Sydamerika

Sydamerika är naturrekordens kontinent.

Amazonas, världens största regnskog, Titicacasjön, jordens högst belägna sjö, Anderna, världens längsta bergskedja och Atacama, jordens torraste öken bidrar alla till att göra den sydamerikanska kontinenten till ett eldorado av naturupplevelser. Samtidigt har världshistorien gjort sitt till att kulturen är aktiv och mångsidig med en fascinerande blandad befolkning av afrikanskt, indianskt och europeiskt ursprung.

Areal 18 milj. km²
Antal invånare 387 milj.
Största land (efter invånarantal)
 • Brasilien - 191 milj.
 • Colombia - 46 milj.
 • Argentina - 41 milj.
 • Peru - 29 milj.
 • Venezuela - 27 milj.
Visste du att...
Jordklotets torraste öken finns i Chile och heter Atacamaöknen?
en tiondedel av alla världens djurarter finns i Amazonas regnskog i Brasilien?

Sydamerikas geografi och klimat

Den sydamerikanska kontinenten ligger huvudsakligen på det södra halvklotet. Ekvatorn går genom den norra delen av kontinenten och har gett namn åt det vackra landet Ecuador. Landets läge vid ekvatorn innebär bland annat att det bara är en halv grads skillnad på genomsnittstemperaturen under den kallaste och den varmaste månaden. Resten av världsdelen kan i gengäld uppvisa något större avvikelser vad gäller klimatet. De nordligaste länderna har tropiskt klimat, medan de sydligaste delarna av Chile och Argentina ner mot Antarktis sträcker sig in i det polara klimatbältet. Nederbörden är inte heller jämnt fördelad. Den enorma Amazonasdjungeln har gott om regn under hela året, medan Atacamaöknen i norra Chile får nöja sig med omkring 1 mm per år.
Chimborazo i Ecuador

Sydamerikas djurliv

Det sydamerikanska djurlivet skiljer sig en del från andra kontinenters, och har anpassat sig efter de olika naturområdena. I Anderna klättrar lamadjur mellan klippornas spridda buskar, i regnskogarna strövar jaguaren runt på jakt efter hjortar och tapirer, när den inte tar sig ut på Argentinas långsträckta pampas efter välgödda boskapsdjur. Det speciella djurlivet på de isolerade Galapagosöarna, som har utvecklats helt utan påverkan utifrån, är ett helt kapitel för sig.
Galapagos har ett helt unikt djurliv

Sydamerikas befolkning

Befolkningen i Sydamerika är lika sammansatt som naturen är mångsidig. Världsdelens förfäder, inkaindianer, mayaindianer och azteker byggde upp högt utvecklade civilisationer som krossades av spanska och portugisiska erövrare med drömmar om bördiga jordbruksområden och förgyllda eldoradon. I dag utgör mestiser, som är ättlingar till både indianer och européer, majoriteten av befolkningen. Resten är av enbart europeiskt ursprung eller har afrikanska förfäder som skeppades till framför allt Brasilien från Afrika på 1700- och 1800-talet. I de mest oframkomliga regnskogsområdena och på Andernas högslätter har den ursprungliga befolkningen undgått europeisk påverkan, och på några ställen i Peru, Ecuador och Bolivia talas fortfarande gamla inkaspråk.

Stenansikte i Tiahuanaco, Bolivia

Sydamerikas historia

Förste europé på kontinenten var Columbus som 1492 gick i land på Bahamas, och trodde att han hade kommit till några hittills okända indiska öar. Det var Amerigo Vespucci som först upptäckte att det handlade om en ny kontinent. Den nya världsdelen kom att få sitt namn efter honom. Snart började utforskandet av ”den nya världen” att ta fart, och Spanien och Portugal delade så gott som hela Sydamerika mellan sig. Under 1800-talets första fjärdedel blev nästan alla länder självständiga, men den europeiska dominansen har lämnat tydliga spår i kulturen i flera av de sydamerikanska länderna.

Resa till Sydamerika

På en resa till Sydamerika är naturupplevelser i princip ett måste. En kryssning mellan Galapagosöarna betyder närkontakt med sköldpaddor, sjölejon och havsleguaner. I Ecuador kan man vandra på Andernas vulkaner eller utforska Amazonas med utgångspunkt från en äkta djungel-lodge, medan det jättelika vattenfallet Iguazu kan upplevas på gränsen mellan Brasilien och Argentina. Men det finns mycket mer att se på den mångfasetterade kontinenten. Man kan planera sin resa förbi små kolonialstäder med mysiga, stenlagda gator och byggnader i klassisk barockstil. Det finns också stora upplevelser att hämta i regionens storstäder som tangons Buenos Aires eller världens vackrast belägna storstad – Rio de Janeiro. Historiens indianer kan man möta på resor till Cuzco och i den glömda inkastaden Machu Picchu i Peru; nutidens indianer finns bland annat på flytande öar av vass i den högt belägna Titicacasjön. En resa till Sydamerika kan också innehålla en god portion mystik, till exempel i form av de fascinerande nazcalinjerna i geometriska och djurliknande former eller på den mytomspunna Påskön med sina kolossala stenskulpturer på upp till 40 ton.
Utsikt över Titicacasjön i Bolivia

Sydamerika­resor

 • Peru – på väg till Machu Picchu

  Genom Anderna till Titicacasjön, Cusco och Lima, och naturligtvis magiska Machu Picchu

  4,5
  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 38 998:–
  från Göteborg
 • Max. 24 deltagare

  Magiska Colombia: kaffe, kärlek och kulturarv

  Följ med Albatros till magiska Colombia som bjuder på miljonstäder, kaffeodlingar, kolonial arkitektur och mycket vacker natur.

  • 3 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 39 998:–
  från Stockholm
 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm