Fakta Panama

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till Panama
  • Språk Spanska
  • Huvudstad Panama City
  • Invånare 3, 7 milj.
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Balboa (PAB)
  • Yta 75 400 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Panama beror på om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

Sommartid: - 7 timmar
Vintertid: - 6 timmar

Dricks
I Panama lägger barer, caféer, nattklubbar och hotellrestauranger ofta till ett servicetillägg på 10-15 procent på notan. Tillägget framgår av notan. Utöver tillägget är det även brukligt att servitören/servitrisen får ytterligare 5-10 procent i dricks. Om notan inte innehåller ett servicetillägg kan du lämna 10-15 procent av det totala beloppet i dricks. Drickssystemet är en del av Panamas kultur och bör därför respekteras. För säkerhets skull vill vi understryka att det naturligtvis är högst frivilligt att lämna dricks.
Transport

Buss
Bussarna i Panama håller inte riktigt samma standard som i Europa, men vi använder sådana som är i gott skick och är utrustade med luftkonditionering.

Flyg
På resa med Albatros tillryggalägger vi oftast de längre sträckorna i Mellanamerika med inrikesflyg. Den svenska reseledaren informerar resedeltagarna om alla praktikaliteter vid incheckning på flygplatsen samt flygtid.

Prisnivå
Det är relativt billigt att äta på restaurang i Panama. En måltid (både lunch och middag) kostar cirka 120 kronor. Inklusive dryck klarar du dig därför bra på under 350 kronor per dag. Souvenirer och hantverk finns i alla prisklasser och mycket är ganska billigt.
Valuta och kreditkort

Panamas valuta heter Balboa (PAB). Amerikanska dollar används ofta som betalningsmedel så ta gärna med sådana. Du får oftast tillbaka växeln i lokal valuta vilket gör att du inte nödvändigtvis behöver växla pengar. Du kan inte växla till balboa i Sverige.

Om du tar med dig amerikanska dollar hemifrån ska du tänka på att inte ta med dig större valörer än 20-dollarsedlar eftersom 50- och 100-dollarsedlar ofta är utsatta för förfalskning.

Större butiker, restauranger och hotell accepterar VISA-kort och du kan även ta ut pengar med dem i uttagsautomater. MasterCard och American Express kan också användas men är inte lika gångbara som Visa.

Elektricitet
I Panama används följande strömkällor: 120 volt AC, 60Hz. I Panama används platta bladkontakter, precis som i USA, så ta gärna med en adapter.
Telefon och internet
Panamas internationella landskod är +507. Det är dyrt att ringa hem från Panama så förhör dig eventuellt hos din mobiloperatör om täckning och samtalspriser. De flesta hotell har internetservice och anslutningen brukar vara väldigt bra.
Dricksvatten och hygien
I Panama uppnår de hygieniska förhållandena inte samma nivå som i Västeuropa. Däremot har hotell och större restauranger moderna/västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter eller ute på landsbygden kan standarden vara mer primitiv utan toalettpapper och liknande. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas. I Panama City och Colón går det bra att dricka kranvattnet. I övriga delar av landet bör du dricka flaskvatten alternativt koka vattnet innan du använder det.
Mat och dryck
Du hittar både fransk, spansk och amerikansk mat på alla restauranger i Panama City och Colón, och här finns även en hel del orientaliska restauranger. Landets nationalrätter är i regel starka och kryddiga. Rätterna består ofta av fisk och kyckling och massor av grönsaker. Du hittar även ett obegränsat utbud vad gäller, öl, vin och alkohol.
Rökning
Det är förbjudet att röka under flygningar och busstransporter. Dessutom råder det rökförbud på de flesta restauranger och hotell.
God ton

Turister tas oftast emot väl i Panama. Vissa områden är däremot mer vana vid turister än andra. Även om lokalbefolkningen är van vid många turister förväntas det att lokala seder och bruk respekteras. Naturskyddet är viktigast av allt. Områdena vi besöker är ofta fridlysta och deras bevarande har ofta högsta prioritet hos myndigheter och lokalbefolkning. Följ alltid reseledarens eller lokalguidernas instruktioner.

Vid religiösa platser kan det råda specifika regler för fotografering.

Centralamerika - från Panama till Guatemala

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

4,5
  • 23-10-2024
  • 19 dagar
  • 64 998:–
från Stockholm