Fakta El Salvador

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till El Salvador
  • Språk Spanska
  • Huvudstad San Salvador
  • Invånare 6, 1 milj.
  • Religion Romerskkatolsk
  • Valuta USD
  • Yta 21 040 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
El Salvador ligger sju timmar efter Sverige. När klockan är 12.00 i Sverige är den 05.00 i El Salvador.
Transport i El Salvador

Buss
Bussarna i El Salvador håller inte samma standard som i Europa, men vi använder sådana som är i gott skick och är utrustade med luftkonditionering.

Flyg
På Albatros resor i Centralamerika flyger vi oftast de längsta sträckorna med inrikesflyg. Den svenska reseledaren informerar resedeltagarna om alla praktikaliteter vid incheckning på flygplatsen samt flygtid för gällande sträcka.

Prisnivå
Det är relativt billigt att äta på restaurang i El Salvador. En måltid (både lunch och middag) kostar cirka 100 kronor. Inklusive dryck klarar du dig alldeles utmärkt på cirka 300 kronor om dagen. Souvenirer och hantverk finns i alla prisklasser och du hittar många billiga objekt.
Dricks

Det är vanligt att man lägger på cirka tio procent på räkningen på restauranger och hotell. Piccolos som bär bagage förväntar sig också en liten slant.

Det är bra att lägga dricks, men det är naturligtvis högst frivilligt.

Valuta och kreditkort

El Salvadors valuta är amerikanska dollar (USD). Tänk på att inte ta med en större valör än 20-dollarsedlar. Det är nästintill omöjligt att betala med 50- och 100-dollarsedlar eftersom dessa ofta är förfalskade.

De flesta restauranger, hotell och större butiker tar Visa-kort, som även fungerar i uttagsautomater. MasterCard och American Express kan också användas men är inte lika gångbara som Visa.

Elektricitet
I El Salvador använder man följande strömkällor: 115 V AC, 60 Hz.
Telefon och internet

El Salvadors internationella landskod är +503. Både in-och utkommande samtal är dyra och det är också kostsamt att använda telefonens datatrafik. Informera dig hos din mobiloperatör om täckning och priser.

De flesta hotell i El Salvador erbjuder internetanslutning men uppkopplingen är inte alltid lika snabb som i Sverige.

Drycker och hygien

Du bör inte dricka kranvattnet. Det ska kokas eller steriliseras innan användning, även o du bara ska borsta tänderna eller lägger istärningar i drycken. Du kan köpa vatten på de flesta ställen.

I El Salvador ligger hygienen på en något lägre nivå än i Västeuropa. Däremot har hotell och större restauranger moderna/västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter och på landsbygden kan standarden mycket väl vara mer primitiv utan toalettpapper och liknande. Medtag gärna toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas.

Seder och bruk

Turister brukar välkomnas med öppna armar i El Salvador. Även om lokalbefolkningen är van vid många turister förväntas det att man respekterar lokalinvånarnas seder och bruk. Naturskyddet är viktigast av allt. Vi besöker ofta fridlysta områden och bevarandet av dessa har ofta högsta prioritet hos myndigheter och lokalbefolkning. Följ alltid reseledarens eller lokalguidernas instruktioner.

Det är förbjudet att fotografera militäranläggningar. För övrigt gäller den gyllene regeln om att fråga först även i El Salvador.

Mat och dryck
Det inhemska köket innehåller ofta ris och bönor och tortillabröd får ofta ersätta kniv och gaffel. Den långa kuststräckan ger en god inkomst av fisk och skaldjur. På gatan hittar du ofta grillade majskolvar.
Rökning
Under flygresor och transport råder absolut rökförbud. Dessutom råder det rökförbud på de flesta restauranger och hotell. Fråga gärna reseledaren vad som gäller.

Centralamerika - från Panama till Guatemala

Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
från Göteborg