Res till Costa Rica

På den smala landtungan som förbinder Nord- och Sydamerika ligger det gröna paradiset Costa Rica. Kusterna mot Stilla havet och Karibiska havet är kantade av långa, vita sandstränder som då och då bryts av karga klippor, mangroveträsk och natursköna laguner. Från norr till söder löper Costa Ricas ryggrad, en bergskedja med både aktiva och slocknade vulkaner omgivna av tropisk regnskog. Den helt otroliga naturen, det rika djurlivet och befolkningens lugna livstempo gör Costa Rica till det perfekta landet att turista i.

Invånarantal 4,8 milj.
Huvudstad San José
Språk Spanska
Den blå färgen representerar himlen, den vita färgen symboliserar fred och den röda färgen står för blodet från landets soldater
Visste du att...
Costa Rica kallas Mellanamerikas Schweiz eftersom landet är mer välmående och mer socialt välfungerande än sina grannländer?
en fjärdedel av Costa Rica består av nationalparker och fridlysta områden? Dessa har upprättats för att skydda landets extremt många djur- och växtarter.

Natur och klimat i Costa Rica

Costa Rica är ett smalt land mellan Nicaragua och Panama med kust mot Stilla havet och Karibiska havet. Med undantag för det nordostliga hörnet är landet bergrikt och har ett flertal vulkaner, varav några fortfarande är aktiva. Costa Rica har en väldigt omväxlande natur. Här finns allt från tropisk regnskog, lövskog, torra områden och mäktiga sumpmarker till vita palmstränder och dånande floder. En stor del av landets yta består av nationalparker som skyddas för sin stora mångfald av växter och djur. Costa Ricas många djurarter inkluderar brölapor, spindelapor, sengångare, tukaner, över 100 olika fjärilsarter och de stora havssköldpaddorna som varje vår lägger sina ägg på Nicoya-halvöns stränder.

Befolkning och kultur i Costa Rica

Merparten av Costa Ricas fyra miljoner invånare är mestiser med en blandning av europeiskt och indianskt ursprung. Dessutom bor en liten afrikansk minoritet vid den karibiska kusten och några få indianer i avsides belägna bergsområden. Costa Rica delar det spanska språket och den katolska tron med övriga Latinamerika, men skiljer sig ganska mycket från sina grannar för övrigt. Den demokratiska traditionen och den politiska stabiliteten utgör ett undantag i denna annars så oroliga region, och Costa Rica är Mellanamerikas mest industrialiserade land. Utöver detta är landet så neutralt att det inte finns en enda soldat här. Armén avskaffades efter ett kortvarigt men blodigt inbördeskrig år 1948. Costaricanerna är stolta över sitt fredliga liv och använder uttrycket ”pura vida” (översätts bäst med ”det rena livet” eller ”det äkta livet”) om nästan allt. Uttrycket hör ihop med en livsfilosofi av gemenskap, glädje och livsnjutning.

Costa Rica historia

Innan europeiska sjöfarare riktade blicken mot de amerikanska kontinenterna låg Costa Rica mellan de kända indianska högkulturerna mayaindianerna i norr och inkafolket i söder, men var själva inte så utvecklade. Befolkningen utgjordes av små spridda folkgrupper när Columbus landsteg här år 1502. Kärleken till de stora guldsmyckena var dock något som costaricanerna hade gemensamt med de stora indiancivilisationerna, och Columbus dolde inte sin beundran när han döpte det nyupptäckta landet till Costa Rica, vilket betyder ”den rika kusten, Efter Columbus korta besök började en spansk kolonisering långsamt att ta form allt eftersom erövrarna kämpade sig fram genom den täta djungeln. Fram till år 1821 var Costa Rica en spansk koloni, varpå den ingick som en del av det mexikanska kejsardömet. Den riktiga självständigheten kom 1839. Strax därefter blev Costa Rica en imponerande förebild för ett fredligt, demokratiskt statsskick. Det kortvariga inbördeskriget 1948 och några för regionen traditionella skandaler och sociala spänningar är hittills de enda avbrotten i Costa Ricas välfungerande demokrati.

Costa Rica attraktioner

Nästan alla som besöker Costa Rica är rörande överens om att landet är ett av Latinamerikas vackraste. Den fantastiska naturen och den vänliga befolkningen förtrollar de flesta som vågar sig in i detta djungelklädda bergsland. Huvudstaden San José ligger på en höjd och åtnjuter bergsområdets milda väder. Stämningen är varm och levande och de tättliggande sevärdheterna inkluderar La Sabana-parken, guldmuseet, Metropolitan-katedralen och inte minst de många olika formerna av arkitektur som präglar staden. Inte så långt från San José väntar naturupplevelserna. Iruzu-vulkanen är med sina 3 800 meter landets högsta vulkan. Vulkanen har hela fyra kratrar, varav den största, med en diameter på över 1 000 meter, är förtrollande vacker med en sjö full av skimrande, grönt vatten. Vulkanen hade sitt sista utbrott 1963.
Nationalparker är ett ypperligt sätt att uppleva den vackra costaricanska naturen, och bör vara ett givet inslag vid varje resa till landet. Nationalparken Braulio Carrillo ligger på höglandet mellan San José och kusten, och är en så kallad dimregnskog. Denna speciella typ av regnskog uppstår i tropiska berg med lågt hängande moln och mycket hög luftfuktighet. Tortuguero nationalpark nås bäst vattenvägen, och efter en fantastisk segeltur genom den täta regnskogen bland brölapor, sengångare och tukaner i träden längs floden kan man inkvartera sig i en lodge mitt inne i djungeln. Parken är även en väldigt viktig förökningssplats för soppsköldpaddorna (den gröna havssköldpaddan) och en rad andra sällsynta havssköldpaddor.
En semester i Costa Rica kan berikas med ett kulturhistoriskt inslag i den gamla staden Cartago, som är landets religiösa centrum. Stadens stora kyrka är hemvist för landets skyddshelgon ”La Negrito” och är fylld med krukor och andra hjälpredskap till minne av de många mirakel helgonet har uträttat. Andra spännande sevärdheter inkluderar de gamla indianska ruinerna i Ujarras, Orosi-klostret som är byggt i gammal kolonialstil, Orosi-dalen med sina många varma källor, Arenal-vulkanen som är en av världens mest aktiva vulkaner, Lankester Garden, där över 800 olika orkidéer slåss om de andäktiga besökarnas uppmärksamhet, och - givetvis - de många vackra badstränderna.

Costa Ricaresor

 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
 • Costa Ricas vilda natur

  Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

  4,4
  • 3 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 44 998:–
  från Stockholm
 • Centralamerika - från Panama till Guatemala

  Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

  4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
  från Göteborg
Dela den här sidan