Res till Holland

Den klassiska och romantiska bilden av Holland föreställer ett myller av kanaler, sirligt dekorerade träskor, tulpaner i all världens färger och små, knubbiga kvarnar. Lägg till en skock gyllene solrosor målade i temperamentsfull stil, stressade cyklister som inte viker undan för någon eller något och den karakteristiska doften av hasch. Holland har både en djupt historisk förankring och en ultramodern sida - ett fantastiskt land att resa i.

Invånarantal 17 milj.
Huvudstad Amsterdam
Språk Holländska, frisiska
Hollands flagga var en av världens första så kallade trikolorer och är förebild bland annat för Frankrikes flagga
Visste du att...
Hollands officiella namn, Nederländerna, stammar från 1100-talet, då namnet användes om områdena runt Rhens nedre lopp - alltså från Köln och ner mot Nordsjön?
hash trots allt inte är legalt i Holland? Men myndigheterna accepterar att en rad godkända coffee shops säljer små mängder marijuana till personligt bruk.

Hollands geografi

Holland har alltid varit lågt beläget, men för cirka 1 500 år sedan började landet sjunka på allvar. Nu ligger en tredjedel av Hollands landskap under havsytan och man har därför byggt ett 3 000 kilometer långt diksystem för att hålla Nordsjön och floder som Rhinen på avstånd. Därför kan man under en resa i Holland få det sällsynta nöjet att gå upp istället för ned till havet. Den lägsta punkten i det lågt liggande landet finns vid Zuidplaspolder nordost om Rotterdam, som ligger sju meter under havsytan. I sydost höjer sig dock landet upp i några enstaka kullar med högsta punkt på 322 meter över havet.
Holland är idag ett av Europas mest tätbefolkade länder. Trots detta kan man under en resa i Holland uppleva att det är långt till närmaste granne då holländarna har en tendens att samlas i städerna. Speciellt populära är områdena runt Haag, Rotterdam, Utrecht och Amsterdam. Utanför städerna upptas ytan av majsfält, betesmarker för kor och långa rader av de färgsprakande tulpaner som Holland är så berömt för. De karakteristiska väderkvarnarna står utspridda över det gröna landskapet.  Över 1 100 sägs pryda de flacka slätterna och kanal- och flodbäddarna. Klimatet är förhållandevis behagligt och påminner mycket om det i södra Skåne, med milda vintrar och något kyliga somrar, med lika stor risk för regn i juli som i november eller februari.
Charmiga hus i Amsterdam

Hollands historia och kultur

Holland har legat under olika herradömen från Caesar och Karl den Store till burgunderna och habsburgarna. Spaniens Filip II var det sista utländska överhuvudet och härskade fram till 1579, när Holland äntligen återvann sin frihet. Detta innebar inte att tillvaron flöt på i lugn och ro för det lilla tulpanlandet, utan man stod nu inför flera års häftiga strider mellan olika religiösa grupper. Det kanske är på grund av den här traditionen som de flesta av Hollands 16,5 miljoner invånare väljer att helt avstå från etablerade religioner. Övriga delen bekänner sig till olika religioner som den romersk-katolska tron och kalvinismen.
Från och med 1600-talet utvecklades den lilla nationen till en av världens ledande sjöfartsnationer. Det skulle inte dröja länge innan holländarna hade etablerat omfattande handelsrutter och blomstrande kolonier över hela världen - från Karibien och Sydafrika till Sydostasien. Under sin koloniseringstid upptäckte holländarna även Australien och upprättade en liten handelsstation på Amerikas ostkust som de kallade Nya Amsterdam. Denna bytte Holland senare mot det lilla sydamerikanska landet Surinam, och senare bytte Nya Amsterdam namn till New York. Medan handelsmännen och de upptäcktsresandena seglade över hela världen passade konstnärerna hemma i Holland på att skapa den holländska guldåldern. Därför kan vi idag beundra målningar av bland andra Rembrandt, Vermeer och Rubens på Amsterdams många museer.
Rijksmuseum i Amsterdam är väl värt ett besök!
1815 bildade Holland ett kungadöme som den gången även innefattade Belgien. Kungadömets namn var Nederländerna, vilket egentligen fortfarande är Hollands officiella namn. Holland är egentligen namnet på den del av landet som ligger längs västkusten. Efter denna namnförvirring kan vi nu fortsätta vår berättelse: Belgien frigjorde ganska snart sig från Nederländerna, och under de kommande hundra åren löpte tillvaron tämligen smärtfritt ända tills andra världskriget bröt ut och landet ockuperades av tyskarna under fem års tid. I ockupationens kölvatten följde bland annat en svår hungersnöd. Därefter började landets utländska kolonier att kräva friheten åter, och idag kvarstår endast öarna Aruba och de nederländska Antillerna i Karibien.

Amsterdam

Amsterdam är inte bara kanalernas, cyklarnas och kaffehusens huvudstad, utan hela landets, även om regeringen precis som Internationella domstolen sitter i Haag. Amsterdamsresenären instämmer förmodligen helhjärtat i att staden förtjänar en speciell status för sin skönhet och speciella stämning. De smala färgsprakande packhusen lutar sig vingligt över kanalerna. Cyklisterna susar fram längs kanalen medan de förstulet kastar avundsjuka blickar mot husbåtarna som guppar i vattnet. Amsterdam är definitivt cyklisternas stad. Vägarna är smala och ofta enkelriktade och en bil är bara till besvär. Cyklar är faktiskt så populära att det är svårt att behålla dem för sig själv. Amsterdamborna måste finna sig i en miljon cykelstölder varje år, och då finns det endast en halv miljon cyklar i staden. Detta innebär alltså att varje cykel i genomsnitt stjäls två gånger per år.
Ett annat karakteristiskt drag är Amsterdams frisläppta rykte trots att det börjar falna något. Även om det fortfarande går att hitta butiker med diverse fantasifulla attiraljer till sovrummet i stadens ökända Red Light District, finns det nuförtiden fler slipsknutar än rebelliska dreadlocks i staden. Däremot finns det fortfarande många sevärda attraktioner. På stadens berömda museer kan man studera Boschs demoniska detaljrikedom, Rembrandts mästerliga hanterande av ljus och skugga, Vermeers strålande klara färger och självklart van Goghs dramatiska penseldrag.
Red Light District i Amsterdam
I Anne Franks hus kan de som har tålamod att stå i den långa kön, som ofta ringlar sig långt nedför Prinsengracht, konfronteras med den värsta perioden i Europas historia. I gårdshuset levde familjen Frank och några av deras vänner dolda i två år till dess att Gestapo en dag bankade på dörren och grusade alla deras förhoppningar om frihet. Samtliga skickades till koncentrationsläger. Endast fadern i familjen, Otto Frank, överlevde. Som bekant överlevde även Annes dagbok och blev därmed en viktig vittnesbörd om nazisternas förföljelse av judarna. Ett annat måste i Amsterdam är en segeltur på de små kanalerna. Amsterdamborna själva älskar den här sysselsättningen ger dem möjlighet att uppleva staden ur ett nytt perspektiv. Det finns hela 165 kanaler att välja mellan. Dessa korsas av 181 broar och 2 500 husbåtar ligger för ankar längs kajerna.

Rotterdam

Hollands storstad nummer två, Rotterdam, präglas av en ny och modern stadsarkitektur. Den tråkiga anledningen till stadens omfattande ansiktslyftning är att Rotterdam i stort sett jämnades med marken under andra världskriget. Förutom en arkitektur som får både science-fiction-fans och nytänkande arkitekter att nicka i samförstånd, kan Rotterdam även skryta med att vara hemort åt världens näst mest besökta hamn. Rotterdam konkurrerar ständigt med Amsterdam. Det positiva är att detta har resulterat i ett sprudlande kulturliv och en hel drös museer som är tillräckligt intressanta för att kunna konkurrera med Amsterdam.
Två av de bästa museerna är Nederlands Fotomuseum och Kunsthal, som med 20 olika utställningar har något både för den kritiska konstkännaren och den mer allmänbildade besökaren. I den moderna arkitekturens stad nummer ett ska man givetvis även besöka arkitekturinstitutet. Nederlands Architectuur Instituut, eller NAI, dammar med hjälp av den senaste multimediatekniken av besökarens kunskaper om holländsk arkitektur. Ett annat perspektiv på staden och dess byggnader fås på 185 meters höjd i tornet Euromast. En roterande jättehiss kallad Euroscoop tillåter besökaren att njuta av en 360-gradig utsikt över hela Rotterdam. Nedfärden kan självklart också göras med hissen, men för den mer äventyrslystna finns det också möjlighet att härma bergsbestigarna och hiva sig ned i en lina.

Haag

Trots Amsterdams status som Hollands huvudstad finns mycket av det som normalt kännetecknar en huvudstad i Haag. Detta inkluderar exempelvis regeringen och kungafamiljen. Haag var landets huvudstad fram till dess att Louis Bonaparte utropades till kung av sin bror Napoleon, och bestämde sig för att Amsterdam var en mer passande huvudstad. Haag är även hemort för Internationella domstolen och Internationella straffdomstolen, vilket innebär att invånare från alla världens hörn sätter en internationell prägel på staden. Den storslagna arkitekturen bjuder på otaliga ambassader och breda boulevarder, och antalet museer och restauranger uppfyller mer än vad storstadskvoten kräver. För den som vill uppleva lite sightseeing längs vägen, finns det två vackra strandområden strax utanför Haag. Scheveningen är det största och mest besökta, medan Kijkduin är mindre och mest populärt bland de lokala Haagborna.
Traditionellt holländskt hantverk

National­parker

Lyckligtvis finns det delar av Holland som ännu inte har blivit uppodlade. En del av ytan används bland annat till nationalparker varav den största är Hoge Veluwe Nationalpark. Den 5 500 hektar stora parken innehåller täta skogar, flacka hedar, böljande sandklitter och klara sjöar. Runt omkring i parken står en rad vita cyklar som kan lånas fritt av den naturintresserade som är på utkik efter hjort, vilda mufflonfår, vildsvin och grävlingar. I Kröller-Müller Museum inne i nationalparken finns en annan vacker upplevelse. Museet har en imponerande samling van Gogh-målningar och Europas största skulpturträdgård där de moderna skulpturerna vackert smälter ihop med den omgivande naturen.

Hollandresor

 • Vårkryssning i Holland

  Kryssa genom våren och upplev några av Hollands mest kända kulturstäder

  4,1
  • 3 avgångar
  • 6 dagar
  • Från 15 998:–
  från Stockholm
 • Flodkryssning på Rhen med Basel, Amsterdam och Köln

  Njut av den vackra Rhendalen med vinodlingar, riddarborgar och sköna dagar ombord på Rhein Melodie

  4,3
  • 4 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 21 498:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan