Res till Australien

Australien är känt för sina långa stränder och enorma vågor som lockar våghalsiga surfare från hela världen. Men det stora landet är mycket mer än surfing och badstränder. Det är bland annat blixtsnabba, upp till sex meter långa saltvattenkrokodiler, söta koalor, eukalyptusträd i en mängd olika varianter och moderna, mångkulturella storstäder.

Invånarantal 22,5 milj.
Huvudstad Canberra
Språk Engelska
Fem stjärnor bildar stjärnbilden Sydkorset, som endast är synliga från det södra halvklotet
Visste du att...
det finns cirka 600 000 australiska medborgare med grekisk härkomst i Australien?
den tidigare australiske premiärministern Bob Hawke var innehavare av ett världsrekord? 1954 kom han med i Guinness-rekordbok för att ha druckit 1,5 liter öl på 11 sekunder!

Australiens geografi och befolkning

Avstånden i Australien är enorma. Landet är det sjätte största i världen, och är inte bara ett land utan samtidigt en hel kontinent. Landet och kontinenten ligger på det södra halvklotet nordväst om Nya Zeeland och söder om Indonesien, Östtimor och Papua Ny Guinea. Trots att Australiens areal bara är lite mindre än Europas, är befolkningen inte mer än 20 miljoner, vilket gör att det finns massor av plats. Som en jämförelse bor det över 700 miljoner människor i Europa. De flesta australier är av brittisk härkomst, men det finns också ättlingar till andra européer, dessutom en del asiater samt en knapp halv miljon aboriginer. Aboriginer är namnet på Australiens urbefolkning som äventyraren och författaren Bruce Chatwin gjorde berömda i sin bok Drömspår från 1988.

Sevärdheter i Australien

De flesta australierna bor i större städer, men den australiska naturen har en helt egen magisk dragningskraft. Resan till Australien bör bland annat inkludera ett besök i Blue Mountains Nationalpark. Parken ligger 60 km från Sydney och lockar otaliga besökare med sina skogsklädda, spetsiga klippor som ligger insvepta i en blåaktig slöja från fukten från oljan i eukalyptusträdens blad.
Blue Mountains
Fortsätt sedan semestern i New South Wales där man kan uppleva kängurur och aborigingrottmålningar i Mutawintji Nationalpark och gå på upptäcktsfärd i Australian Capital Territory med huvudstaden Canberra. I Queensland kan man mata delfiner utanför Brisbane och komma riktigt nära havssköldpaddorna vid det fascinerande Stora Barriärrevet. Södra Australien med Adelaide som förpost erbjuder härliga kulinariska upplevelser, i Northern Territory kan man dricka öl i Darwin och gå i Crocodile Dundees fotspår i Kakadu Nationalpark. Missa inte heller den röda centralaustraliska öknen eller delstaten Victoria där den livliga miljonstaden Melbourne lockar med spännande marknader och gränsöverskridande konst i Carlton. Här finns också möjlighet att se pingviner på slak lina på Phillip Island tillsammans med koalor och sälar.
Under ytan vid Stora barriärrevets

Sevärdheter i Sydney

Sydneys operahus är känt över hela världen – och inte minst i Danmark. De vita takbågarna står som spända segel på spetsen av Bennelong Point, medan ett par operagäster blickar ut över Sydney Harbour Bridge som ligger som ett lysande band över hamninloppet. Jørn Utzons arkitektoniska bedrift beundras med oförminskad styrka som ett av världens nya underverk. Sydneys drygt fyra miljoner invånare får varje år besök av miljoner människor – och de kommer inte bara för att titta på arkitekturen. I en av världens vackrast belägna storstäder finns också möjlighet att simma och surfa i Stillahavsvågorna och solbada på Bondi Beach som kan bli utgångspunkt för en kvällspromenad i staden när mörkret faller.

Sevärdheter på Tasmanien

Semesterön och delstaten Tasmanien åtskiljs från fastlandet av det 200 km breda sundet Bass Strait och levererar en mängd växlande landskapsbilder: täta regnskogar, bergsområden med brusande floder, vita sandstränder och vinodlingar samt nationalparker som ljuder av vrålen från de tasmanska pungdjävlarna. Åk inte hem utan att ha upplevt Cradle Mountain – Lake St. Clair Nationalpark med det legendariska The Overland Track – ett 80 km långt vandringsled från Nord- till Sydtasmanien – eller nationalparkerna Franklin-Gordon Wild Rivers, Freycinet och Southwest.
Wineglass bay på Tasmanien i Australien

Australienresor

 • Stora Nya Zeeland-resan

  En fantastisk rundresa i Nya Zeeland med upplever från norr till syd och inte minst ett besök i Sydney

  4,5
  • 4 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 79 998:–
  från Stockholm
 • Australien & Nya Zeeland

  Den ultimata resan till Australien och Nya Zeeland; Sydney, Uluru (Ayers Rock) och den röda Outback kryddat med naturupplevelser i världsklass i Nya Zeeland

  4,4
  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 99 998:–
  från Stockholm
 • Waltzing Mathilda – Australien med Albatros

  Australiens röda outback, unika natur- och djurupplevelser på Philip Island och längs Great Ocean Road innan resan avslutas i Sydney med besök i operahuset.

  4,6
  • 28-01-2025
  • 21 dagar
  • 89 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan