Res till Honduras

Underligt nog har turisterna fortfarande inte börjat strömma till Honduras. Här finns vackra obebodda tropiska öar, prunkande djungel med ett rikt djurliv och en hel ruinstad från den högciviliserade mayakulturen. Inlandet är fullspäckat av svala bergsområden och högt liggande dalar, medan kustområdet mot Karibien bjuder på paradisstränder, små fiskebyar och spännande naturreservat.

Invånarantal 8,4 milj.
Huvudstad Tegucigalpa
Språk Spanska och indianska språk
De fem stjärnorna symboliserar hoppet om ett återförenat Centralamerika.
Visste du att...
mayastaden Copán förmodligen lämnades pga. brist på mat? Det var inte förrän på 1800-talet som staden upptäcktes igen i djungelns täta snår.
den största folkfesten i Honduras varar i två veckor? Här firas påsken med festivaler, parader och pompa och ståt.

Natur och klimat i Honduras

Honduras ligger mitt i Centralamerika och gränsar till Guatemala, El Salvador och Nicaragua. I norr sträcker sig kusten mot Karibiska havet och i söder vetter en liten kustremsa mot Stilla havet. Utanför den karibiska kusten ligger den tropiska ögruppen Islas de la Bahia. En väldigt stor del av landets yta är täckt av berg och endast de två kuststräckorna samt djungeln La Mosquitia i nordöst ligger lågt över havsytan. La Mosquitia-djungeln är en del av ett stort UNESCO-skyddat regnskogsområde och har ett oerhört rikt växt- och djurliv. Området kallas ibland för ”Centralamerikas sista lunga”, då det är ett av få regnskogsområden som fortfarande finns kvar i regionen. Förutom djurlivet som kan få den mest luttrade biologilärare att kippa efter andan, bebos området av cirka 2000 indianer som har bevarat sin traditionella livsstil. Honduras har ett klassiskt tropiskt klimat på låglandet och ett svalare klimat i bergsområdena. Temperaturen pendlar mellan 20 och 30° beroende på antal meter över havet och regnperioden infaller mellan maj och oktober.
Bananer och kaffe är de största exportvarorna i Honduras

Historia och befolkning i Honduras

Honduras har 7,5 miljoner invånare och det viktigaste språket är spanska, även om vissa delar av ursprungsbefolkningen talar sina egna språk. Huvudreligion är katolicismen och merparten av befolkningen är ättlingar till spanjorer eller indianer (mestiser). När det första spanska skeppet lade till vid Honduras karibiska kust befolkades landet av två olika typer av indiansamhällen. Den västra delen av Honduras var en del av mayakulturen och den östliga delen bestod av mindre civiliserade jägar- och samlarsamhällen. Honduras ingick från och med 1524 i Spaniens kolonisering av Guatemala. Efter en kort period i den Centralamerikanska federationen blev Honduras 1838 en självständig republik. Beslutet ledde till en rad diktaturer, uppror, inbördeskrig och småkrig mot grannländerna. Stridigheterna med speciellt Guatemala och El Salvador varade till långt in på 1900-talet. Fotbollskriget mot El Salvador 1969 som handlade om salvadoranska gästarbetares levnadsförhållanden i Honduras, med en fotbollsmatch som den utlösande faktorn, är landets hittills sista beväpnade konflikt med ett grannland. År 1900 upprättade USA bananplantager i landet och den amerikanska storebrodern skulle komma att dominera Honduras politik och ekonomi under många år. Trots en lång tradition av stridigheter både med grannländer och inom det egna landet, så är det naturen som har gett Honduras sin hittills största utmaning. När orkanen Mitch drog över Centralamerika 1998 totalförstördes stora delar av Honduras och utvecklingen i landet halkade flera årtionden tillbaka i tiden.

Honduras sevärdheter

En resa till Honduras har något för alla. Det soliga tropiska vädret inbjuder till lata dagar på karibiska stränder och öar medan bergens svalare klimat är perfekt för vandringsturer. Här kan man även utforska de vackra mayaruinerna i Copán. Staden är Honduras enda kvarlämning från mayakulturen och är ett av landets viktigaste kulturminnesmärken. Ruinerna upptäcktes inte förrän på 1800-talet då man skövlade bort djungeln som tagit de gamla ruinerna i besittning. Under de gröna snåren dolde sig en vacker befästning och fina offentliga platser som alla ger en bra bild av mayaarkitekturen och dess utveckling. Särskilt imponerande är de stora stenskulpturerna av byns ledare och stelarna med sina konstfulla inristningar. Copán är naturligtvis med på UNESCO:s lista över världskulturarv.

Den som semestrar i Honduras kommer att ha svårt att hålla sig borta från landets vita, palmbeströdda stränder. Den största ön i den berömda ögruppen Islas de la Bahía är Roatán, en ö som lockar till tropiska, lata dagar. Stränderna är fantastiska och öns huvudstad Coxen’s Hole är charmig och har en trevlig plaza, några mindre butiker och ett aktivt hamnliv där fiskebåtarna lägger till med sin fångst av räkor och hummer.

Den som vill ha lite mer fart och fläkt under sin Hondurasresa blir inte heller besviken. Tegucigalpa är landets huvudstad och tillika enda storstad med vackra kolonialbyggnader, intressanta museer och härliga restauranger där det bjuds på tortillas, stekta bananer och alla möjliga former av grillat kött. Byn La Ceiba vid den karibiska kusten är trevlig, livlig och en bra utgångspunkt för utflykter till de omgivande nationalparkerna och naturreservaten med brölapor, sengångare och krokodiler.

Centralamerika - från Panama till Guatemala

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan