Fakta Guatemala

Nedanför kan du få viktiga upplysningar i förbindelse med din resa till Guatemala - exempelvis om visumregler, vaccinationer och reseförsäkring.
 • Språk Spanska och olika inhemska språk
 • Huvudstad Guatemala City
 • Invånare 15 milj.
 • Religion Romersk katolsk och ursprungliga maya-religioner
 • Valuta Quetzal
 • Yta 108 889 km2

Värt att veta

Inför avresan

Ungefär en vecka före avresan får du ditt slutgiltiga avresebrev. Avresebrevet innehåller viktig information om plats och tid för avresan. Den innehåller även en telefon- och adresslista över de hotell vi använder oss av på resan samt reseledarens namn.

Reseförsäkring

Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård i Guatemala bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skada eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.

Handbagage

Vi rekommenderar att du packar ditt handbagage, så att du har det du behöver lättillgängligt, om resten av ditt bagage skulle bli försenat. Vidare råder vi dig att packa värdesaker och viktig medicin i handbagaget. Om du medför receptbelagd medicin som du behöver ta under flygresan, ska namnet på recept och flygbiljett stämma överens.

Vi hänvisar i övrigt till Transportstyrelsens hemsida: www.transportstyrelsen.se (under Resenär/Inför flygresan).

Tidsskillnad

Tidsskillnad mellan Sverige och Guatemala kan variera, beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid - 6 timmar
Vintertid - 7 timmar

Transport i Guatemala

Buss
Bussarna i Guatemala håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Våra bussar har dock god standard och luftkonditionering.

Flyg
På våra rundresor i Guatemala flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå

Det är relativt billigt att gå ut och äta i Guatemala. En lunch kan du få för 50-70 kr och en middag kostar runr kring 80 kr. Så inklusive drycker kan du klara dig för cirka 250 kr om dagen. Souvenirer och hantverk finns i olika prisklasser, men mycket är relativt billigt.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och landets seder och bruk. Det kan finnas vissa förhållanden som du inte tycker om eller som du inte är van vid, till exempel att ge dricks. I många länder är systemet med dricks mer organiserat än vad vi svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa dricks under resans gång. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. I Guatemala är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv.

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

I Guatemala tillkommer det ofta ett servicetillägg på barer, caféer och hotellrestauranger på 10-15 procent till notan. Det framgår i så fall av notan. Dessutom är det vanligt att man ger ytterligare 5-10% i dricks till servitören.

Valuta och kreditkort

I Guatemala heter valutan quetzal. Du kan med fördel ta med USD, som du kan växla till quetzal när du är framme. Väldigt ofta kan man även betala med USD i Guatemala. Växel får man ofta i den lokala valutan och på det sättet får ofta lokalvaluta utan att behöva växla. Det brukar inte vara möjligt att växla till quetzal hemma i Sverige. Om du tar med USD bör du vara uppmärksam på att inte ta med större sedlar än 20-dollar-sedlar. Det är för det mesta inte möjligt att betala med större sedlar, eftersom de ofta förfalskas. 

Visa-kort kan användas på de flesta restauranger, hotell och i större butiker. Du kan även ta ut pengar i bankomater. MasterCard och American Express kan också användas, men är inte lika utbredda som Visa.

Elektricitet

Guatemala har 110 volt AC, 60 Hz. Uttagen ser annorlunda ut än hemma, så vi rekommenderar att man tar med sig en adapter.

Telefon och internet

Den internationella landskoden för Guatemala är +502. Det är dyrt att ringa hem och därför bör du kontrollera med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Mexiko.

Internetcaféer finns numera i de allra flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller avslutat dagprogram. De flesta hotellen i Guatemala har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Dricksvatten och hygien

I Guatemala är hygienförhållandena något sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det ofta saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, intimservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Allt vatten som man vill använda för att borsta tänderna, göra istärningar ellr dricka ska vara flaskvatten eller kokt vatten från vattenkranen.

Mat och dryck

Guatemala bjuder på många olika slags restauranger. Här finns allt från kinesiskt till mexikanskt och det finns många caféer med internationell prägel. Tänk på att även om det är stor skillnad på priset på maten är det inte någon större skillnad på kvaliteten.

Seder och bruk

Guatemalabor är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister väntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker fredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Fotografering

Vid heliga platser bör man följa anvisningarna och man bör fråga innan man fotograferar någon.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om rådande restriktioner om rökning.

Guatemalaresor

 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 18 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
 • Centralamerika - från Panama till Guatemala

  Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

  4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!