Res till Mexiko

I Mexiko får man minnen för livet, oavsett om man föredrar kultur eller natur. Tidigare härskade aztekerna i området omkring Mexico City, medan mayaindianerna höll till söderut i gränslandet mot Guatemala. Indiankulturernas avlösare, de spanska kolonialherrarna, har lämnat efter sig en charmig kolonialarkitektur. Och så är det förstås naturen med djupa raviner, höga berg, frodiga regnskogar, vulkaner, kaktusbeväxta öknar och paradisiska sandstränder.

Invånarantal 121,7 milj.
Huvudstad Mexico City
Språk Spanska
Figuren i mitten är aztekernas heliga örn och hänvisar till en legend om hur Mexico City blev till.
Visste du att...
när vi i Sverige ser fram emot julafton, förbereder man sig i staden Oaxaca för att sjunga rädisans lov? Den 23 december varje år går en festival av stapeln, då man hyllar den röda grönsaken under Rädisornas natt - Noche de rábanos. 
vanilj kommer från Mexiko? Det är en flerårig växt som tillhör växtfamiljen orkidéer.

Mexikos städer

Mexiko kan erbjuda ett utåtriktat, sjudande, sprudlande stadsliv med förföriska gator med massor av människor, hektiska zocalos (centrala torg) och vackra arkitektoniska spår efter det förflutna. Ett sådant ställe är staden Oaxaca i staten med samma namn, och som finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Förutom färgstarka fasader, ett livligt gatuliv, välbesökta restauranger och kaffebarer samt förhoppningsfulla handlare som erbjuder allt mellan himmel och jord, finns det också många intressanta kyrkor och muséer att utforska. Oaxaca ligger på en slätt ca 500 kilometer söder om en av världens största metropoler, huvudstaden Mexico City som med sina 23 miljoner invånare (en femtedel av Mexikos befolkning) rymmer både ofattbar rikedom och obegriplig fattigdom, arkitektoniska pärlor och slumkvarter, vackra gröna parker och omfattande luftföroreningar.

Mexikos indiankulturer

En resa till Mexico City är också en perfekt utgångspunkt för en rundresa i maya- och aztekkulturerna. Inte långt från Mexico City på en slätt på omkring 2 000 meters höjd hittar man Teotihuacan, där de höga sol- och månpyramiderna står som monument över en tid när präster offrade människor för att tillfredsställa den gudomliga solen. Solpyramiden är världens tredje största pyramid, och härifrån har man en svindlande utsikt över pyramider, tempel och omkringliggande slätter och berg.

Upplev också Chiapas och Yucatans tropiklandskap med Palenque med stor mystik där mayaruiner och statyer blandar sig med lummig regnskog. Ett annat spännande mayaruinkomplex är Chichen Itza på Yucatánhalvön från 500-talet. Det finns mycket att utforska i det stora nordamerikanska landet som i norr gränsar mot USA, i söder mot Guatemala och Belize, i väster mot Stilla havet och i öster mot Mexikanska golfen och Karibiska havet.

San Jan Chamula-markedet i Chiapas

Mexikos Stillahavskust

Under det skyddande, lätt vajande palmtaket kan man njuta av en liquado (mexikansk milkshake) och betrakta livet vid kanten av Stilla havet, till exempel i Puerto Vallarta där man under vintermånaderna också kan få se knölvalar om man har tur. Den mest populära semesterorten på Mexikos kust mot Stilla havet är dock Acapulco där stränderna är fantastiska, och oftast även det azurblå vattnet. Så har det varit ända sedan en ung Elvis Presley i början av 1960-talet hjälpte till att marknadsföra stället i filmen ”Fun in Acapulco”. Acapulco består egentligen av tre områden: Playa Revolcadero nära flygplatsen med den lummiga, tropiska lagunen; längre norrut ligger Puerto Marquis med lyxiga Acapulco Diamante Resort och till sist det som de flesta betraktar som det ”riktiga” Acapulco, nämligen Acapulco Bay – en naturlig hamn med lyxhotell, ett livligt nattliv och rika möjligheter att äta sig igenom det mexikanska köket, inte minst alla fiskrätter.
"Lovers' Beach" i Baja California, Mexiko

Mexikos karibiska kust

Acapulco har dock fått hård konkurrens som livsnjutarnas och badälskarnas favoritdestination av områden som ligger ut mot Karibiska havet, bland annat Cancún och inte minst Cozumel – Mexikos enda karibiska ö. De fina korallreven omkring ön är en del av världens näst största korallrev vilket sträcker sig från Cancún till Honduras – större är bara Stora Barriärrevet i Australien. Området är av samma anledning också väldigt populärt bland dykare, och de färgglada och fantasieggande formationerna har också lovprisats och kvalitetsstämplats av mästerdykaren och dokumentärfilmaren Jacques Cousteau. Här finns ungefär 100 dykställen i absolut världsklass nära korallön Cozumel, och har man möjlighet att hyra en båt och ta sig en bit ut från kusten blir upplevelsen ännu starkare.
Vajande palmblad på Mexikos vackra stränder

Mexikoresor

 • Viva Mexiko!

  Få fantastiska upplevelser för lite pengar: tempel och pyramider, charmiga koloniala städer och en inblick i Mexikos urbefolknings unika kulturer

  4,5
  • 4 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 32 998:–
  från Göteborg
 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan