska är också officiella språk i Spanien, och ungefär en tredjedel av landets befolkning har ett av dessa språk som modersmål, och standardspanska, även kallad kastilianska, som andraspråk.

Spanska talas över hela världen

Spanienresor

 • Costa Dorada och underbara Katalonien

  En vecka på Costa Dorada med upplevelser i Katalonien från vinregionen Priorat till romerska Terragona

  • 2 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 11 498:–
  från Stockholm
 • Vårstämning i Andalusien med Málaga, Mijas och Ronda

  Byt ut det trista svenska vädret mot de ljumma vindarna på den spanska Solkusten. Med 4-stjärnigt hotell och halvpension

  3,9
  • 4 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 13 998:–
  från Stockholm
 • Höststämning i Katalonien

  Romerska Tarragona och vin i Priorat

  • 2 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 15 498:–
  från Stockholm
Dela den här sidan