Fakta Paraguay

Här finns en mängd praktiska upplysningar inför en resa till Paraguay. Läs bl.a. om tidsskillnad, dricks och valuta.
  • Språk spanska och guarani
  • Huvudstad Asunción
  • Invånarantal 6, 8 milj.
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Guarani
  • Yta 407.000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Paraguay varierar lite, beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid.

Sommartid -6 timmar
Vintertid -5 timmar

Färdmedel i Paraguay

Buss
Bussar i Paraguay har inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Vi väljer naturligtvis den bästa kategorin med luftkonditionering, där det är möjligt.

Flyg
På våra rundresor i Paraguay, och resten av Sydamerika, flyger vi oftast de längre sträckningarna med inrikesflyg. När så är fallet, informerar reseledaren om vad som praktiskt gäller i samband med flygresan.

Prisnivå i Paraguay

Prisnivån i Paraguay ligger absolut i den rimliga ändan av skalan. Det är generellt billigt att äta ute och man kan få en måltid för under 100 kr, men det finns givetvis måltider i alla prisklasser.

Valuta och kreditkort

Valutan i Paraguay heter guarani (PYG). Den bästa valutan att ta med är USD, som kan växlas till guarani överallt i Paraguay. Många hotell, restauranger och butiker i de större städerna tar Visa och MasterCard, men det är alltid en god idé att ha med kontanter. Det finns bankomater i de större städerna.

Dricks

På restauranger och hotell ingår vanligtvis dricks på 5 eller 10 procent i räkningen. Om det inte är fallet, förväntas det att man ger dricks till personalen. Taxicahufförer räknar som regler inte med att få dricks.

Elektricitet

I Paraguay använder man 220 V/50 HZ. Normalt ser kontakterna ut som i Sverige men ta med ett adapterset för säkerhets skull.

Telefon och internet

Landskoden för Paraguay är +595. Hör ev. med din mobiloperatör om täckning och kostnader för samtal och dataanvändning i Paraguay.

Tillgång till internet kan vara en utmaning i Paraguay. I huvudstaden Asunción finns dock några internetcaféer.

Dricksvatten och hygien

I Paraguay är hygienen på en nivå som är något lägre än den i Västeuropa. Hotell och större restauranger har moderna toaletter. På offentliga toaletter och på landet kan standarden vara mer primitiv och det kan saknas toalettpapper, vatten i handfatet, med mera. Ta med eget toalettpapper och/eller våtservetter och ev. handsprit- eller gel som numera kan köpas i många svenska affärer. Då kanske bristen på vatten blir mindre frustrerande.

Man bör inte dricka kranvatten i Paraguay. Köp istället vatten på flaska.

Rökning

Under alla flyg- och bussresor råder rökförbud, liksom på de flesta hotell och restauranger. Du kan alltid fråga reseledaren om de senaste rökreglerna i Paraguay.

Takt och ton

När du besöker muséer eller kyrkor, tänk på att täcka dina armar och ben för att visa respekt. Det är alltid en god idé att be om lov innan man fotograferar människor.