Res till Paraguay

Paraguay är landet där antalet jaguarer nästan överstiger antalet resenärer. Här står natur och historiska sevärdheter som de har gjort i århundraden utan att bli nedslitna av mängder av turister. Här finns riktig sydamerikansk vildmark i Gran Chaco, mysiga städer med vänliga invånare och en karneval som varje februari nästan slår den i Rio de Janeiro.

Invånare 6,8 miljoner
Huvudstad Asunción
Språk Spanska och guaraní
Paraguays flagga är den enda i världen som har olika fram- och baksida
Visste du att...

att Paraguay var det första sydamerikanska landet som blev självständigt? Det var 1811.

att Paraguay har tagit emot många invandrare. Bland andra italienare, tyskar, ryssar, japaner och brasilianare.

Paraguay geografi

Paraguay är en republik i Sydamerika. Landet är en inlandsstat utan tillgång till havet och gränsar till Bolivia, Brasilien och Argentina. Floden Paraguay flyter från norr till söder mitt igenom landet och delar det i två delar. Regionen öster om floden är kuperad och täckt av tropisk skog. Väster om floden ligger det stora Chaco-området, ett kargt lågland med busk- och gräsmarker. Paraguayflodens stränder är sumpiga och drabbas regelbundet av översvämningar. Paraguay har ett varierat djurliv med bland annat apor, tapirer, jaguarer, myrslokar, krokodiler och en mängd insekter. I den sydöstra delen av landet ned mot Argentinas stora Pampasslätter betar mängder av köttboskap. Klimatet är tropiskt i norr och subtropiskt i söder. Somrarna är mycket varma med mellan 25° och 40°, beroende på var i landet man befinner sig, och på vintern är det svalare med temperaturer mellan 10-20°. De östra regionerna får täta regnskurar spridda relativt jämnt över hela året, medan den västra regionen är torr.

De berømte Iguazú-vandfald kan også ses fra Paraguay

Språk och befolkning i Paraguay

Paraguays tidigaste befolkning bestod av guaraní-indianer, och nästan alla av landets 6,8 miljoner invånare har guaraníblod i ådrorna. Paraguayanerna är mycket stolta över sitt indianska arv, och det ursprungliga språket guaraní är, tillsammans med spanska, landets nationalspråk. Förutom majoriteten av befolkningen, som är av blandat europeiskt och indianskt utsprung, finns det en liten grupp av urbefolkningen som lever i den glest befolkade Chaco-regionen och vägrar att låta sig assimileras i den guaraní-spanska kulturen.

Guaraní-folket skapade det speciella sydamerikanska téet, yerba-mate

Paraguays historia

Spanska kolonisatörer anlände till Paraguay år 1527 och grundlade huvudstaden Asunción. I början av 1600-talet drev jesuitiska präster landet som en präststat med socialistiska drag. Det innebar att indianerna måste finna sig i att bli omvända till jesuiternas tro, men också att de behandlades betydligt bättre än i många intilliggande länder. Paraguay lades under vicekungadömet Rio de la Plata år 1776, men skötte sig i stort sett själv utan inblandning från regeringen i Buenos Aires. Till sist fick paraguayanerna dock självständighetsdrömmar och 1811 drevs både argentinarna och den spanska guvernören ut, och Paraguay blev ett självständigt land.

Jesuiterna efterlämnade en vacker missionsstad vid Trinidad

Kort tid därefter blev landet en diktatur under Rodriguez de Francia, isolerade landet från omvärlden, avrättade överklassen och lät staten ta över alla produktionsmedel. Detta tillvägagångssätt var ekonomiskt framgångsrikt och Paraguay blev ett av kontinentens rikaste länder. Traditionen med diktatur fortsatte, men landet härjades ofta i krig med grannländerna, bland annat med Bolivia i Gran Chaco-kriget 1932-35. Den siste diktatorn i Paraguay var Alfredo Stroessner (1954-1989), som i 35 år styrde landet med korrupt och ojämlikhetsfrämjande hand. Stroessner systematiserade ett utbrett smugglande och det påstås att detta fortgår än idag. Paraguay har sedan Stroessner övergett diktaturen, och flera presidentet har avlöst varandra sedan dess, även om regeringsmetoderna knappast kan tjäna som skolexempel på demokrati.

Itaipu-dammen på gränsen mellan Paraguay och Brasilien

Att resa i Paraguay

En resa till Paraguay präglas inte av stora turistgrupper eller sevärdheter översvämmade av besökare. I stället finns det gott om plats att njuta av den vackra naturen och den spansk-indianska kulturen i lugn och ro. Den vackra huvudstaden Asunción är byggd på sluttningarna ned mot Paraguayfloden. De flesta av stadens muséer och kolonialbyggnader ligger längs med flodstranden, där det stilla flytande vattnet och de många apelsinträden inbjuder till en promenad. Inte långt från Asunción ligger Paraguays religiösa centrum, Caacupé, som är målet för många pilgrimsresor, med sin stora katedral och den lilla Jungfru Maria-stayn, som påstås kunna uträtta underverk. Söder om Caacupé ligger Ybycui Nationalpark, med ett av landets sista regnskogsområden, full av färgrika fjärilar.

Teplantage med yerba-mate

Vill du fylla din semester i Paraguay med ännu fler naturupplevelser, är Chaco-regionen i väster ett måste. Chaco är ett särpräglat område med ändlösa, glest befolkade slätter och spridda indianbyar. Landskapet består antingen av gräsmarker med spridda träd och små porlande bäckar eller av vida, platta stäpper med nästan inget växtliv. Chaco bjuder på autentiska naturupplevelser med lika stor sannolikhet att möta en puma eller jaguar som en människa. Det går också att uppleva kulturarv på resor till Paraguay. I det sydvästra hörnet finns landets enda sevärdhet som har fått plats på UNESCO’s lista över världskulturarv, nämligen staden Trinidad. Här undervisades befolkningen under jesuiternas styre i den ”rätta tron”. Staden ligger nu i ruiner, och den stora katedralens väggar och kolonner står utan tak, men med en högtidlig stämning intakt.

Jesuiternas UNESCO-skyddade missionsstad
Dela den här sidan