Fakta Costa Rica

Nedanför kan du få viktiga upplysningar i förbindelse med din resa till Costa Rica
 • Språk Spansk
 • Huvudstad San José
 • Invånare 4, 8 miljoner
 • Religion Katolicism
 • Valuta Costarikansk colón
 • Yta 51 000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Costa Rica är 7 timmar efter Sverige. När klockan är  12.00 i Sverige är den 05.00 i Costa Rica.

Transport i Costa Rica
Buss
Bussarna i Costa Rica håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Våra bussar har dock god standard och luftkonditionering.
Prisnivå
Det är relativt billigt att äta på restaurang i Costa Rica. En lunch kan du få för 50-70 kr och en middag kostar omkring 100 kr. Så inklusive dryck kan du klara dig med 250 kr om dagen. Souvenirer och hantverk finns i alla prisklasser, men mycket är relativt prisvärt.
Dricks

I Costa Rica är dricks en naturlig del av turistindustrin. Det är normalt att man som turist betalar dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpersonal och till personalen på restauranger. Några restauranger lägger på en summa för service på räkningen, men man är trots detta såklart välkommen att betala lite extra dricks. Är det inte pålagt service charge på räkningen är det god sed att lägga lite dricks till servitören. 

Det kan vara svårt som turist att veta hur mycket dricks man ska lägga, men med cirka en till två colón är man på den säkra sidan. 

Det ska understrykas att även om dricks är kutym är det inget tvång utan det är naturligtvis frivilligt att betala. 

Valuta och kreditkort

Valutan i Costa Rica heter colón (CRC).

På de flesta resor till Costa Rica kan du klara dig med US-dollar. Växel får man oftast tillbaka i lokal valuta och på det sättet får man lite lokal valuta utan att behöva växla. Det är normalt sett inte möjligt att växla till colón hemma i Sverige.

Om du tar med dollar hemifrån är det viktigt att du inte tar med större sedlar än 20 dollar-sedlar. För det mesta är det inte möjligt att betala med 50- och 100-dollar-sedlar, eftersom dessa ofta blir förfalskade. 

Visa-kort kan användas på de flesta restauranger, hotell och i större butikker samt till att ta ut kontanter i bankomater. MasterCard och American Express kan också användas, men är inte lika utbredda som Visa.

Elektricitet
Costa Rica har 110 volt, 60 Hz. Uttagen ser annorlunda ut än i Sverige, så det är en god idé att ta med en adapter.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Costa Rica är +506. Det är dyrt att ringa hem från Costa Rica, och därför bör du kontrollera med din mobiloperatör angående täckningen och priser.

Internetcaféer finns numera i de allra flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller avslutat dagprogram. De flesta hotellen i Costa Rica har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Dricksvatten och hygien

I Costa Rica är hygienförhållandena något sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ta eventuellt med lite papper i väskan för toalettbesök på landsbygden. 

Man kan dricka vattnet ur kranen överallt utom i Tortuguero Nationalpark. Det kan dock ha en smak av klor. Man kan köpa vatten överallt i Costa Rica. 

Seder och bruk

Turister är generellt sett välkomna i Costa Rica. Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister väntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker fredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Costa Rica har nyligen infört ett förbud mot rökning på många offentliga platser, även i närheten av hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om rådande restriktioner om rökning i Costa Rica.

Costa Ricaresor

 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
 • Costa Ricas vilda natur

  Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

  4,4
  • 3 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 44 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!