Res till Guatemala

Den gröna stillheten avbryts endast av papegojornas skrik som då och då skär genom tystnaden i den lummiga regnskogen. Respektingivande vulkaner imponerar med sin skönhet och sina hotfulla rökmoln. Guatemala är vacker natur och mayakultur i en spännande blandning av nutid och historia. Ruiner efter mäktiga indianfolk lockar överallt och mayakvinnornas traditionella, färgsprakande klädsel skvallrar om sin ägares ursprung.

Invånarantal 15 milj.
Huvudstad Guatemala City
Språk Spanska och indianska språk
Den blå färgen symboliserar landets läge mellan Atlanten och Stilla havet.
Visste du att...
en av de största mayastäderna låg i Guatemala? Den fenomenala ruinstaden Tikal var huvudstad och uppfördes cirka 700 f.Kr.
man tillber guden Maximon med gåvor i form av whiskey, cigarrer och öl? Maximon anses dessutom kunna hjälpa till med allt från att hitta den sanna kärleken till att ta hämnd på en fiende.

Guatemalas natur

Det centralamerikanska landet Guatemala gränsar till Mexiko, Belize, Honduras och El Salvador med kust mot Stilla havet och en liten del av Karibiska havet. Över hälften av landets yta består av berg som är mellan 2000 och 3500 meter höga och det finns ett fåtal som är ännu högre. Guatemalas och tillika Centralamerikas högsta berg är vulkanen Tajumulco som är 4220 meter hög. I norr ligger låglandsområdet El Petén som både består av karstlandskap och regnskog. Karstlandskap uppstår i skoglösa områden där kalken under markytan löses upp av nedsipprande vatten och skapar meterdjupa fåror och stora underjordiska droppstenshålor.
Mayapyramid

Guatemalas historia

Av Guatemalas 13 miljoner invånare är cirka hälften mestiser och lever i kustområdena. Den andra hälften är ättlingar till mayaindianerna och lever i bergsområdena i västra delen av landet. Det officiella språket är spanska även om många av indianerna fortfarande talar de gamla indianska språk mayaindianerna talade under sin storhetstid. Guatemala har varit befolkat sedan 2000 f.kr. då en rad fiske- och lantbruksbyar uppstod vid Stillahavskusten och blev början på Mayariket. Under mayakulturens storhetstid var centrum beläget i Petén-regionen i nordöst där de flesta ruinerna finns idag. Guatemala var under spanskt styre mellan 1523 och 1821 och därefter ingick landet under en kortare period i den Centralamerikanska Förbundsrepubliken innan man frigjorde sig 1839. Före såväl som efter den spanska koloniseringen blev de indianer som stannat kvar i landet grovt utnyttjade och deras landområden omvandlades till tobaks- och sockerrörsplantager. Efter att Guatemala blivit självständigt följde en period av både tyranniskt militärstyre och perioder med mer liberala och demokratiska villkor. Under andra halvan av 1900-talet var landet utsatt för ständiga hot från gerillagrupper och terrorister från både vänster- och högerfalanger. Inte ens idag råder det fullständig politisk stabilitet och ekonomisk jämställdhet i Guatemala och relationerna till grannlandet Belize är minst sagt spända.

Att resa i Guatemala

En resa genom Guatemala bjuder på indiankultur, charmiga kolonialbyggnader och underbart vacker natur. Landets mest kända attraktion är mayacivilisationens fantastiska ruinstad, Tikal, som ligger mitt i El Peténs svårframkomliga djungel. Tikal upptäcktes av en slump år 1848 men platsen har öppnats för allmänheten först under senare årtionden. I Tikal finns ruiner från tempel som byggdes 700 f.kr. medan de flesta härstammar från den klassiska mayaperioden mellan 300-900 e-kr. Den som vill uppleva ännu mer indiankultur, den här gången i ett spännande möte med spansk kolonialhistoria, ska besöka Antigua. Antigua har varit den tredje största staden i hela Latinamerika och för 200 år sedan var den landets huvudstad med över 60 000 invånare. Idag är Antigua en fredlig plats som är väl värd att upptäcka. Väster om Antigua ligger den vackra sjön Lago Atitlan, omgärdad av vulkaner och skogsbeklädda klippor. Vattnet i sjön skiftar hela tiden nyans från mörkaste grön till klaraste turkos beroende på solens position och himlens molnighet. Runt sjön ligger flera små, isolerade indianbyar och hela området bjuder på en fantastisk blandning av unika naturupplevelser och traditionell indiansk kultur. Ännu fler vackra naturupplevelser väntar i den lilla staden Rio Dulce vid Izabal-sjön, inte långt från den karibiska kusten. Denna stora sjö är känd för sina tropiska naturupplevelser och en segeltur på sjön genom mangroveträsk och tropisk djungel är en minnesvärd upplevelse.
Vackra färger i Chichi, Guatemala

Guatemalas mayaruiner

Det går inte att semestra i Guatemala utan att utforska mayaindianerna. Förutom attraktionerna Tikal och Antigua som bara måste besökas, kan spännande ruiner från denna legendariska civilisation bland annat besökas i Quiriguá som har en tropisk park med ett antal stelar. En stele är en upprätt sten med fint utskurna reliefer. Stelarna i Quiriguá är bland de mest kända i hela mayariket och en av dem sträcker sig åtta meter över och tre meter under marken. Guatemalas mest okända ruiner är Yaxchilán som ligger djupt in i regnskogen där Usumacinta-floden kröks. Yaxhilán bjuder på en ovanlig upplevelse med sina stora krokodil- och jaguarstatyer som stoltserar mitt i byn och mellan de många mossbevuxna byggnaderna, och sina pyramider med imponerande stenreliefer.
Tikal-pyramiden

Drömkryssning genom Panamakanalen

Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan