Res till Barcelona

Det doftar chorizo, ost, fisk och exotiska frukter. En smal kvinna med uppsatt hår och en solfjäder framför ansiktet, ser villrådig ut inför de många möjligheterna. Gatuförsäljare, hemmafruar och kockar från de omgivande tapasrestaurangerna konfererar och den stora marknaden La Boqueria med sina långa, svagt upplysta korridorer låter som en radio som spelar tusen frekvenser samtidigt.

Invånarantal 1,2 mio.
Grundades 1. århundrede f.Kr.
Språk Spanska
Flaggan Senyera är en kombination av Sankt Görans kors, Kataloniens skyddshelgon, och traditionella röda och gula ränder, historiskt symbolen för Aragoniens krona.
Visste du att...

att La Rambla, den mest berömda gatan i Barcelona, består av 5 olika gator.

att uppförandet av katedralen La Sagrada Familia började år 1882, och förväntas först vara klar 2026

Kataloniens huvudstad

Skotrarna åker kors och tvärs mellan bilar, bussar, fotgängare och unga flickor ute på kvällspromenad. En äldre man öppnar den översta knappen på skjortan och torkar svetten ur pannan med en näsduk. I bakgrunden hörs tonerna från en spansk gitarr och bitar av populära låtar hörs från bilarna som kör förbi.

Man bör se sig för på Plaça de Catalunya – den hektiska trafikknutpunkten som sammanbinder den gamla och den nya stadsdelen i Kataloniens huvudstad, Barcelona. Det är här som Ramblan börjar, stadens livliga fotgängarboulevard där trottoarkaféer, gamla barer, lockande matställen och tjusiga butiker i den speciella art deco-stilen från omkring år 1900 ligger sida vid sida.

La Rambla pa natten

Enastående arkitektur

Få människor tar semester i Barcelona utan att fascineras av stadens arkitektur. Bland den unika arkitekten Gaudís många äventyrliga skapelser kommer du definitivt att lägga märke till La Sagrada Familia i Barcelonas Eixample-distrikt – den enorma katedralen med sina magnifika skyhöga spiror är Gaudís mest kända verk. Men mer än 120 år efter att bygget påbörjades är det fortfarande inte helt färdigt. Casa Milà, på andra sidan, ligger också i Barcelonas Eixample-distrikt. Den böljande byggnaden är inspirerad av naturens organiska former och byggdes 1906–12 på order av affärsmannen Pere Milá i Camps. Då kallades det i folkmun La Pedrera - "Stenbrottet" - men numera är det inte många som talar illa om Gaudi.

La Pedrera i Barcelona

På upptäcktsfärd

Upptäck också La Ribera med de smala gränderna som fungerar som korridorer för stora palats – många av dem fungerar som utställningslokaler på museigatan Carrer de Montcada. Bland annat det vackra Museo Picasso, museet för förcolumbiansk konst på Museo Barbier-Mueller D'Art Precolombi och Museo Textil i D'Indumentario, som visar gammal textildesign och broderihantverk.

Se dessutom det vackra kaklade palatset, Palao de la Música Catalana, som ligger lite längre bort eller fortsätt turen till den medeltida stadsdelen Barri Gotic, som bland annat rymmer fantastiska designbutiker och historiska monument och byggnader, inklusive resterna av den romerska muren och Barcelonas stora gotiska katedral, Catedral de Barcelona på Plaça de la Seu.

Utforska även det gamla slum- och red light district-området El Raval, som innehåller en spännande blandning av gamla bohemiska tavernor och nya prestigefyllda konstpalats - inklusive Museo d´Art Contemporani de Barcelona (MACBA) med verk av stora modernistiska namn som Miró och Paul Klee.

Palau de la Música Catalana

Utsiktsplatser

Ta också turen upp till Gracia och Tibidabo, där det finns gott om fantastiska utsiktsplatser. Den bästa utsikten över Barcelona finns på Tibidabo-berget 542 meter över staden. Det är här det stora, 100 år gamla mässområdet Parc D'Attracions de Tibidabo ligger och flera av de gamla vackra villorna är idag inredda som eleganta kaféer och cocktailbarer. Det finns också vackra panoramautsikter i Montjuic – det gäller även flera av den högt belägna stadsdelens många museer och utställningslokaler. Se Mies van der Rohe-paviljongen som byggdes för världsutställningen 1929, bli upplyft av det stora och vackra Miro-museet, Fundació Joan Miró eller bekanta dig med katalansk konst på MNAC - Museo Nacional d'Art de Catalunya.

Utsikt över Barcelona från Tibidabo.

Djur och gastronomi

Avsätt också tid på semestern i Barcelona för att koppla av i Parc de la Ciutadella, som används flitigt för kortspel, schack, rullskridskor, boule och av nyförälskade par. I parken finns också en trevlig djurpark. Barcelona, ​​som med sina 1,6 miljoner invånare, är Spaniens näst största stad, ligger också vackert vid kusten och läget vid Medelhavet gör Barcelona till en unik metropol. Ett självklart semestermål för den som vill kombinera storstadssemester och fina kulturupplevelser med avkoppling och solsemester vid havet. Glöm inte att Spanien har fått ett rykte som ett av världens mest progressiva gastronomiska resmål – bland annat på grund av den numera stängda trestjärniga Michelin-restaurangen El Bullí. Det finns många bra restauranger att välja mellan, både i den gamla och nyare delen av staden.

Barcelona Zoo