Res till Chile

Chile är extremernas land. Här finns iskalla polarregn, skyhöga berg och en av världens torraste öknar. Chile består av en smal landremsa mellan Anderna och Stilla havet som är över 4 000 km lång, och endast 200 km bred på sina ställen. Naturen är väldigt varierande och skyddas genom åtskilliga nationalparker bebodda av lamadjur, nandustrutsar, flamingor, sälar och pingviner. En generös dos gammaldags mystik kan inhämtas på Påskön med dess gigantiska stenfigurer, 3 600 km från fastlandet.

Invånarantal 17,5 milj.
Huvudstad Santiago
Språk Spanska
Den vita färgen symboliserar Andernas snö
Visste du att...
rodeo är en nationalsport i Chile?
världens äldsta mumier, mumierna från Chinchorro, kommer från Chile?

Chiles geografi

Långa, smala Chile gränsar till Peru, Bolivia och Argentina. Anderna löper genom hela landet och täcker runt hälften av landets yta i öster. Chile täcker flera klimatzoner och indelas i tre olika regioner efter natur och klimat. Norra Chile är ett av jordens torraste områden. Här ligger den stora, gyllene Atacamaöken och skyddar betydliga kopparreserver i marken. Förutom den långa remsan av fastland kontrollerar Chile även den legendariska Påskön och några andra småöar i Stilla havet som utger en relativt stor del av Antarktis; öar som även Argentina och Storbritannien har visat intresse för.

Kolonialtiden i Chile

Huvudreligion i Chile är som i de flesta Sydamerikanska länder katolocismen. Merparten av chilenarna är av blandad europeisk och indiansk härkomst. Fem procent är indianer och de flesta är undanskuffade till landets fattigaste delar. När spanjorerne började anlända till Chile bodde olika indianbefolkningar utspridda över hela landet. I norr levde Aymara- och Quechuaindianer. Dessa utgjorde en del av de brömda sydamerikanska högkulturerna och tillhörde århundradet innan européernar ankomst Inkafolket. Indianerna i centrala Chile gjorde ett hårdnackat motstånd mot de nyanlända erövrarna fram till 1818 när irländaren Bernardo O'Higgins gjorde Chile till en republik med sig själv i spetsen. O'Higgins kastades ut ur den chilenska överklassen 1823. Därefter fölide en rad oroligheter som snart kvästes. Överklassen fick sin vilja igenom med en ultrakonservativ regering i nästan hundra år. Därmed var lag och ordning säkrad för de härskande klasserna, medan underklassen tvingades offra sina politiska rättigheter.

1900-talets historia

Tiden mellan de två världskrigen växlade Chile mellan demokratiska regeringar och militärkupper och vid valet 1970 blev raden av mer eller mindre konservativa regeringar bruten. Folkefronten med Salvador Allende i spetsen vann valet och började införa socialistiska reformer. Något som varken överklassen, medelklassen eller USA var speciellt förtjusta i. Allendes regeringstid präglades av strejker, oroligheter och ekonomiska sanktioner från USA. Efter tre år låg landet i totalt kaos och militären tog makten och slaktade Allendes anhängare. Lag, ordning och ekonomi återupprättades under militärstyret och general Pinochet - dock under häftiga protester från utlandet på grund av de stränga regeringsmetoderna. Efter 15 års diktatur blev valet 1988 slutet för Pinochets tid vid makten, och Chile har sedan dess regerats av demokratiskt valda presidenter. År 2006 valdes sydamerikas första kvinnliga president, Michelle Bachelet.

Natur­sevärdheter i Chile

Den som reser till Chile behöver inte leta länge efter natursevärdheter. I norr präglas landskapen av öken och här hittar man bland annat den speciella Valle de la Luna, Måndalen. Här har tidens förelser i jordskorpan skapat de mest bisarra klippformationer, och grån toppen av de enorma sandklitterna kan man njuta av en solnedgång man sent ska glömma. Även i Atacamaområdet finns en enorm saltslätt och Chaxalagunen - tillhåll för tusentals rosa flamingor. Längre söderut runt staden Puerto Montt finns det så kallade havshöglandet - ett otroligt vackert naturområde med djupblå sjöar omgivna av berg och vulkaner. En av de vackraste vulkanerna är den istäckta Osorne, vars stelnade lava har format de många strömmar och vattenfall som finns runt vulkanen. Den chilenska skärgården vid sydamerikas sydspets kan med sina många fjordar och kanaler bäst upplevas från havet. Ombord på ett kryssningsfartyg kan man komma nära glaciärer, isberg, urskogar och det rika djur- och fågellivet.
Den som vill krydda sin resa med mystik ska bege sig långt ut i Stilla havet till den legendariska Påskön. Vetenskapsmän och upptäcktsresanden har genom åren spekulerat sig halvt fördärvade över öns imponerande stora stenfigurer. De enorma figurerna, "moais", finns rundtomkring på den lilla ön och har mer än något annat fått stå symbol för öns mytomspunna historia och kultur.

Att resa i Chile

En resa till Chile är lika med storslagen natur, spännande städer och vänlig, tillmötesgående befolkning. Blad Chiles moderna, intressanta städer återfinns Santiago som är vackert belägen i en bred dal mellan de snötäckta Anderna, samt den gamla hamnstaden Valparaiso med sina färgrika hus från kolonialtiden. Nära Valparaiso ligger det kända strandområdet Viña del Mar. Staden kallas även "Ciudád Jardin" (Trädgårdsstaden) tack vare den subtropiska vegetationen bestående av palm- og bananträd.
Maks. 24 deltagere

Från Machu Picchu till Påskön

Äventyrsresa till Inkarikets hemliga stad Machu Picchu samt Påskön – en av de mest avsides belägna öarna i världen med de världsberömda stenansiktena Moai.

  • 07-11-2024
  • 14 dagar
  • 83 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan