Fakta Mexiko

Nedanför kan du få viktiga upplysningar i förbindelse med din resa till Mexiko - exempelvis om visumregler, vaccinationer och reseförsäkring.
 • Språk Spanska
 • Huvudstad Mexico City
 • Invånarantal 121, 7 milj.
 • Religion Romersk-katolsk
 • Valuta Peso
 • Yta 1.964.375 km2

Värt att veta

Inför avresan
Ungefär en vecka före avresan får du ditt slutgiltiga avresebrev. Avresebrevet innehåller viktig information om plats och tid för avresan. Den innehåller även en telefon- och adresslista över de hotell vi använder oss av på resan samt reseledarens namn.
Vaccinationer och hälsa

Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Du kan även läsa mer på www.vaccination.nu.

Våra resor i Mexiko kan innebära en del vandring, vilket förutsätter att du är i allmänt god fysisk form och kan röra dig utan hjälp. Våra resor är inte lämpade för personer som går dåligt, använder rollator eller rullstol. Utflykter till områden med ruiner och andra sevärdheter brukar inbegripa en del vandring på på dåligt underhållna trappor, och turerna kan vara upp till tre kilometer långa. Resorna går dessutom genom flera höjdområden – från samma nivå som havsytan och upp till över 2 300 meters höjd.

Reseförsäkring
Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård i Mexico bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skada eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.
Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sverige och Mexiko är -7 timmar.
Handbagage

Vi rekommenderar att du packar ditt handbagage, så att du har det du behöver lättillgängligt, om resten av ditt bagage skulle bli försenat. Vidare råder vi dig att packa värdesaker och viktig medicin i handbagaget. Om du medför receptbelagd medicin som du behöver ta under flygresan, ska namnet på recept och flygbiljett stämma överens.

Vi hänvisar i övrigt till Transportstyrelsens hemsida: www.transportstyrelsen.se (under Resenär/Inför flygresan).

Transport i Mexiko

Buss
Bussarna i Mexiko håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Våra bussar har dock god standard och luftkonditionering.

Flyg
På våra rundresor i Mexiko flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 100 svenska kronor. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver ca 120 kronor per dag. Om man vill inkludera dricka i det beloppet bör man räkna med ytterligare 95-240 kronor extra per dag per person. Det räcker exempelvis till dryck, vykort, frimärken, glass och dricks. Vill du handla souvenirer eller annat behöver du ta med extra pengar utöver detta.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och landets seder och bruk. Det kan finnas vissa förhållanden som du inte tycker om eller som du inte är van vid, till exempel att ge dricks. I många länder är systemet med dricks mer organiserat än vad vi svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa dricks under resans gång. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. I Mexiko är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv.

Som förstagångsresenär till Mexiko kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar i dricks till olika personer. Men med några pesos kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ofta på 10-15 % i servicekostnad (service charge) på notan. Det framgår av notan, men utöver det är det brukligt att ge servitören ytterligare 5-10 % av hela notan i dricks.

Valuta och kreditkort

Den mexikanska valutan heter pesos (MXN) och finns i både mynt och sedlar. Tänk på att många sedlar och mynt liknar varandra och lätt kan förväxlas. Den bästa valutan att ta med är mexikanska pesos, som du kan beställa och köpa hos en bank eller ett växlingskontor hemma. Alternativt kan du ta med USD, men den mexikanska regeringen har infört restriktioner för hur mycket man får växla. Detta innebär att utländska turister endast får växla 300 USD per dag och inte mer än 1500 USD per månad. Det finns inte restriktioner på andra valutor, som t.ex. EUR.

MasterCard, Visa, Diners och American Express går att använda som betalningskort på de flesta stora hotellen och i vissa butiker. MasterCard och Visa kan användas för att ta ut kontanter i de flesta städer i uttagsautomater som dock endast lämnar pesos.

Elektricitet
Mexiko har 110 volt. Normalt används platta stift, men typen kan variera. Man bör därför ta med sig en adaptersats med många alternativ.
Telefon och Internet

Den internationella landskoden för Mexiko är +52. Det är dyrt att ringa hem från Mexiko, och därför bör du kontrollera med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Mexiko.

Internetcaféer finns numera i de allra flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller avslutat dagprogram. De flesta hotellen i Mexiko har Internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Dricksvatten och hygien

I Mexiko är hygienförhållandena något sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det ofta saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, intimservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Allt vatten som man vill använda för att borsta tänderna, göra istärningar ellr dricka ska vara flaskvatten eller kokt vatten från vattenkranen.

Seder och bruk

Mexikaner är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. Mexikaner lägger sig inte gärna i hur du uppför dig, och man utgår från att du som besökare i landet har satt dig in i hur man uppför sig vid ankomsten till landet.

Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister väntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker fredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om rådande restriktioner om rökning i Mexiko.

Mexikoresor

 • Viva Mexiko!

  Få fantastiska upplevelser för lite pengar: tempel och pyramider, charmiga koloniala städer och en inblick i Mexikos urbefolknings unika kulturer

  4,5
  • 4 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 32 998:–
  från Göteborg
 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm