Res till Tyskland

Det är svårt att höra något under de vackert utsmyckade valven: högbarmade servitriser smäller ner tunga glas och krus på långborden och män i lederhosen sätter plötsligt alphornet för munnen och får gästerna att stämma upp i gemensam sång. Det gamla anrika brygghuset Hofbräuhaus am Platzl i hjärtat av miljonstaden München är gemytlighet med stort G. Det är inte mindre festligt under den årliga Oktoberfesten, när över sex miljoner människor inmundigar mer än sex miljoner liter öl. Med sina 83 miljoner invånare är Tyskland det mest befolkningstäta landet i Europa, men för många är Bayern och den bayerska huvudstaden München sinnebilden av ”gemütliches” Tyskland.

Invånarantal 80,7 milj.
Huvudstad Berlin
Språk Tyska
Tyskland

München

Marienplatz mitt i München bjuder på ett hektiskt gatuliv och stora, pompösa byggnader som Neues Rathaus, Altes Rathaus, Theaterinerkirche och den nyare Fünf Hofe. München är även en progressiv kulturstad. Här hittar man det stora, imponerande Pinakothek der Moderne, där tyska expressionister som Emil Nolde och Ludvig Kirchner trängs med Bauhaus-konstnärer, moderna installationer och andra konstnärliga uttrycksformer som utnyttjar modern media. Pinakothek der Moderne är en förlängning av de lika imponerande samlingarna på Alte och Neue Pinakothek som även dessa ligger på Barer Strasse. München ska även upplevas för den gamla Olympiaparken som stod värd för OS 1972, och som är känt för att det var här som kung Carl Gustaf mötte sin blivande drottning. Den enorma olympiska byn som ligger som ett vitt böljande berg i det gröna parkområdet utgörs idag av bostäder och runt omkring ligger de olika stadion där stora sportpersonligheter har kämpat för gulmedaljen, inte minst den stora tältliknande Olympiastadion, skapad av Frei Otto. Fram till för endast några år sedan stadion hemarena åt storklubben Bayern München, men nuförtiden används den mest till konserter. Kika även in i det vackra, interaktiva BMW-museet i BMW:s egen stad som ligger i den olympiska stadsdelen vid fötterna av den vackra fyrdimensionella administrationsbyggnaden, och delvis skymmer utsikten mot Olympiaturm.

Övriga Sydtyskland

Det finns även många andra intressanta platser i Bayern. Bayreuth för Wagners festspel, Bamberg för den kända symfoniorkestern och det goda ölet, Nürnberg för medeltidsidyll, den kända målaren Albrecht Dürers hus samt rättsbyggnaden där de kända rättegångarna efter andra världskriget ägde rum. Gå även på upptäcktsfärd i Baden-Württemberg med huvudstaden Stuttgart, smaka på vinerna i Rheinland-Pfalz och de besök de vackra borgarna som tronar över floderna Mosel och Rhen. Besök även andra charmiga områden med idylliska städer som barockstaden Fulda och Rüdesheim, båda belägna i delstaten Hessen, som naturligtvis även är känt för Kassel och den tongivande Documenta festival som inspirerade Knud W. Jensen att grunda konstmuseet Louisiana.

Berlin

Ur ett kulturellt perspektiv finns det ingen stad som slår Berlin på fingrarna. De stora gamla museerna är samlade på museumsön, eller Museumsinsel vid domkyrkan Berliner Dom och Lustgarten. Här finns bland annat Altes Museum med stor tysk konst och Pergamon med fantastiska forntidsskatter. Allt detta befinner sig endast ett stenkast från Alexanderplatz och Berlins stolthet, Fernsehturm, eller tevetornet. I restaurangen längst upp kan man njuta av utsikten över staden i det ständigt snurrande tornet. Ta även en tur till Unter den Linden till Brandenburger Tor, som var en av gränsplatserna mellan det gamla DDR och Västtyskland, och gå vilse i stenlabyrinten - det stora minnesmonumentet över förintelsen. Det går att uppleva judisk historia och kultur på flera platser i Berlin, inte minst på Daniel Liebeskinds stora judiska museum. Berlinresenären ska även uppleva det pulserande europeiska kulturcentret med de progressiva gallerierna på Auguststrasse och Linienstrasse i Mitte, inte långt från de berömda butikskvarteren Hackesche Höfe. Gå även på upptäcktsfärd i det gamla arbetarkvarteret Prenzlauer Berg, som har fått en ordentlig ansiktslyftning och idag är väldigt hippt. Eller i Friedrichshain där det fortfarande finns ockuperade hus, i Kreuzberg som är präglat av en härlig blandning av immigrantkultur och storstadsbohemer, eller i den noblare delen av Västberlin runt Charlottenburg med vackra butiksgator, dyra varuhus och prominenta utställningslokaler som Helmuth Newton Foundation.
Museumsinsel i Berlin

Frankfurt

Tyskland är även rikt på städer - finansstaden Frankfurt am Main till exempel, som även går under smeknamnet Manhattan, både med antydan till horisontlinjen och pengarna. Staden befinner sig i centrum för den tyska nationalbanken och den europeiska centralbanken, och dess högsta byggnad är Commerzbank som med sina 258 meter samtidigt är Europas högsta kontorsbyggnad. Förutom att vara en pulserande modern metropol har Frankfurt även många intressanta museer.

Östra och norra Tyskland

En resa till Tyskland ger även möjlighet att se de gamla städerna i öst - Leipzig, Dresden och den gamla kulturstaden Weimar, Goethes och Schillers stad, där Weimarrepubliken undertecknades efter första världskriget. Glöm inte heller delstaten och staden Hamburg som med sina 1,7 miljoner invånare är Tysklands näststörsta stad.

Tysklandresor

 • An der schönen blauen Donau

  En förstklassig kryssning på Donau genom Europas hjärta

  4,4
  • 12-08-2024
  • 8 dagar
  • 19 998:–
  från Stockholm
 • Flodkryssning på Rhen med Basel, Amsterdam och Köln

  Njut av den vackra Rhendalen med vinodlingar, riddarborgar och sköna dagar ombord på Rhein Melodie

  4,3
  • 2 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 20 998:–
  från Stockholm
Dela den här sidan