Res till Argentina

Argentina sträcker sig från tropisk djungel i norr över den vidsträckta pampas till polarområden längst i söder. Det argentinska folket har immigrerat från hela världen, och naturen uppvisar en ännu större variation än befolkningen. Den mångfasetterade argentinska naturen rymmer Aconcagua, kontinentens högsta berg, Iguazu, världens vattenrikaste vattenfall och ”Eldslandet” i söder med snötäckta bergstoppar och spegelblanka sjöar och fjordar. Argentina är natur, tango, fotboll och saftiga biffar.

Invånarantal 43 milj.
Huvudstad Buenos Aires
Språk Spanska
Solen representerar den första nationella regeringen.
Visste du att...
den argentinska tangon uppstod i Buenos Aires? Den blev snabbt en av världens mest populära danser.
Argentina har sitt namn efter det latinska ordet för silver, argent?

Argentinas geografi

Argentina ligger i den sydöstra delen av Sydamerika och är kontinentens näst största land. Landet gränsar till Chile, Bolivia, Paraguay, Brasilien och Uruguay. Kusten är vänd mot södra Atlanten. Argentinas geografi och klimat är väldigt varierade. När det gäller naturen kan landet delas in i fyra regioner: Anderna mot gränsen till Chile, det stora slättområdet Grand Chaco mot gränsen till Bolivia i nordväst, pampas längre söderut och Patagonien allra längst söderut. Anderna sträcker sig 3 900 km genom västra Argentina och utgör gränsen mot Chile. Här ligger Sydamerikas högsta berg, vulkanen Aconcagua på nästan 7 000 m. Hela den argentinska delen av Anderna har vulkaner och drabbats ofta av våldsamma jordskalv. Slättlandet Grand Chaco har savann- och sumpvegetation. Mot gränsen till Paraguay och Brasilien har floderna Paraná och Uruguay och deras bifloder skurit djupa klyftor i platån och bildar stora vattenfall varav det största är det 70 m höga Iguazu. Pampasregionen består av flacka, trädlösa slätter varav de flesta fungerar som betesområden för Argentinas berömda köttboskap. Patagonien består av flata platåer som genomkorsas av djupa raviner.

Argentinas befolkning

Majoriteten av Argentinas 40 miljoner invånare har europeiskt ursprung. De flesta härstammar från spanska kolonialherrar, och något färre från italienska och nordeuropeiska invandrare. Därutöver finns en liten andel mestiser och ännu färre fullblodsindianer. Pampasslätten i nordöst, där de stora städerna ligger, är det område som är mest tätbefolkat. Pampas ändrade sig på 1800-talet från en oframkomlig snårskog till en jättelik grässlätt och blev världens största område för kött- och spannmålsproduktion. Argentina är världens största köttproducent och världens tredje största vinproducent. Vin odlas framför allt på konstbevattnade områden mot väster vid foten av Anderna.

Argentinas klimat och djurliv

Nordargentina har ett subtropiskt klimat med en del regn året runt. Eldslandet, Tierra del Fuego, längst i söder har antarktiskt klimat med snö och låga temperaturer under hela året. De centrala delarna av landet är mer tempererade, men kan vara mycket varma och ha hög luftfuktighet under sommarmånaderna (från december till februari). Djurlivet uppvisar lika stor mångfald som klimatet. I de subtropiska regionerna i norr lever stora kattdjur som jaguar, puma och ozelot samt vrålapor, krokodiler, tapirer, flamingor och papegojor. På stäpperna i centrala Argentina lever bältdjur, pampashare och nandustruts. Bergen mot väster bebos av olika lamaarter, andisk katt, chinchilla och jättefågeln kondor. Utanför Patagoniens kuster kan man se sjöelefanter, sjölejon, pingviner, delfiner och massor av fisk och bläckfisk.

Argentinas historia

Argentina är ett katolskt land. Katolicismen följde med spanjorerna när de kom till landet 1516. De första spanjorerna i Argentina mötte ca 300 000 indianer på en ganska låg kulturnivå – och massor av silver. Det värdefulla silvret (argentum på latin) gav landet ett namn och spanjorerna en god anledning att bygga upp en koloni. De infödda indianerna lät sig inte, mot förväntan, utnyttjas som billig arbetskraft på gauchornas haciendas, och under kolonialperiodens första 200 år var Argentina en obetydlig provins under vicekungadömet Peru. Argentina blev självständigt 1816, och efter ett par årtionden började jordbruk och ekonomi blomstra, och Argentina blev snabbt ett av världens tio rikaste länder. Landets mest berömda president, eller snarare diktator, var Juan Perón. Han hade som arbetsminister organiserat arbetarna och därmed fått stort stöd från folket. Perón och hustrun Eva blev extremt populära, och ”Evita” dyrkades nästan som ett helgon efter sin död. Perón fördrevs till slut av militären som under flera perioder mellan 1958 och 1983 hade makten i Argentina. Framför allt mot slutet av militärens regeringsperiod gick mycket över styr. Man slog ner allt motstånd och 30 000 människor ”försvann” plötsligt.

Att resa i Argentina

Det finns massor att se i Argentina. Och det gäller både kultur och natur. Buenos Aires är en internationell storstad och kallas Sydamerikas Paris på grund av de breda boulevarderna, storslagna palatsen, trånga gatorna, eleganta butiksstråken och gröna parkerna. Vinstaden Mendoza är väldigt charmig med sina pittoreska, arkitektoniska spår från stadens grundande på 1500-talet. Omkring Mendoza ligger vingårdar omgivna av fruktlundar, alléer med popplar och Andernas majestätiska bergstoppar. Känner man för att krydda sin semester och lära sig mer om landets största exportframgång finns även möjlighet till vinprovning. Många resor till Argentina går förbi de berömda vattenfallen Cataratas del Iguazu på gränsen mellan Argentina, Paraguay och Brasilien. Detta naturens imponerande underverk är världens vattenrikaste vattenfall med en bredd på över 3,2 kilometer där vattnet forsar ut över Paraná-platåns basaltklippor. Området omkring vattenfallen har ett nät av vandringsstigar som gör att man kan utforska den subtropiska regnskog som omger fallen. Här lever bland annat tukaner, papegojor och tapirer. En helt annan form av natursceneri finns i det sydligaste Argentina i en region som kallas Eldslandet. Här ligger staden Ushuaia som marknadsför sig som världens sydligaste stad, omgiven av en natur som mest påminner om Nordnorges med snötäckta bergstoppar och branta bergssidor som försvinner ner i det iskalla havet. Vid Ushuaia ligger också nationalparken "Parque Nacional del Tierra del Fuego" med skogar, bukter, sjöar, floder, bergstoppar, glaciärer och ett rikt fågelliv. Om man i Tierra del Fuego får smak för ännu mer särpräglade islandskap kan man fortsätta härifrån hela vägen fram till Antarktis. Den antarktiska halvön ligger inte mer än en dagsresa från Argentinas sydspets, och många kryssningar till den iskalla kontinenten avgår från Ushuaia.
På marknad i Buenos Aires

Argentinaresor

 • Sydamerikas hjärta

  Storslagna upplevelser i Sydamerika - Argentina, Brasilien och Uruguay

  • 4 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 45 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan