Karibien

Den som inte tycker om stränder ska inte åka till Karibien – sand, vatten och palmer går inte att undvika.

En kolonialhistoria med både engelsk, fransk, spansk, holländsk, dansk och även viss svensk närvaro – visste du att Saint Barthélemy har varit under svensk flagg? Dessutom finns här en kultur med indianska och afrikanska element gör att Karibien kan bjuda på många olika upplevelser. En kryssning är en bra resform för den som vill ta sig runt mellan de många paradisöarna.

Yta 239.681 km²
Invånarantal 43,5 milj.
Största länder (efter invånarantal)
 • Kuba – 11 milj.
 • Haiti – 10 milj.
 • Dominikanska Republiken – 9,4 milj.
 • Puerto Rico – 3,7 milj.
 • Jamaica – 2,7 milj.
Visste du att...
Karibien befolkades ursprungligen av karibfolket från Venezuela omkring 1200 f. Kr. – därav namnet!
endast cirka 2 % av Karibiens cirka 7000 öar är befolkade?

Karibiens geografi

Karibien, som även är känt under namnet Västindien, är en ögrupp utanför Mellanamerika som sträcker sig över 4 000 kilometer och skiljer Atlanten från Karibiska havet och Mexikanska golfen. Rent geografiskt tillhör Karibien Nordamerika, och ögruppen omfattar ett stort antal länder och mer eller mindre självständiga territorier som hör till andra länder. Karibien består av över 7 000 öar, klipprev och skär - en del är bebodda men många saknar helt bebyggelse. Många av öarna är av vulkaniskt ursprung och består av bergrika landskap med aktiva eller inaktiva vulkaner. Detta gäller bland annat Haiti, Saint Lucia och Puerto Rico.  Andra, som Bahamas, Aruba och Caymanöarna är platta korallöar. Undervattenslivet vid de flesta öarna består av korallrev, fisk i regnbågens alla färger samt små och stora sköldpaddor. På land kan man upptäcka vulkaner, bananpalmer, kaktusklädda ökenområden samt, naturligtvis, alla lockande sandstränder.
Exotiska Dominica

Karibiens historia

De karibiska öarnas historia ändrades abrupt 1492 då en sjöfarare vid namn Christofer Columbus lade till vid Bahamasön San Salvador i tron att han hade kommit till Indien. Härefter påbörjades en rundtur i regionen som senare namngavs Västindien. Trots att de första spanska upptäcktsresandena inte uppehöll sig speciellt länge på de olika öarna, innebar detta ändå början på européernas stora kolonialäventyr, samt utrotningen av öarnas ursprungliga befolkning av arawak-, carib-, och tainoindianer. På 1700-talet, då merparten av de västindiska öarna hade blivit europeiska kolonier, var i stort sett all odlingsbar jord täckt av sockerrör, kaffe, tobak och andra exotiska grödor. Man införde slavar från Västafrika som arbetskraft, något som resulterat i att över hälften av den karibiska befolkningen idag består av svarta eller mulatter.

I början av 1800-talet började en våg av självständighetsrörelser rulla in över Karibien. Haiti fick som första koloni sin egen flagga och regering år 1804. Därefter följde Dominikanska Republiken och Cuba, och under 1900-talet bildades många nya småstater. Enskilda öar som Martinique och Brittiska Jungfruöarna är däremot fortfarande idag underställda en regering på andra sidan Atlanten.

Karibien har ett fascinerande djurliv

Att resa i Karibien

Den underbara naturen kan ge den mest luttrade Karibienbesökare försiktiga förhoppningar om att lida skeppsbrott och tvingas till ett liv bland sand, vatten och palmer. En resa till Karibien innebär avslappnad livsnjutarstämning, kryddstark kreolsk mat, härliga badstränder, rom, cigarrer och mycket mer. Lär dig mer om svensk kolonialhistoria på St. Barthélemy. Försök få en skymt av de grönskimrande aporna på Barbados. Upptäck det ena vattenfallet efter det andra i Dominikanska Republikens bergrika inre. Njut av reggaerytmerna tillsammans med en rastafari med långa, tjocka dreadlocks på Jamaica. Låt dig svepas med av de färgsprakande fiskarna och korallreven i dykarparadiset Bonaire. Skölj ner en baguette eller croissant med exotiska drinkar på Martinique. Njut av kryddoften på marknaderna på Grenada, Karibiens kryddcentrum.

Eller lev ett klassiskt dagdrivarliv på palmprydda stränder på en – eller varför inte alla av Karibiens fantastiska öar!

En av Karibiens många fantastiska stränder

Karibienresor

 • Kuba – kultur och historia

  Upplev atmosfären i Kubas charmiga städer och lär känna denna vackra karibiska ö. Resan avslutas med underbar badsemester på 4-stjärnigt hotell

  • 9 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 33 998:–
  från Stockholm
 • Kubas kontraster - en rundresa från väst till öst.

  Drömresa till Kuba med det bästa som landet har att bjuda på. Vi besöker både den västra och den östra delen av ön och avslutar med sol och bad

  • 5 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 53 998:–
  från Stockholm