Res till Bolivia

Bolivia kallas ibland för Latinamerikas Tibet, eftersom att en stor del av landet ligger relativt isolerad högt upp i Anderna. Bolivia är Sydamerikas minst utvecklade land, men har i gengäld stora naturrikedomar, charmiga städer, högst levande traditioner och en befolkning som till femtio procent består av indianer. Bolivias huvudstad är det enastående La Paz, beläget på 3 600 meters höjd i en dal i Anderna, omgiven av snöklädda bergstoppar.

Invånarantal 10,4 milj.
Huvudstad Sucre
Språk Spanska, quechua och aymará
Den gula färgen symboliserar landets mineralfyndigheter.
Visste du att...
Bolivia har en väldigt stor mångfald vad gäller flora och fauna? Cirka 40 % av världens alla djurarter finns i landet.
La Paz är världens högst belägna huvudstad? Staden ligger cirka 4000 meter över havets yta.

Natur i Bolivia

Bolivia har ingen kust mot havet och ligger instängt bakom Brasilien, Paraguay, Argentina, Chile och Peru. I väster gränsar Anderna till den stora högslätten Altiplano på 4 000 meters höjd. I öster glider de skyhöga Anderna över i diminsvept djungel i stora låglandsområden med regnskog och sumpsavanner. Bolivias högsta berg är Nevado del Sajama på 6 542 meter. Världens högst belägna större sjö, Titicacasjön, breder ut sig över gränsen till Peru och i sydväst ligger världens största saltslätt Salar de Uyuni som ser ut som ett enormt område täckt av ett kritvitt snötäcke. Den enorma slätten täcker över 10 000 km2 och antas innehålla tio miljarder ton salt.
Stenfigur från Tiahuanaco

Religion och befolkning i Bolivia

Runt hälften av Bolivias nio miljoner invånare är indianer som upprätthåller gamla värden och traditioner. En tredjedel av invånarna är mestiser, resten är europeiska ättlingar. Officiell religion är katolicismen men i bergen och i avsides belägna områden blandas katolicismen med indiansk folktro till en säregen blandning av strikta katolska doktriner och gammal folktro. Den indianska delen av befolkningen talar fortfarande inkaspråket quechua eller det gamla indianspråket aymara, som tillsammans med spanskan är de officiella språken i Bolivia.
Smala gränder i La Paz

Bolivias historia

De bolivianska bergen var befolkade flera tusen år innan inkaindianerna utvecklade sitt enorma rike som sträckte sig över Peru, Bolivia, Ecuador och norra Chile. De första spanska erövrarna anlände 1531 och fick snabbt övertaget över större delen av landet. Kort efter den spanska erövringen fann man massor av silver och spanjorerna kunde se fram emot ett liv i lyx under de följande 200 åren. 1825 slängde bolivianska nationalister efter 16 års kamp ut spanjorerna, men problemen med främmande erövrare bestod. I slutet av 1800-talet betydde ständiga krig med grannländerna att Bolivia krympte och att Chile övertog Bolivias lilla kustlinje mot Stilla havet, och därmed gjorde landet till en inlandsstat. 1900-talet präglades av idel militärkupper och uppror med demokratiska val och kortlivade grundlagar som resultat. År 2005 skrev Bolivia historia när landets första indianska president, Evo Morales, valdes med ett ovanligt stort antal röster. Sedan dess har han försökt att skapa en bättre balans mellan landets indianer och de spanska ättlingarna.
Utsikt över La Paz, världens högst belägna huvudstad

Sevärdheter i Bolivia

Utgångspunkten för en resa till Bolivia är huvudstaden La Paz som ligger i en enorm dal mellan Andernas skyhöga berg. Inte långt från La Paz ligger den enorma sjön Titicaca vackert belägen på nästan 4 000 meters höjd. Solen skiner intensivt, luften är klar, havsvattnet djupblått och horisonten till synes oändlig. Vid den stora sjöns strand ligger den trevliga staden Copacabana. Staden är präglad av indianska kulturer och området har många intressanta sevärdheter som bland annat en katedral i maorisk stil, en efterlämning från den spanska kolonialtiden. Mitt ute i Titicacasjön ligger Isla del Sol (solsjön). Här man få en inblick i de indianska myterna. Enligt legenden var det nämligen just på den här lilla ön som det mäktiga inkariket uppstod. Legenden stöds av ett stort tempel och en gammal inkakälla som man tror ger evig ungdom. Det bolivianska låglandet är även det väl värt ett besök. Här kan man börja i Santa Cruz. Staden har trots sina över 800 000 invånare lyckats bevara sin mysiga, lantliga atmosfär med vackra hus i kolonialstil, snirkliga små gator och vackra torg.
Isla del Sol, Titicaca-sjön
Dela den här sidan