Fakta Nicaragua

Nedanför kan du få viktiga upplysningar i förbindelse med din resa till Nicaragua - exempelvis om visumregler, vaccinationer och reseförsäkring.
  • Språk Spanska
  • Huvudstad Managua
  • Invånarantal 5, 8 milj.
  • Religion Romersk-katolsk och protestantism
  • Valuta Cordoba
  • Yta 130.000 km2

Värt att veta

Inför avresan

Ungefär en vecka före avresan får du ditt slutliga avresebrev. Avresebrevet innehåller viktig information om plats och tid för avresan. Det innehåller även en telefon- och adresslista över de hotell vi använder oss av på resan samt reseledarens namn.

Reseförsäkring
Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård i Nicaragua bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skadat eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.
Handbagage

Vi rekommenderar att du packar det viktigaste i handbagaget, så att det finns lättillgängligt om resten av ditt bagage skulle bli försenat. Det gäller t.ex. värdesaker och viktig medicin. Om du medför receptbelagd medicin som du behöver ta under flygresan, ska namnet på recept och flygbiljett stämma överens.

Vi hänvisar i övrigt till Transportstyrelsens hemsida: www.transportstyrelsen.se.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Nicaragua kan variera, beroende på Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid - 7 timmar
Vintertid - 8 timmar

Transport i Nicaragua

Buss
Bussarna i Nicaragua håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Våra bussar har dock god standard och luftkonditionering.

Flyg
På våra rundresor i Nicaragua flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
Det är ganska billigt att gå ut och äta i Nicaragua. En lunch kan du få för 50-70 kr och en middag kostar runt 80 kr. Inklusive dryck kan du klara dig fint för runt 220 -240 kr om dagen. Souvenirer och hantverk finns i alla prisklasser, men mycket är relativt prisvärt.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Botswana, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, chaufförer och safariguider/rangers under resan, eftersom lönen i servicebranschen oftast utgår från det. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnaden för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör respektera. Vi vill vi betona att var och en själv bestämmer hur mycket man vill ge i dricks.

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen före avfärd och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Ett kuvert kommer då att skickas runt i bussen så att de som vill kan lämna dricks.

I Nicaragua lägger barer, caféer och hotellrestauranger ofta ett på ett servicetillägg på 10-15 procent till notan. Det framgår i så fall av notan. Dessutom är det vanligt att man lägger ytterligare 10% till notan. Bagagebärare förväntar sig också lite dricks.

Valuta och kreditkort

I Nicaragua heter valutan córdoba. Du kan med fördel ta med USD, som du kan växla till córdoba när du är framme. Väldigt ofta kan man även betala med USD i Nicaragua. Växel får man ofta i den lokala valutan och på det sättet får ofta lokalvaluta utan att behöva växla. Det brukar inte vara möjligt att växla till córdoba hemma i Sverige. Om du tar med USD bör du vara uppmärksam på att inte ta med större sedlar än 20-dollar-sedlar. Det är för det mesta inte möjligt att betala med större sedlar, eftersom de ofta förfalskas. 

Visa-kort kan användas på de flesta restauranger, hotell och i större butiker. Du kan även ta ut pengar i bankomater. MasterCard och American Express kan också användas, men är inte lika utbredda som Visa.

Elektricitet

Nicaragua har 110 volt AC, 60 Hz. Det är inte samma uttag som hemma i Sverige, så vi rekommenderar att man tar med en adapter.

Telefon och internet

Den internationella landskoden för Nicaragua är 505. Det är dyrt att ringa hem från Nicaragua, och därför bör du kontrollera med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Nicaragua.

Internetcaféer finns numera i de allra flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller avslutat dagprogram. De flesta hotellen i Nicaragua har Internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Dricksvatten och hygien

I Nicaragua  är hygienförhållandena något sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det ofta saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, intimservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Allt vatten som man vill använda för att borsta tänderna, göra istärningar ellr dricka ska vara flaskvatten eller kokt vatten från vattenkranen.

Mat och dryck

I Nicaragua använder man sig av mycket ris och bönor i maten. Ofta tar man en tortilla som man rullar in maten i, istället för kniv och gaffel. Man äter även mycket fisk och skaldjur och det är populärt att köpa grillade majskolvar i olika gatukök.

Seder och bruk

Nicaraguaborna är i allmänhet vänliga och öppna. Om man blir tilltalad med "Mi amor" så är detta helt normalt, det är så man tilltalar någon av motsatt kön i Nicaragua.

Fotografering

Det är inte tillåtet att fotografera militäranläggninar. I övrigt gäller tumregeln att man ska fråga innan man fotograferar någon.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om rådande restriktioner om rökning i Nicaragua.

Centralamerika - från Panama till Guatemala

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
från Stockholm