Res till Panama

Kilometervis av palmbeströdda karibiska stränder. Horder av tropiska fåglar som tävlar om vem som har de starkaste färgerna. Indiankulturer som lever som för flera hundra år sedan på avsides belägna öar. Panama har mycket mer att erbjuda än sin berömda kanal.

Invånarantal 3,7 milj.
Huvudstad Panama City
Språk Spanska
Flaggans färger representerar Panamas två traditionella partier. Blå för de konservativa och röd för de liberala
Visste du att...
fartyg måste passera tre slussar för att forcera Panamakanalens höjdskillnad på 26 meter?
den legendariska stråhatten, även kallad för Panamahatt, ursprungligen kommer från Ecuador?

Geografi

Panama gränsar till Costa Rica och Colombia med kuster mot Stilla havet och Karibiska havet. Det långa, smala landet genomskärs av en ostvästgående bergskedja med Volcán Bará på 3 478 meter som högsta punkt. Vulkanen har hela sju kratrar varifrån det under klara dagar går att se ända till Stilla havet och det Karibiska havet. Sydsidan av Panamas bergrika området präglas av savannväxtlighet och den norra delen av bergskedjan består av regnskog.

Historia

Panama har 3,7 miljoner invånare, huvudreligion är katolicismen och officiellt språk är spanska. De kvarvarande indianska minoriteterna talar dock olika indianska språk och engelska har blivit ett utbrett andraspråk på grund av USA:s långa närvaro i landet. Panamas ursprungsbefolkning var indianerna vars antal hastigt reducerades vid mötet med spanjorernas sjukdomar och vapen i början av 1500-talet. År 1513 var landet en fullbordad spansk koloni och blev speciellt använd som mellanstation för transport av rikedomar från Peru till Spanien. Mängden guld och silver som transporterades från kust till kust drog till sig pirater från alla världens hav. Detta fick spanjorerna att välja en annan transportväg och gradvis förlora intresset för Panama. Colombia övertog den tidigare spanska kolonin 1821 och Panama fick vänta ända till 1903 innan man blev en självständig stat.
Portobello

Konstruk­tionen av Panama­kanalen

Självständigheten uppstod när USA var i gång med sina kanalplaner. Den colombianska regeringen ville inte bli involverad och uppmuntrade panamabefolkningen att frigöra sig. Sedan dess har Panama haft en ambivalent inställning till USA, som man är beroende av att ha ett bra förhållande till samtidigt som landet har en stark, nationell stolthet. USA är än idag landets viktigaste handelspartner och hade full kontroll över området runt kanalen fram till 1999. USA hjälpte även Panama när general Noriega började uppföra sig som en politisk bulldozer och försökte ta över presidentposten. Militären har i allmänhet haft stor politisk makt långt in på 1900-talet, men alla presidenter har blivit demokratiskt valda sedan 1989, då Noriega skickades till USA där han dömdes för pengakorruption och narkotikasmuggling.

Panamakanalen

Panamas sevärdheter

En resa till Panama är så mycket mer än kanaler och enorma slussar. Med en bredd som sällan överstiger 100 kilometer är Panama landet där man tar ett morgonbad i Stilla havet och sedan reser genom svala berg och heta regnskogar för att njuta av en kvällsdrink med tårna i Karibiska havet. Längs Panamas karibiska kuststräcka ligger flera små ögrupper som erbjuder allt från tropiskt strandparadis till traditionell indiankultur. På ögruppen Bocas del Toro i nordöstra Panama kan man njuta av allt som en tropisk ö har att erbjuda i form av sand, vatten och palmer. Den som förlägger sin resa mellan juni och augusti kan med lite tur få uppleva sköldpaddornas äggläggningsperiod. Ett par timmars förlorad nattsömn är ett billigt pris för att få se de enorma havssköldpaddorna krypa upp på land och omsorgsfullt lägga sina ägg efter att ha grävt ett passande hål i sanden.

På San Blas-ögruppen i väster är det inte sköldpaddor utan människor som drar till sig besökare. Här lever Kunaindianerna på traditionellt sätt med minimal inblandning från Panamas regering. Kunaindianerna har sitt eget språk, kultur, färgsprakande klädsel och ett ekonomiskt system som är oberoende av övriga landets. Inkomsten kommer från försäljning av kokosnötter och turism.

San Blas
Den som vill utnyttja landets position i de prunkande tropikerna och fylla sin Panama-resa med fantastiska naturupplevelser kan besöka landets vackra nationalparker. Darién nationalpark vid gränsen till Colombia, består av en grön, djurrik djungel när den är som bäst. Delfiner leker i floderna, sengångare slappar i trädtopparna och träd och blommor dignar av grönska. Coiba nationalpark ligger på landets största ö i Stilla havet och är ett paradis för små och stora havsdjur. Här finna otaliga arter av delfiner, valar, krokodiler och sköldpaddor, omgivningarna är vackra och fåglarna färgsprakande.
Darién Nationalpark
Men ingen Panamasemester utan den berömda kanalen. Här finns ett fascinerande inslag av historia och storpolitik. De tunga transportfartygen som tränger sig fram genom djungeln längs den smala kanalen är en imponerande syn. Den som vill uppleva kanalen från vattnet kan ta en segeltur eller ett kryssningsfartyg längs med den historiska rutten. En kanaltur tar nio timmar. Känslan av att segla från ett världshav till ett annat längs en kanal som man drömde om i 400 år innan den blev verklighet är väldigt speciell. Den 15 augusti 1914 invigdes Panama-kanalen och det första skeppet kunde segla nedför detta vidunder skapat av människan. Kanalen är än idag en av världens viktigaste transportleder.
Den 15 augusti 1914 invigdes Panamakanalen

Panamaresor

 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
 • Centralamerika - från Panama till Guatemala

  Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

  4,5
  • 2 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 63 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan