Fakta Australien

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Australien. Läs bl.a. om valuta, tidsskillnad och dricks.
 • Språk Engelska
 • Huvudstad Canberra
 • Invånarantal 22, 8 miljoner.
 • Religion Protestanter och katoliker
 • Valuta Australisk dollar
 • Yta 7.686.848 km2

Värt att veta

Införsel av livsmedel till Australien

Vissa livsmedel får absolut inte föras in i Australien. Detta gäller även matvaror från flyget eller avreseflygplatsen. Under flygresan delas det ut blanketter som alla som reser till Australien ska fylla i. Där ska du ange om du har med dig några livsmedel och myndigheterna tar därefter ställning till om varorna får föras in i landet. Vid ankomsten till Australien undersöks allt bagage för att kontrollera att uppgifterna stämmer, och odeklarerade matvaror medför böter i form av 500 australiska dollar i kontanter vid inresa.

Det kan också vara klokt att tvätta bort eventuell jord från skor före avresan, eftersom de australiensiska myndigheterna är mycket uppmärksamma på bakterier och virus som kan dölja sig där.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellem Sverige och Australien variererar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid och på var i Australien man befinner sig:

Nordost/sydost som omfattar staterna Australian Capital Territory, New South Wales, Tasmanien, Victoria

Sommartid (oktober–mars): + 10 timmar

Vintertid (oktober–mars): + 8 timmar

Queensland

Queensland har inte sommartid, dvs. tidsskillnaden är +9 timmar under oktober–mars och +8 timmar april–september.

Central, som omfattar staterna Northern Territory och South Australia

Sommartid (oktober–mars): + 9,5 timmar

Vintertid (oktober–mars): + 7,5 timmar

Northern Territory

Northern Territory har inte sommartid, dvs. tidsskillnaden är +7,5 timmar under oktober–mars och +6,5 timmar april–september.

Väst, som omfattar staten Western Australia

Sommartid (oktober–mars): +8 timmar

Vintertid (april–september): +6 timmar

Transport

Bussar

Bussar i Australien håller god standard och har luftkonditionering – tänk på att det kan vara bra att ta med sig en lätt tröja eftersom den välbehövliga svala luften ibland kan kännas lite kylig.

Flyg

På våra rundresor i Australien flyger vi ibland de längre sträckorna med inrikesflyg. Vid incheckningen på flygplatsen kommer reseledaren i så fall att informera resenärerna om alla praktikaliteter och flygtider för den aktuella sträckan.

Prisnivå
Prisnivån i Australien är i princip som i Sverige. Normalt är det lite billigare att äta ute, men liksom i Sverige finns det restauranger i alla priskategorier. Hur mycket fickpengar du som resenär behöver kan ju variera, men räkna med extrautgifter för drycker, eventuella entréer till museer, attraktioner och transporter på de dagar då det inte finns något inbokat program.
Dricks
I Australien lämnas dricks enligt ungefär samma principer som i Sverige: mottagaren blir glad över att få dricks, men räknar inte med det. Vid kryssningar gäller andra regler, se det särskilda programmet för din resa.
Valuta och kreditkort
Den lokala valutan heter australiska dollar och skrivs normalt A$ eller AUD. Du kan växla pengar hemma eller ta ut i bankomater (som i Australien kallas ATM) – som är ungefär lika vanligt förekommande som i de svenska städerna. Det kan alltid vara klokt att ta med en mindre mängd kontanter hemifrån, så att man har till det allra nödvändigaste. Internationella kreditkort kan användas i större butiker och restauranger överallt i Australien.
Elektricitet
Australien har 220/240 volt och kontakterna har antingen tre eller två ”piggar”. De flesta hotell har ett begränsat antal adaptrar att låna ut, men om du har stort elbehov (för t.ex. kamerauppladdning, hårtork eller rakapparat) kan det vara klokt att ta med en adapter hemifrån.
Telefon och internet
Australiens internationella landskod är +61. Städerna har bra mobiltäckning, men våra resor går också ofta genom områden där det inte är säkert att det finns någon täckning. I Australien används dual-band, vilket innebär att svenska mobiltelefoner fungerar här. Din mobiloperatör kan informera om priserna för in- och utgående samtal samt mobiltelefonens datatrafik. De flesta hotell erbjuder internet. I städerna finns det också ett stort antal internetcaféer som ofta är ett billigare alternativ.
Dricksvatten och hygien
Hygienen i Australien håller samma standard som i Sverige och man behöver inte vidta några särskilda försiktighetsåtgärder. Kranvattnet är med några få undantag drickbart överallt i Australien.
Seder och bruk
Generellt sett har austaliensarna en väldigt avslappnad inställning till livet och sina medmänniskor – så bli inte förvånad om du ser folk som går barfota inne i mataffären. Men självklart gäller samma hövlighetsregler som i Sverige. Skandinaver förundras ofta över den australiensiska hälsningsfrasen ”How are you? (”Hur mår du?”) – men australiensaren menar inget annat än ”hej” och förväntar sig inte något längre svar.
Rökning
Under flygning och busstransport råder absolut rökförbud. Australien har ofta perioder av torka och därför ses det inte med blida ögon att rökare askar på marken. Vi rekommenderar att man tar med sig en liten behållare till askan och sedan slänger den på ett säkert ställe. I Australien är det förbjudet att röka inomhus på restauranger och andra offentliga platser.

Australienresor

 • Stora Nya Zeeland-resan

  En fantastisk rundresa i Nya Zeeland med upplever från norr till syd och inte minst ett besök i Sydney

  4,5
  • 7 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 75 998:–
  från Stockholm
 • Australien & Nya Zeeland

  Perfekta rundresan till Australien och Nya Zeeland med Sydneys operahus, Ayers Rock och rödfärgade outback med naturupplevelser i världsklass på Nya Zeeland.

  4,4
  • 13-03-2024
  • 22 dagar
  • 89 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!