Res till Irland

Irland är fantastiska klippväggar, frodiga ängar, storstäder och spännande kulturhistoria. På den gröna ön bor dessutom en vänlig och stolt befolkning som man kan lära att känna över en Guinness eller en whiskey på puben.

Invånare 4,9 milj.
Huvudstad Dublin
Språk Iriska och engelska
Den gröna färgen symboliserar Irlands katolska befolkning, den orange protestanterna och den vita delen står för hopp om fred och ett enat Irland
Visste du att...

Irland är det land som har vunnit Melodifestivalen flest gånger?

den första flygplatsen som erbjöd taxfree shopping öppnade på Irland 1947?

Ön Irland

Ön Irland, som är Europas tredjesstörsta, är uppdelad mellan Nordirland, som tillhör Storbritannien, och Republiken Irland. Irlands anor går tillbaka till cirka 7000 f.Kr., då jägare drog mot den gröna ön via landtungor från  Europas fastland. Cirka 6300 år senare, kom kelterna hit, som man även kände till i Skottland, Frankrike och Portugal - här gick de under namnet galler. Kelterna har haft stor betydelse för Irland och den moderna irländska befolkningen stammar från just dem.

Sevärdheter på Irland

Dublin grundades  841 e. Kr. av danska och norska vikingar. Nordborna förblev det ledande befolkningselementet i Dublin ända till den engelska erövringen 1171. För att befästa sin kontroll över östra Irland anlade engelsmännen i början av 1200-talet Dublin Castle, under mer än 700 år symbolen för Englands herravälde över Irland. På Dublin Castle fanns det även plats till de kungliga kronjuvelerna som stals 1907 och som aldrig har dykt upp igen. Dublin Castle har under årens lopp tjänat många olika syften, bland annat för invigningen av irländska presidenter. Den historiska byggnaden kan besökas av intresserade besökare från när och fjärran.

I Dublin ligger även Trinity College som grundade av drottning Elizabeth I år 1592. Universitetet kan stoltsera med en rad kloka studenter – bland annat författarna Jonathan Swift, som skrev 'Gullivers resor' och Bram Stoker, som skrev 'Dracula'. Söder om Dublin ligger bland annat hamnstaden Cobh. Det var härifrån 1/3 av de irländska utvandrarna reste till USA mellan 1848 och 1950. Bland resenärerna fanns tonåringen Annie Moore, som tillsammans med sina bröder reste över Atlanten till New York. Annie Moore är förevigad med en staty i både Cobh och New York, eftersom hon var den första immigranten som gick iland på Ellis Island.

Den gröna ön

Det finns gräs och växter överallt på ön vars milda klimat regleras av Golfströmmen från Atlanten. Irland kallas därför även för den gröna ön. Kuststräckan är vacker med sina dramatiska klippväggar, bukter och fjordar. Framför allt världsarvet Cliffs of Moher tar andan ur besökarna med de branta klippväggarna som stupar 200 meter lodrätt ner i vattnet och sträcker sig över åtta kilometer.

Irlandresor

 • Julstämning i Irland

  Ett juläventyr i Galway och Dublin

  4,3
  • 4 avgångar
  • 5 dagar
  • Från 8 998:–
  från Stockholm
 • Irland - den smaragdgröna ön

  Upplev det bästa Irland har att bjuda på: Connemara, Dublin, Cahir Castle, Ring of Kerry och Cliffs of Moher

  4,4
  • 3 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 17 698:–
  från Köpenhamn
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan