Res till Ecuador

Ecuador har nästan allt som den upplevelsetörstande resenären drömmer om. Här finns frodig djungel, höga bergstoppar, färgstarka indiankulturer och de helt unika Galapagosöarna. Genom årtusenden har djur och fåglar simmat eller flugit till dessa isolerade vulkanöar långt ute i Stilla havet. Här har de med tiden anpassat sig efter öarnas levnadsvillkor och utvecklats till speciella arter som inte finns på några andra ställen i världen.

Invånarantal 15,8 milj.
Huvudstad Quito
Språk Spanska och quechua
Den gula färgen står för grödor och solsken och därmed välstånd.
Visste du att...
Ecuador exporterar fler bananer än något annat land i världen?
Cotopaxi-vulkanen i Anderna ligger på över 5000 meters höjd? Det är en av världens högst belägna aktiva vulkaner.

Ecuadors geografi

Ecuador har fått sitt namn från sitt läge vid ekvatorn. Landet gränsar till Colombia i norr och till Peru i söder, och kusten är vänd ut mot Stilla havet. Geografiskt kan Ecuador delas in i tre huvudregioner: La Costa (kusten), La Sierra (högslätten) och El Oriente (djungeln). Den stora kustslätten mot Stilla havet utgör bördiga åkermarker med odlingar av ris, majs och vete samt bananplantager. På högslätten mellan bergen odlas potatis på upp till 3 600 meters höjd. I underjorden under regnskogen mot öst finns oljereserver som tillsammans med bananer utgör den största delen av Ecuadors exportintäkter.

Ecuadors historia

Av Ecuadors 13 miljoner invånare är ca 40 procent indianer, varav några härstammar direkt från inkaindianerna. 40 procent är mestiser (av blandad indiansk och europeisk härkomst), 15 procent är européer och resten har afrikanskt ursprung eller är mulatter. Ecuador har varit bebott av olika indiancivilisationer under många tusen år. Trots stort motstånd från de ecuadorianska indianstammarna lyckades inkaindianerna införliva landet i deras mäktiga rike omkring år 1450. Snart kom ännu en erövringsmakt, nämligen Spanien i form av conquistadoren Pizarro. 1532 lyckades han effektivt krossa Inkariket genom att avrätta ledaren Atahualpa. De kvarvarande inkaindianerna förstörde sin huvudstad Quito och många andra städer för att spanjorerna inte skulle kunna ta över något annat än en massa ruiner. Därför finns det nu bara en inkastad kvar i Ecuador, nämligen den mycket vackra Ingapirca som ligger på höglandet norr om staden Cuenca.

Efter den spanska erövringen blev Ecuador en del av vicekungadömet Peru och senare en del av det stora vicekungadömet Nya Granada. Spanjorerna kastades ut 1822 varefter Ecuador kom att lyda under Simon Bolivars stora colombianska stat. 1830 frigjorde sig landet och blev en diktatur under general Flores vilken snart efterföljdes av diktatorn Moreno. Ända fram till 1978 var Ecuador ett land med stora oroligheter och den ena militärkuppen efter den andra. När styret till sist blev civilt och demokratiskt var det inget som var till någon glädje för indianerna. Den indianska befolkningen var fortfarande förtryckt, och framför allt när oljan i djungelregionerna hittades och skulle utvinnas, blev livet svårt för djungelns indianer. Sedan slutet av 1990-talet har Ecuador präglats av oroligheter, ekonomisk kris, korruption och problem med att utse en ny president på ett ordentligt sätt.

Sevärdheter i Ecuador

En resa i Ecuador kan innehålla vulkanbesök i Anderna, indianmarknader i Otavalo, djungelutforskande turer i El Oriente-regionen, en kryssning mellan de otroliga Galapagosöarna – eller allt på en gång. Huvudstaden Quito återuppbyggdes snabbt av spanjorerna efter att inkaindianerna hade jämnat den med marken. Staden ligger högt på Andernas högslätt, har bevarat sin spanska kolonialprägel och är en trevlig utgångspunkt för en resa i Ecuador. På höglandet ligger också staden Otavalo med den berömda indianmarknaden. Här säljs allt mellan himmel och jord, och stämningen är hektisk och färgstark mellan de många indianerna som kommer från byar i hela höglandet. Högslättens städer ligger mittemellan höga, vackra berg med både aktiva och slocknade vulkaner. Framför allt Cotopaxi Nationalpark är otroligt vacker med storslagna utsiktpunkter mot den glaciärklädda vulkanen på 5 897 meter, vilket gör den till världens högsta aktiva vulkan.

En spännande motpol till de snöklädda, kalla bergstopparna i Anderna är den varma, fuktiga djungeln öster om bergen. Med utgångspunkt från en klassisk djungellodge omgiven av orkidéer, kaffebuskar och ananasplantor är det möjligt att utforska ett av världens mest spännande naturfenomen, den tropiska regnskogen. Här kan man också stifta bekantskap med dess befolkning – indianerna. I djungeln är det svårt att ta sig fram med fordon, och utforskandet måste i stället ske till fots eller med kanot med motor längs de många floder som skär igenom området. Men uppräkningen av Ecuadors spännande naturupplevelser tar inte slut här. Det vore nästan skamligt att vara på semester i Ecuador utan att göra ett besök på de legendariska Galapagosöarna. Öarna upplevs bäst ombord på en båt så att man kan ta sig runt till alla de små vulkanöarna och komma helt nära pälssälar, sjölejon, pelikaner, havsleguaner, pingviner och naturligtvis de berömda Galapagossköldpaddorna.

Läs också vår researtikel om Ecuador och Galápagos – där Anderna möter Amazonas

Berget El Panecillo i Ecuadors huvudstad Quinto
Maks. 15 deltagare

Drömmen om Ecuador och Galápagos

I Darwins fotspår på de unika Galápagosöarna, med ekolodge i Amazonas regnskog och kulturhistoria i Quito och Otavalo.

4,7
  • 05-11-2024
  • 12 dagar
  • 84 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan