Central­amerika

Centralamerika omfattar hela sju länder men är till ytan mindre än Frankrike.

Sin storlek till trots bjuder området på många variationer. Naturen omfattar allt från världens näststörsta korallrev i Belize till de alltid lika gröna dimskogarna i Costa Ricas högland. Centralamerikas invånare har sina rötter i Europa, Afrika och de indianska högkulturerna, och området kan framvisa byggnadsverk från mayafolkets imponerande stegpyramider till den enorma Panamakanalen.

Areal 524.000 km²
Antal invånare 146 milj.
Största land (efter invånarantal)
 • Mexico – 118 milj.
 • Guatemala – 15 milj.
 • Honduras – 8,2 milj.
 • El Salvador – 6,1 milj.
 • Nicaragua - 6 milj.
Visste du att...
mayaruinerna Chichén Itzá i Mexico och Machu Picchu i Peru är två av världens sju nya underverk?
ruinerna efter kungariket Copán grävdes ut så sent som på 70-talet? Djungeln hade övertagit området och det visade sig att under den täta växtligheten gömde sig några av mayakulturens viktigaste upptäckter!

Central­amerikas geografi

Centralamerika består av den smala landtungan som förbinder Nordamerika med Sydamerika. Beteckningen omfattar normalt området mellan Mexicos södra gräns och Colombias nordvästra gräns. Geografiskt sett tillhör Centralamerika Nordamerika, även om området kulturellt sett har mer gemensamt med spansktalande Sydamerika. Centralamerika är ett bergrikt område och genom hela landtungan löper en bergskedja som förbinder Nord- och Sydamerikas huvudbergskedjor. Många av bergen är vulkaner och mellan dessa ligger stora dalar med bördig vulkanjord. Längs de två kuststräckorna mot Stilla havet och Karibiska havet är landskapet flackt med stora banan- och ananasplantager.

Central­amerikas klimat

Klimatet i Centralamerika är tropiskt. Temperaturerna är höga (25-35°) under hela året i de lågt liggande områdena, medan de i bergen varierar mellan 20 och 25°. Östsidan av Centralamerikas bergremsa får väldigt mycket regn på grund av passadvinden som blåser in från Karibiska havet. Kusten mot Stilla havet får bara hälften så mycket regn och har egentligen en torrperiod mellan november och april, medan den karibiska kusten har helårsregn. Solen tittar fram varje dag, även under regnperioderna då regnet oftast faller som korta, häftiga skurar på eftermiddagen eller kvällen.
Sumidero-ravinen i Mexiko

Djur och växter i Central­amerika

Nord- och Sydamerikas djur- och växtliv breder ut sig över Centralamerika och ger en väldigt varierande natur. Landskapet i Centralamerika omfattar allt från tropisk, grönskande regnskog vid den karibiska kusten till bergtrakternas dimskog, som alltid är omhöljd av lågt hängande moln, och Stillahavskustens savanner och spridda skogsväxter som vissnar och blir bruna under torrperioden. Djurlivet är lika varierande som växtlivet och typiska Centralamerikanska djurarter inkluderar puma, vrålapa, bältdjur, sengångare, sköldpaddor, leguaner, en uppsjö av ormarter och ännu fler fåglar.
Tukan i Costa Rica

Central­amerikas befolkning

I Centralamerikas sju länder bor sammanlagt 25 miljoner människor. Befolkningen är övervägande av indianskt ursprung, även om endast få är renodlade indianer utan europeiskt blod i ådrorna. Dessutom finns en afrikansk minoritet i de flesta länderna. Dessa är efterkommare till slavar som infördes under spanjorernas herradöme och bor huvudsakligen på östkusten vid Karibiska havet. Bland de afrikanska befolkningsgrupperna samt i Belize talar man engelska, för övrigt är huvudspråket i regionen spanska.

Central­amerikas historia

Centralamerikas norra del bidrog till de blomstrande indiankulturerna som mayafolket och aztekerna i Mexico, medan den södra delen hade mer gemensamt med inkafolket och andra sydamerikanska kulturer. I stora delar av regionen förde dock mindre indiangrupper en relativt isolerad och primitiv tillvaro. Christoffer Columbus nådde det Centralamerikanska fastlandet på sin fjärde och sista resa år 1502 och utforskade då den karibiska kusten från dagens Honduras till Panama. Efter Columbus började andra upptäcktsresanden att strömma till, och i början av 1500-talet blev samtliga länder spanska kolonier. Britterna fick herradömet över ett begränsat område i form av Brittiska Honduras, nuvarande Belize. Britterna behöll makten i Belize fram till 1981 medan spanjorernas storhetstid tog slut redan 1821 och de tidigare spanska kolonierna (förutom Panama som tillhörde Colombia) gick samman och skapade en gemensam Centralamerikansk republik. Den nya republiken präglades av inbördeskrig och politiska tvister och upplöstes endast 17 år efter att den hade grundats. Därefter förde några av länderna krig mot varandra och inom länderna rådde oro med inbördeskrig och diktaturer.
Tikal-pyramiderna i Guatemala

Central­amerikas relation till USA

Ända sedan spanjorerna vände hemåt igen har USA velat ha ett finger med i spelet i Centralamerikas politik och ekonomi. Amerikanska handelsbaroner upprättade fruktplantager i många centralamerikanska länder och USA:s närvaro bidrog på många ställen till stabilitet och utveckling. Fruktherrarna visste dock att ta betalt för sina insatser och uttrycket bananrepublik uppstod från de nordamerikanska plantageägarnas stora makt i länderna. Ända sedan andra världskriget tog slut har de centralamerikanska länderna försökt att begränsa USA:s makt. Den nordamerikanska storebrodern är dock fortfarande högst närvarande i området och har både blandat sig i politiska problem och gerillakrig som tillsammans med en haltande eknomi har hållit många av länderna i ett skruvstäd under många årtionden.

Att resa till Central­amerika

Centralamerika har en överskådlig storlek och är späckat med sevärdheter. En resa till Centralamerika är aldrig händelsefattig. Regionen är kompakt och enkel att resa i och det finns mycket att göra. Från Guatemalas aldrig sinande ström av mayaruiner till Belizes intressanta mix av brittiskt ordningssinne och karibisk laissez-faire-mentalitet. Från El Salvadors pärlband av vackra, hotfulla vulkaner till Honduras lockande karibiska sandstränder. Från Nicaraguas vykortslandskap och kägelformade vulkaner som speglar sig i sjöarna, till Costa Ricas paradisiskt gröna natur och Panamas världsberömda kanal. Njut av semestern i Centralamerika!
Utsikt över Coasta Ricas kust

Central­amerika­resor

 • Viva Mexiko!

  Få fantastiska upplevelser för lite pengar: tempel och pyramider, charmiga koloniala städer och en inblick i Mexikos unika indiska kulturer

  4,5
  • 2 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 32 998:–
  från Köpenhamn
 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
 • Costa Ricas vilda natur

  Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

  4,4
  • 3 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 44 998:–
  från Stockholm