Sevärtheter i Spanien

Kom ihåg att ta paus ibland

Vad ska man se i Spanien? Spanien är fullt av fantastiska sevärdheter - från Barcelona till Madrid och det soliga södra Spanien. Läs om Spaniens bästa sevärdheter nedan, och kom ihåg att lämna utrymme för det utsökta spanska köket.

Det spanska köket uppvisar stor mångfald med det rustika landsbygdsköket mot söder och kusternas skattkammare av fisk och skaldjur. Men det är också nueva cocina vasca – det nya baskiska köket i Nordspanien, som med en hel generation av stjärnkockar har befäst Spaniens plats på den gastronomiska världskartan.

Barcelona

Kataloniens huvudstad är också ett självklart resmål med Gaudis sagolika arkitektur i stadsdelen Eixample, som till exempel den gigantiska men ännu inte färdigbyggda katedralen La Sagrada Familia. På besök i Barcelona bör man ta en promenad längs Ramblan, stadens hektiska fotgängarboulevard och i den medeltida stadskärnan Barri Gotic med tjusiga designbutiker och historiska monument. Man bör också besöka stadsdelen El Raval med dess mix av bohembarer och presigefyllda konstpalats.

Skål!

Norra Spanien

Längre norrut i Baskien och på den norra kusten väntar mer konst och fler upplevelser. Missa inte Museo Guggenheim Bilbao byggt av den internationella topparkitekten Frank Gehry. Museet är till hälften byggnad och till hälften skulptur, med ett silverglänsande, fiskliknande pansar skapat av tunna titaniumplattor och utrustat invändigt med amerikansk popkonst, abstrakt expressionism och annan tongivande, modern konst från hela världen. Norra Spanien lockar också med Rioja och dess viner, som bör avnjutas på någon av områdets alla spännande vingårdar och med Hemingways favoritstad Pamplona i Navarra, där man kan uppleva den berömda och beryktade San Fermin-festivalen. Varje år den 7 juli släpps tjurarna ut på de smala gatorna och unga äventyrslystna – eller dumdristiga – män får leka villebråd för en dag. Planera också in ett besök i Galicien med den vackra huvudstaden Santiago de Compostella, som varje år besöks av flera hundratusentals katolska pilgrimer, som efter 800 kilometers promenad samlas vid medeltidskatedralen Catedral de Santiago.

Puente La Reina i Galicien

Södra Spanien

Fortsätt resan i södra Spanien till den spanska solkusten, som är mycket mer än Gibraltar och Costa del Sols badstränder. Det är också Picassos födelsestad Malaga. Många av mästarens verk kan naturligtvis ses här på Museo Picasso, som håller till i det förnäma Palacio de Buenavista. Södra Spanien är dessutom de vita byarna (Los Pueblos Blancos) i Andalusien. Till exempel Ronda med den 100 meter djupa ravinen som delar byn i två, och den charmiga bergsbyn Frigiliana, där flera danska konstnärer har valt att slå sig ned. Det soliga södra Spanien kan också bjuda på Granada med den berömda moriska fästningen Alhambra och storstaden Sevilla, där man kan se bra flamenco.

Plaza de España i Sevilla

Madrid

Huvudstaden Madrid är med sina 3,2 miljoner invånare en spännande och pulserande huvudstad, bland annat odödliggjord genom flera av den spanske filmkonstnären Pedro Almadovars burleska verk och genom att vara den vackra inramningen till slutet på ett av världens hårdaste cykellopp, Vuelta Espana. Madrid har ett livligt nöjesliv och gott om kultur. Här finns bland annat Pradomuseet med verk av Goya, som till exempel den världsberömda tavlan ”Den nakna Maja”.

Spanien är också stora naturupplevelser med bland annat vandrings- och cykelturer i Pyrenéerna, skidåkning och andlöst vackra vyer i nationalparkerna i Asturien. Det har hänt mycket i Spanien, som med sina 48 miljoner invånare är ett av Europas stora länder, sedan diktatorn Franco störtades på 1970-talet. Och även om det är ett av kontinentens mest välbesökta länder, finns det fortfarande många nya spännande saker att upptäcka under en resa i Spanien. Från tjurfäktning till tapas. Eller från vidunderlig natur till minnesvärda kulturminnen.

Smaklig måltid!

Spanienresor

 • Costa Dorada och underbara Katalonien

  En vecka på Costa Dorada med upplevelser i Katalonien från vinregionen Priorat till romerska Terragona

  • 06-10-2024
  • 8 dagar
  • 11 498:–
  från Stockholm
 • SINGELRESA

  Costa Dorada i norra Spanien för singelresenärer

  En upplevelse för dig som reser på egen hand och vill möta andra utan att behöva betala dyra pengar för enkelrum.

  3,7
  • 12-10-2024
  • 8 dagar
  • 11 998:–
  från Stockholm
 • Långtidssemester i Andalusien med Málaga, Mijas och Ronda

  Byt ut det trista svenska vädret mot de ljumma vindarna på den spanska Solkusten. Med 4-stjärnigt hotell och halvpension

  4
  • 5 avgångar
  • 22 dagar
  • Från 17 998:–
  från Köpenhamn
 • Långtidssemester på Costa Blanca

  Upplev vackra Guadalest, ät tapas i Benidorm och lapa sol på Costa Blanca. Med boende på 4-stjärnigt hotell med halvpension

  3,9
  • 5 avgångar
  • 22 dagar
  • Från 19 498:–
  från Köpenhamn