Res till Puerto Rico

Puerto Rico är, som så många andra länder i Karibien, präglat av utländsk påverkan. Just här dominerar spansk och amerikansk kultur. Storslagna palats från kolonialtiden trängs bredvid glittrande shoppingcenter. Överallt hörs spanska och amerikanska - dock oftast i form av något puertoricanerna själva kallar för ”Spanglish”. Livet under vattnet är lika varierande som på land. Ett antal fiskarter - den ena mer färgsprakande än den andra - lever i harmoni med varandra mellan korallerna.

Invånarantal 3,6 milj.
Huvudstad San Juan
Språk Spanska
De två vita ränderna symboliserar den personliga friheten.
Visste du att...
eftersom Puerto Rico fortfarande tillhör USA, så finns USA:s enda regnskog just här.
världens största teleskop står här? Det är 305 m i diameter och har bidragit med mycket ny kunskap om vår galax.

Puerto Ricos geografi

Puerto Rico utgör Stora Antillernas ostligaste punkt. Öriket, som är det minsta i Stora Antillerna, består av huvudön Puerto Rico och en mängd mindre öar och skär. Puerto Rico är en så kallad fristat under USA men har sin egen regering med en guvernör i spetsen. De puertoricanska invånarna är amerikanska medborgare men får inte rösta i presidentval eller vara med och påverka andra politiska beslut i USA.

Puerto Ricos landskap domineras av en bergskedja som löper genom hela ön från öst till väst med högsta punkt i Cerro de Punta på 1 388 m. Flera småfloder rinner ned från de inaktiva vulkanerna och ger näring åt jorden som används för odling av sockerrör, kaffe och tobak. Vattendragen mynnar så småningom ut på sandstränderna som löper i stort sett runt hela ön. Klimatet är tropiskt med en medeltemperatur på 28 grader med endast få variationer under året. Bergskedjans norra sida får tämligen mycket nederbörd, speciellt från maj till oktober, medan området söder om bergen är väldigt torrt. Mellan juni och november är orkaner inte ett ovanligt fenomen.

Puerto Ricos historia

Puerto Ricos nästan fyra miljoner invånare är av afrikanskt, europeiskt och indianskt ursprung. Dessa olika folkslag är så sammanflätade att det inte går att tala om olika etniska grupper, utan snarare om ett enat puertoricanskt folk. Puerto Ricos infödda indianer, som bebott ön i århundraden, fick första gången sällskap av européer år 1493 när Columbus kom förbi under sin andra resa. Grundstenen till huvudstaden San Juan lades 1508 och staden kan i dag ta åt sig äran som USA:s äldsta. Indianerna ersattes av spanjorer och afrikanska slavar allt eftersom öns regnskog skövlades till förmån för marker och plantager. Förutom att odla sockerrör på ön upprättade de spanska kolonialherrarna även starka befästningar. Puerto Ricos strategiska placering gjorde ön intressant för både franska, holländska och brittiska erövrare - dock förblev landet spanskt. En av dessa ointagliga fästningar, La Fortaleza i San Juan - även med på UNESCO:s världsarvslista, är väl värd ett besök. Puerto Ricos starka befästningar höll stånd fram till år 1898 när ön hamnade i amerikanska händer efter en tre och en halv månader lång strid i det spansk-amerikanska kriget. Under det första årtiondet som amerikansk koloni styrdes Puerto Rico med rigid hand från fastlandet, men år 1952 fick ön fullt självstyre, dock fortfarande som fristat under USA. Sedan dess har det rått oenighet bland befolkningen om huruvida men ska upptas som en stat i USA, ha full självständighet eller bevara status quo.

Sevärdheter i Puerto Rico

De flesta resor till Puerto Rico börjar av naturliga skäl i huvudstaden San Juan. Staden är fylld till brädden med kolonialhus i klara färger och balkonger som dignar under strålande blomsterprakt. Stämningen i den gamla stadskärnan med sina smala kullerstensgator och spanska arkitektur är helt unik - och väldigt spansk. Samtidigt är San Juan en modern storstad med massor av möjligheter till nöje och shopping. Bland stadens spännande sevärdheter återfinns domkyrkan, Catedral de San Juan, med erövraren Juan Ponce de Leons grav, hans hus Casa Blanda, det stora fortet som ligger dramatiskt beläget längst ut på en udde. Här finns även Bacardidestilleriet där man kan följa tillverkningen av den berömda Bacardiromen. En semester i Puerto Rico behöver inte bara handla om städer och kolonialhistoria. En av Puerto Ricos absoluta höjdpunkter vad gäller storslagen natur är El Yunque nationalpark. Nationalparken är den enda regnskogen i USA och innehåller tre fjärdedelar av Puerto Ricos regnskog. Några av parkens träd är över 1 000 år gamla och mellan dessa lever flera helt unika djurarter som inte hittas någon annanstans i världen. En av dessa är den lilla coqui-grodan som känns igen på långt håll genom sina höga, kväkande läten. Här kan man även uppleva den gröna puertoricanska amasonen som är en av världens mest sällsynta fåglar. Det krävs dock en en viss portion tur för att lyckas få syn på ett av de endast 30 exemplar som finns kvar. Puerto Ricos ursprungsbefolkning, Tainoindianerna, trodde att området beboddes av lyckoguden. Efter en vandring längs med nationalparkens slingrande stigar och ett dopp under dånande vattenfall omringade av orkidéer är man benägen att hålla med dem. En annan inbjudande destination under en resa till Puerto Rico är de vackra, vita palmprydda stränderna och de mjuka karibiska vågorna som lockar till sig både badgäster, dykare och andra vattensportentusiaster.
Dela den här sidan