Res till Island

En resa till Island bjuder både på spännande minimetropol i Reykjavik och storslagna naturfenomen. De varma källorna fyller himlen med kokande vatten och ånga. En jaktfalk lämnar ett långt streck efter sig med sina stora vingslag. I farvattnet nedanför samsas sälar, delfiner, späckhuggare och puckelval. Det är högst troligt att de storslagna omgivningarna kan tillskrivas en del av äran för de isländska konstnärernas stora framgångar. Med en rad tongivande författare, bildkonstnärer och inte minst musiker håller vulkanöns invånare definitivt sig framme på den europeiska kulturscenen.

Invånarantal 332.000
Huvudstad Reykjavik
Språk Isländska
Den isländska flaggan har använts sedan 1944 när landet blev oberoende av Danmark.
Visste du att...
Island har världens äldsta parlament? Alltinget möttes första gången år 930 på slätten Þingvellir. Sedan dess har Alltinget flyttat deras mötesplats till parlamentsbyggnaden Alþingishúsið i Reykjavik.
det inte finns någon militärtjänstgöring på Island? Om islänningarna vill göra militärtjänst får de göra det i Norge istället.

Blå Lagunen

Svaveldoften blandar sig med frisk klar luft och ångan lägger sig som en lätt dimbank över alla som har lagt sig tillrätta i den turkosblå bassängen. Vattnet i Den blå lagunen är 35-40 grader varmt och den konstgjorda sjön, som kom till under konstruktionen av det närliggande värme- och elektricitetsverket, bildar en underbar miljö för en fantastisk wellness-upplevelse. Ibland står platsen även värd för olika evenemang. Till exempel har lagunen använts som kuliss under den storslagna Iceland Airwaves, en musikfestival som anordnas varje år i oktober och som i första hand lanserar nya, spännande isländska artister.

Reykjavik

Huvudstaden Reykjaviks klubbar och spelställen lånar ut sina lokaler till festivalen. Reykjavik har under senare tid, trots sin blygsamma storlek på 183 000 invånare (eller lite mer än hälften av hela Islands befolkning), blivit en kulturell metropol med många talanger inom både konst och litteratur och framförallt inom musik. Inte minst sångerskan Björks framgångar har haft en positiv inverkan på den internationella musikscenen, och andra stora namn som Sigur Ros håller sig också väl framme. Reykjavik är naturligtvis mer än bara musik. Staden är även utomhusbassänger och spabad, konstnären Einar Jonssons museum och Kulturarvshuset med de gamla isländska handskrifterna, som har haft en enorm betydelse för det isländska folkets historia och självuppfattning.

Reykjavik

Islands natur­attraktioner

I Reykjaviks omedelbara omgivning kan man låta sig imponeras av en storslagen natur. Gå på upptäcktsfärd runt Den gyllene cirkeln som omfattar de tre stora attraktionerna Thingvellir, Geysir och Gullfoss. På den stora Thingvellir-slätten kan man på kanten av lavaslänten skåda ut över Islands största sjö Thingvallavatn. Vig gejsrarna Strokkur och Geysit kan man uppleva fuktiga källor, som sedan 1300-talet med jämna mellanrum har skjutit upp vatten och ånga mot himlen. Vid Gullfoss kan man beundra hur ett imponerande vattenfall med lerigt glaciärvatten faller 32 meter ned i en 70 meter djup och 2,5 km bred ravin. Den som behöver pumpa igång adrenalinet kan utmana sig själv med river rafting på älven Hvita - en spännande möjlighet att komma ända inpå naturens element. Läs också vår artikel om de fascinerande Geysrar

Man ska inte heller missunna sig själv ett besök vid Snæfellsnes med den mytologiska vulkanen och glaciären Snæfellsøkull, och utmana sina hästkrafter längs Atlanten. Upplev även Västfjordarna där man ser nästan hela vägen till Grönland, som ligger 300 km bort, Nordlandet med det dånande vattenfallet Dentifoss, de spräckliga lerformationerna och de enorma fågelflockarna. Längs kusten återfinns stora fågelkolonier med över 280 olika arter. En av dessa är jaktfalken, som var Islands symbol när landet tillhörde Danmark. Man ska inte heller glömma Sydlandet och Västmannaöarna och inte heller de än idag aktiva vulkanerna. Från toppen av kägelvulkanen Hekla, som hade sitt sista utbrott år 2000,erbjuds en formidabel utsikt över glaciären, den vidsträckta Atlanten och Sydlandets flacka slätter. 

Islandssemestern erbjuder vida horisonter, sprutande glaciärer, varma källor, dånande vattenfall, vulkaner och kratrar - emellanåt även särpräglade gastronomiska upplevelser och råvaror som man definitivt inte sätter i sig varje dag. Måsägg, hajar och mat som rökts över fårbajs - eller varför inte en delikat sjöpapegoja. Smaklig måltid.
Här kan du läsa mer om (på danska) hur det är att vara med på Albatros expeditionskryssning: Hvad er Albatros ekspeditionskrydstogt?

Vattenfallet Godafoss

Islandresor

 • Isländsk vintermagi

  En vinterresa till Island med frusna vattenfall, magiskt norrsken i vintervita landskap och kulturella upplevelser i den stämningsfulla huvudstaden Reykjavik

  4,1
  • 2 avgångar
  • 4 dagar
  • Från 12 998:–
  från Stockholm
 • En äventyrskryssning till östra Grönland

  Res till ett av de vildaste och mest avsides belägna områdena i världen: östra Grönlands fantastiska kuster. Upplev regionens enastående skönhet på vår resa

  • 17-09-2025
  • 12 dagar
  • 84 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan