Res till El Salvador

El Salvador har sprutande vulkaner, häpnadsväckande bergslandskap, avslappnad surfarstämning och en befolkning som mer än gärna hjälper de få turisterna att välja ut det bästa det solindränkta landet har att bjuda på. El Salvador är en stor exportör av kaffe, och landets stolthet erbjuds på de många olika kaffebarerna där det alltid råder munter stämning och livliga diskussioner.

Invånarantal 6,3 milj.
Huvudstad San Salvador
Språk Spanska
De två blå ränderna står för Stilla Havet och Karibiska havet – haven som omsluter Mellanamerika
Visste du att...
El Salvador är det mest tätbefolkade landet på amerikanska fastlandet? Det bor över sex miljoner människor på en yta som är som är cirka tre gånger så stor som Skåne.
att invånarna är så tokiga i sin nationalrätt, pupusa, att de ägnar en hel vecka varje år åt att fira den? Pupusa är majstortilla fylld med ost, kött eller bönor och firas varje år i början av november.

Geografi

El Salvador är ett litet land på den smala mellanmerikanska landremsan. Kusten vetter mot Stilla havet och landsgränserna delas av Guatemala och Honduras. Två bergskedjor löper genom El Salvador parallellt med kustlinjen. Många av bergstopparna består av vulkaner som med jämna mellanrum får utbrott. Jordbävningar utgör ett annat hot för den salvadoranska befolkningen och skalvens efterverkningar består ibland av medföljande jordskred. Kusten är väldigt dramatisk på sina ställen med branta berg som försvinner ned i havet och laguner med mangroveträd eller sandstränder.

Befolkning

El Salvadors kolonialhistoria avspeglas tydligt i det spanska språket och den katolska tron. Även om landet utgör endast halva Danmarks yta har det nästan sju miljoner invånare (Danmark har 5,5 miljoner invånare). Merparten av befolkningen är av mestiser (av både europeiskt och indianskt ursprung), runt en procent är indianer och något fler är av europeiskt ursprung. Landet kämpar mot en relativt utbredd fattigdom och är beroende av stort utlandsbistånd från speciellt USA.

Staden Apaneca i västra El Salvador

Historia

Det lilla bergrika landet har befolkats av indianer sedan 8 000 f.kr. Mayariket sträckte sig ned till El Salvador och delade området med toltekerfolket pipil. Sistnämnda gjorde våldsamt motstånd mot de spanska erövrarna som anlände år 1525. Resultatet av motståndet var att pipilerna praktiskt taget utrotades helt, men deras motstånd försenade inte erövringen nämnvärt. El Salvador blev en del av Spaniens guatemalanska koloni fram till dess att den blev en självständig republik år 1841. Sedan dess har El Salvador turats om att vara i union med, alternativt i krig mot Honduras samt Guatemala. Det senaste kriget mot Honduras var det så kallade ”fotbollskriget” 1969. Detta utlöstes av en landskamp mellan de två ländernas fotbollslag. El Salvadors överklass styrde politik och ekonomi både före och efter kolonialtiden, och fick hela den stora förtjänsten av de lönsamma kaffeplantagerna. När monopolet med jämna mellanrum hotades av kuppförsök eller uppror bland befolkningen fick överklassen hjälp av militären. Spänningarna mellan över- och underklassen utlöste till slut ett långvarigt inbördeskrig mellan 1980 och 1992 och krävde 75 000 liv. Inbördeskrigets slut blev början till en långsam och besvärlig utveckling mot demokratiskt statsskick. Landet har dock fortfarande problem med fattigdom, arbetslöshet och kriminalitet.

Mayastaden Joya de Cerén

Sevärdheter

Den som vill resa runt i El Salvador behöver inte resa länge i taget, då allt ligger nära vartannat i det lilla landet. Därför går det att vandra uppför höga vulkaner på förmiddagen och vila de ömma musklerna på stranden på eftermiddagen. Natur, kultur, badstränder, storstadsstämning, mayaruiner eller kolonistäder - det finns tillräckligt för flera utflykter i El Salvador. Den som tycker om intagande och annorlunda natur har kommit helt rätt. Upplev hur kronorna på 30 meter höga ek- och lagerbärsträd stänger ute nästan allt solljus i dimskogen Montecristo. Låt dig hänföras av den sex kilometer breda kratersjön Coatepeguque, vars klara, blå vatten får alla andra sjöar att blekna av avund. Slappna av på stranden vid Playa los Cobanos eller utmana ödet vid de tre hotande vulkanerna i den stora vulkannationalparken Cerro Verde. Om det krävs mer än kultur för att skapa den perfekta semestern, är El Salvadors kombination av indiankulturer, kolonialtid och modern storstadsstämning perfekt. Njut av surfarstämningen i La Libertad. Upplev kontrasten mellan fredliga kyrkor och hektiska marknader i San Miguel. Låt dig överväldigas av kultur av både den fina och den populära sorten i San Salvador. Lev livet i kolonialpärlan Santa Ana och låt svetten rinna under en vandring uppför mayafolkets många trappklädda pyramider i Tazumal.

Kratersjön i Coatepeque-vulkanen

Centralamerika - från Panama till Guatemala

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan