Res till Tjeckien

En semestervistelse i Prag och Tjeckien bara måste inkludera en promenad på Karlsbron. En konstnär målar rytmiskt i takt till gatumusikanternas toner. Han målar av bron som han sitter på, Borghöjden som tronar ovanför, Moldaufloden som flyter nedanför samt ett nyförälskat par som har parkerat sig framför en skulptur av ett katolskt helgon. Det enda som inte fastnar på hans målarduk är musikens ljuva strofer och det högljudda sorlet från caféerna under bron.

Invånarantal 10,1 milj.
Huvudstad Prag
Språk Tjeckiska
Den tjeckiska flaggan kännetecknas av de traditionellt böhmiska färgerna: vit, blå och röd.
Visste du att...
Prags mest kände invånare, författaren Franz Kafka, inte önskade att hans böcker skulle utges? Hans vän Max Brod gick dock – som tur är – emot författarens önskemål och utgav alla hans skrifter.
Neil Armstrong spelade den tjeckiske kompositören Antonin Dvoraks symfoni Från nya världen, på månen?

Prag

Tjeckiens huvudstad är med sina 1, 2 miljoner invånare landets största stad - här bor cirka en tiondel av landets befolkning. Staden breder ut sig längs Moldauflodens stränder, eller Vltava som den heter på tjeckiska. Väster om floden ligger Mala Strana (den lilla sidan) och Hradcany, Prags borghöjd som bland annat är känd för det gamla kungaslottet och den enorma, gotiska Sankt Vitus-katedralen. Här ligger även ett gammalt och idylliskt hantverkarcentrum med låga, färgsprakande hus som en gång fungerade som bostäder åt borgens soldater och ingen mindre än författaren Franz Kafka - en blyg och tillbakadragen man som efter sin död blev utsatt för ödets nyckfullhet och nu betraktas som allmän egendom och ett av turistindustrins stora dragplåster.

Kafka hyllas på många platser i staden, till exempel i den judiska stadsdelen Josefov öster om floden. Här står en bronsskulptur av författaren sittande på en huvudlös människokropp - kanske en hälsning till Kafkas absurda och främmande universum. Josefov är även hemvist för en rad synagogor, den judiska kyrkogården och flera spännande kosherrestauranger med mat som tillagas enligt de judiska matlagningsregler som finns nedskrivna i Tora.

Öster om Moldaufloden ligger även Stare Mesto (den gamla staden) med sitt gamla, 9000m2 stora torg Staromestske namesti. Här samlas varje dag ett stort antal människor på ett givet klockslag utanför rådhuset och det astronomiska uret (Prazsky orloj), för att låta sig imponeras av det färgsprakande klock- och dockspelet. På samma sida om floden ligger den nyare, mer livliga stadsdelen Nove mesto med shopping- och nöjesstråk runt Vaclavske namest, även kallat för Vaclavplatsen, ett kvarter som även är hemvist för Nationalteatern och den berömda Laterna Magika. Här spelas hybridteater med en blandning av bland annat balett, pantomimteater, musik och film.

Västtjeckien

Mer film finns att se i Karlovy Vary i Västböhmen där man varje år arrangerar en internationellt erkänd filmfestival där bland annat Crystal globe-priset för bästa film delas ut. Staden, som på tyska heter Karlsbad, är även Tjeckiens mest berömda kurort. Stadens storhetstid går ett antal århundraden tillbaka, men även om det inte längre är Beethoven, Schiller och Chopin - eller Karl Marx för den delen - som förgyller stadens gator är källorna med sin höga saltmineralhalt och temperaturer på mellan 40 och 70 grader inte desto mindre intressanta.

Fortsätt resan till Márianske Lázné, den nästpopuläraste kurorten. Eller åk på en njutningsfull semester till den lilla böhmiska staden Frantiskovy Lázné. Upplev även medeltidsstaden Loket Plzen och dess bryggarmuseum där man kan inhämta gedigna kunskaper om en av Tjeckiens stora stoltheter - öl. Ett annat alternativ är att fortsätta resan till nationalparken Sumava som stoltserar med Tjeckiens största sjö, Lipnosjön.

Syd- och ostböhmen

Sydböhmen är rikt på gamla slott och Ostböhmen på gamla gotiska kyrkor, bland annat katedralen Kuyna Hora. Böhmen är dessutom allmänt känt för sin kristall. Ta en sväng förbi glasmuseerna i Novy Bor eller Harachov. I Tjeckiens näststörsta stad Brno, belägen i södra Mähren, finns det möjlighet att strosa nedför landets största promenadstråk som är kantat av trevliga caféer och butiker. Naturligtvis säljer många av butikerna kristall i alla dess former och storlekar.

I motsatt del av landet kan man stifta bekantskap med ett av Europas mörkaste historiekapitel - koncentrationslägren i Theresienstadt med tillhörande museum.

Sammanfattningsvis kan man säga att en resa till Tjeckien bjuder på en blandning av oerhört intressant historia, spännande kulturupplevelser och vacker natur.

Dela den här sidan