Fakta Honduras

Här kan du läsa spännande fakta om Honduras
  • Språk Spanska
  • Huvudstad Tegucigalpa
  • Invånare 8, 8 miljoner
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Lempira (La)
  • Yta 112.000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Honduras varierar efter om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid: - 8 timmar

Vintertid: - 7 timmar

Dricks

I Honduras är det väldigt vanligt att man lämnar dricks. Turister brukar betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotelpiccolos, restauranger etc. Många caféer, nattklubbar och hotellrestauranger lägger ofta till ett servicetillägg på 10-15 procent på notan. Tillägget framgår av notan. Utöver tillägget är det även brukligt att servitören/servitrisen får ytterligare 5-10 procent i dricks. Om servicetillägg inte finns med på notan brukar man lämna 10 procent i dricks.

Rent praktiskt kan reseledaren samla in pengar för hela resan och sedan se till att rätt personal får rätt belopp. Vi vill understryka att även om det är vanligt att lämna dricks är det naturligtvis högst frivilligt. Det här är endast en riktlinje för praxis i landet.

Transport

Buss

Bussarna i Honduras håller inte riktigt samma standard som i Europa, men vi använder sådana som är i gott skick och är utrustade med luftkonditionering.

Flyg

Vi tillryggalägger längre sträckor med inrikesflyg. Den svenska reseledaren informerar resedeltagarna om alla praktikaliteter vid incheckning på flygplatsen samt flygtid.

Mat och dryck
Honduras är känt för sina imponerande fisk- och skaldjursrätter. Honduras har ett stort utbud av bra restauranger som har specialiserat sig på havets läckerheter. Klassiska ingredienser är tortillas, bönor, ris, ost eller grillade bananer.
Prisnivå

Det är relativt billigt att äta på restaurang i Centralamerika. En måltid (både lunch och middag)

kostar cirka 120 kronor. Inklusive dryck klarar du dig därför bra på cirka 300 kronor per dag.

Souvenirer och hantverk finns i alla prisklasser och mycket är ganska billigt.

Valuta och kreditkort

Det går nästan alltid bra att betala med dollar i Honduras. Du får oftast tillbaka växeln i lokal valuta vilket gör att du inte nödvändigtvis behöver växla pengar. Du kan inte växla till landets lokala valuta i Sverige.

Om du tar med dig amerikanska dollar hemifrån ska du tänka på att inte ta med dig större valörer än 20-dollarsedlar eftersom 50- och 100-dollarsedlar ofta är utsatta för förfalskning.  Större butiker, restauranger och hotell accepterar VISA-kort och du kan även ta ut pengar med dem i uttagsautomater. MasterCard och American Express kan också användas men är inte lika gångbara som Visa.

Elektricitet
På Honduras används följande strömkällor: 120 volt AC, 60Hz.
Telefon och internet
Honduras internationella landskod är +504. Det är dyrt att ringa hem från Honduras så förhör dig eventuellt hos din mobiloperatör om täckning och samtalspriser. Internetcaféer växer upp överallt i städerna men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna med att besöka ett förutom på lediga dagar eller när dagens program är avklarat. De flesta hotellen på vår resa erbjuder internetanslutning men uppkopplingen är inte alltid lika snabb som i Sverige.
Dricksvatten och hygien
På Honduras uppnår de hygieniska förhållandena inte samma nivå som i Västeuropa. Däremot har hotell och större restauranger moderna/västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter eller ute på landsbygden kan standarden vara mer primitiv utan toalettpapper och liknande. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas. Vatten du dricker, borstar tänderna i eller gör istärningar av bör vara köpt vatten på flaska alternativt kokt kranvatten.
Rökning
Det är förbjudet att röka under flygningar och busstransporter. Dessutom råder det rökförbud på de flesta restauranger och hotell.
God ton

Turister brukar välkomnas med öppna armar i Honduras. Vissa områden är däremot mer vana vid turister än andra. Även om lokalbefolkningen är van vid många turister förväntas det att lokala seder och bruk respekteras. Naturskyddet är viktigast av allt. Områdena vi besöker är ofta fridlysta och deras bevarande har ofta högsta prioritet hos myndigheter och

lokalbefolkning. Följ alltid reseledarens eller lokalguidernas instruktioner. Om du vill fotografera olika personer, glöm inte att be om tillstånd först.