Res till England

England är lika med pubar och pints. Näsorna är röda och humöret på topp när bartendern låter de stora ölkrusen glida iväg som curlingstenar över den mörka bardisken. Ett par bedagade herrar i grön oljerock klappar varandra godmodigt på axeln och stämmer upp i en gemensam sång som överröstar både den enarmade banditen och den knastrande elden i hörnet: Underneath the arches I dream my dreams away. Underneath the arches, On cobblestones I lay. Utanför de tonade fönstren glider världen förbi. Inne på puben är det dock sångerna som avgör vilket årtionde vi befinner oss i.

Invånarantal 64 milj.
Huvudstad London
Språk Engelska
Union Jack är en kombination av korsen från Englands och Skottlands flagga, samt det röda diagonala korset för Saint Patrick, Irlands skyddshelgon
Visste du att...
Big Ben inte är namnet på det kända klocktornet utan på själva klockan?
världens första zoo öppnade i London 1828?
På med promenadskorna, vila ut på en pub och hämta sedan nya krafter med stuvningar, plumkaces eller förstaklassens Michelin-kök - upplev både nostalgiska tidsbubblor och sprudlande stadsliv. Du är på resande fot i England.

Liverpool

Liverpool är lika med The Beatles, fotboll på Anfield Road och världens största och mest prestigefyllda hästkapplöpning, The Grand National Steeplechase. Den gamla arbetarstadens estrader är fulla av entusiasm och ivriga åskådare - det finns inget stelt över varken sport eller musik i Liverpool. Efter ett besök på Beatles Story Museum eller Beatles shop på Matthew Street, och givetvis The Cavern, nattklubben där det hela började, råder det ingen tvekan om att The Beatles fortfarande håller staden i ett nostalgiskt järngrepp. Penny Lane och Strawberry Fields är ett måste på sightseeingturen och så även John Lennons och Paul McCartneys barndomshem. Liverpool bjuder på mer spänning med berömda Albert Dock, den största samlingen kulturmärkta byggnader i England, invigd av Prins Albert för mer än 150 år sedan, och idag en vittnesbörd om Liverpools storhetstid på 1800-talet - då en av världens viktigaste hamnstäder. Idag är Liverpool hemstad för bland annat Tate Modern Gallery och Merseyside Maritime Museum. Staden upplevs även med fördel från vattnet i form av en färjetur över den legendariska Merseyfloden.

Manchester

Det är inte bara i fotboll som Liverpool och Manchester kämpar mot varandra. Manchester fick efter den industriella revolutionen rykte som världens textilcentrum och har efter en period av nedgång fått nytt liv med byggprojekt och kulturella investeringar. Staden, som har 2,6 miljoner invånare, inhyser bland annat Manchester Art Gallery med sin förnäma samling modern brittisk konst med stora internationella namn som Lucien Freud, Francis Bacon, Henry Moore och David Hockney. I området Castlefield kan man åka på den första segelbara kanalen skapad av människan - Bridgewaterkanalen. Längs Manchesters Ship Canal, som från Salford Quays ringlar sig ända fram till Liverpool, finns vacker gammal arkitektur, och i de norra förorterna har tidigare packhus och lagerbyggnader omvandlats till intressanta lyxlägenheter.

London

Både Manchester och Liverpool är spännande urbana alternativ till den mer traditionella storstadssemestern, men det är självklart svårt för dem att konkurrera med Europas multikulturella huvudstad. Swinging London breder makligt ut sig med shopping från Oxford Street och Kings Road till det alternativa Camden Market och det väletablerade varuhuset Harrods. Staden vimlar av stora musikaler, från gamla klassiker som ”Sound of Music” och ”Phantom of the Opera” till historien om arbetarpojken Billy Elliot som blev balettdansör - tillika biosuccé. Londonbesökaren ska ha gott om tid - staden ska betas av bit för bit. Upplev South Kensingtons magnifika museer, Science Museum, Natural History Museum och inte minst Victoria & Albert, världens största museum för design och konsthantverk. Gå även på upptäcktsfärd i den gamla immigrantstadsdelen och arbetarkvarteret East End, som har fått ett uppsving och idag är ett tillhåll för både designers och konstnärer. En del av den moderna konsten kan ses på Whitechapel Art Gallery.
Andra stora kulturupplevelser finns i Londons South Bank med South Bank Centres-gallerier och teater i Shakespeares legendariska Globe Theatre en bit nedåt floden, samt konsttemplet Tate Modern, med specialutställningar och en permanent samling i världsklass. Via kulturmärkta Millenium Bridge kan man ta sig till finansdistriktet City och den berömda St. Paul’s Cathedral. En Londonsemester bör givetvis även inkludera stora sevärdheter som Big Ben, Tower Bridge med sin vackra utsikt, Tower of London. Westminster Abbey, London Eye, Speakers Corner samt British Museum. Man kan även roa sig med att studera när drottningens lojala väpnare i röda uniformer och karakteristiska björnskinnsmössor gör sitt vaktbyte utanför Buckingham Palace. London har nästan åtta miljoner invånare - nästan en sjundedel av Englands befolkning. England är också landskapsidyll, engelska herrgårdar och universitetsstäderna Oxford och Cambridge. England är kuststräckan med badorten Brighton, medeltidskänsla och Robin Hood i East Midlands Nottingham eller York i norra England med sitt världsberömda vikingamuseum, Jorvik Viking Centre.

Englandresor

 • Best of Britain

  Stonehenge, Shakespeares Stratford-upon-Avon, romarnas stad Bath, Vilhelm Erövrarens Windsor och en uppsjö av idylliska landskap

  4,3
  • 2 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 15 998:–
  från Stockholm
 • Cornwall och Devon - idyll i södra England

  Legenden om Kung Arthur och Runda bordet i Winchester, Dartmoorhedens böljande kullar och St. Michael’s Mount

  4,3
  • 3 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 15 998:–
  från Stockholm
 • Norra England - från vikingar till Beatles

  Följ med i vikingarnas fotspår till York och Lindisfarneklostret, upplev Hadrianus mur och besök Beatlesmuseet i Liverpool på Albatros resa till Norra England

  4,2
  • 04-09-2024
  • 7 dagar
  • 16 998:–
  från Stockholm
 • Med Churchill till Normandie

  Från Blitzen över London till D-dagen i Normandie.

  4,1
  • 13-09-2024
  • 7 dagar
  • 17 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan