Res till Malaga

Málaga är både badort och kulturbastion med en lång rad intressanta byggnader, intressanta kulturinstitutioner och gastronomiska dragplåster. Runt om i staden finns det goda möjligheter att ge sig ut på upptäcktsfärd.

Invånarantal 579.000
Grundades 770 f.Kr.
Språk Spanska
Visste du att...

att Málagas flagga är lila och grön med stadens vapen, från 1400-talet. Stadsvapnet visar Málaga stad och Gibralfaro-kullen. Det påstås att den lila färgen refererar till färgen på de tunikor som Hannibals här bar mot kelterna och gallerna. Några menar också att grönt och lila är knutna till Gibralfaros naturliga färger – lila när solljuset skiner på klipporna och grönt för vegetationen.

att den danske författaren H.C. Andersen besökte Málaga 1862 och skrev i sin bok ”I Spanien”, att “I ingen annan stad i Spanien har jag känt mig så bekväm och välkommen som i Málaga.” År 2005 tackade Málaga för de vänliga orden genom att uppföra en staty av Andersen på Plaza de la Marina. Här sitter han på en bänk med sin resväska.

Stadens attraktioner

Málaga ligger på Solkusten, Costa del Sol, och är huvudstad i provinsen med samma namn. Staden har ca. 580.000 invånare och är den sjätte största staden i Spanien, efter Madrid, Barcelona, ​​​​Valencia, Sevilla och Zaragoza.

Floden Guadalmedina delar staden i två, med den gamla stadskärnan belägen på vänstra stranden. Staden är hem för Spaniens största flygplats, en kommersiell hamn och ett universitet och med sitt gynnsamma klimat är staden en av Spaniens viktigaste turistmål.

Málaga är hem för ett stort antal intressanta byggnader och spännande kulturinstitutioner. Det går inte att förneka att det är Picassos hemstad, och det finns möjlighet att besöka mästarens födelseplats på Plaza de la Merced, där man även kan se en utställning av Picassos keramik. På gågatan Calle Granada ligger kyrkan Santiago där Pablo döptes, medan det ståtliga adelspalatset Palacio de Buenaventur omgärdar konstnärens verk på Museo Picasso.

Det finns flera andra bra museer och utställningsplatser i staden, bland annat det nyare Museo Carmen Thyssen Málaga, som rymmer en imponerande samling klassiska spanska målare från 1800- och 1900-talen. Det är också värt att besöka Museo Centre Pompidou-Málaga, som är en filial till det världsberömda museet i Paris.

Bland stadens andra kulturella höjdpunkter finns Málagas katedral, Alcazaba-fästningen, sammanbundet med den högre fästningen, Gibralfaro och den romerska teatern.

Málaga är också en utmärkt matstad och förutom utmärkta restauranger är det underbart att besöka Mercado Atarazanas, Málagas fina saluhall, i arabisk-spansk Mudéjar-stil som påminner om ingången till en moské.

Natur

Naturen runt Málaga är rik och varierad. Staden ligger på den västra delen av Medelhavet på Costa del Sol och är omgiven av bergen Sierra de Mijas och Montes de Málaga. Stadens två floder, Guadalmedina och Guadalhorce, rinner båda ut i Medelhavet.

I närheten ligger bergskedjan Sierra Nevada som reser sig söder om Granada, och det tar inte mycket mer än en timme att köra från stränderna vid den soliga kusten till de snöklädda topparna som sträcker sig mer än 3.000 meter upp.

Med sina 3.479 meter är Mulhacén det högsta berget på den iberiska halvön.

Solnedgång över Sierra Nevada

Historia

Málaga ligger vackert i en vik skyddad av berget med den arabiska fästningen Alcazaba, som vittnar om det förflutna. Det finns även lämningar från romarna, bland annat i form av den romerska teatern.

Historien går ännu längre tillbaka, eftersom Málaga – under namnet Malaka (platsen där man saltar fisk) – grundades av fenicierna omkring 800 f.Kr.

Fenicierna besegrades senare av grekerna (på 600-talet f.Kr.), och de grundade kolonin som hette Mainake, som de kontrollerade tills den förstördes av folket från Kartago, som bodde i området fram till 206 f.Kr.

Den arabiska fästningen Alcazaba

Därefter kom romarna, och i och med Romarrikets fall blev staden och området en magnet för invandring och bosättningar från tyska stammar, innan den arabiska dominansen tog över.

När den danske författaren H.C. Andersen besökte Málaga 1862, var det en helt annan stad än idag, och staden bygger bland annat på turism i en helt annan skala än på danskens tid.

Stadens ekonomi började verkligen blomstra när turister i stort antal flyttade in i de små fiskelägena längs kusten, och folk fick arbete inom turistnäringen.

De senaste åren har staden berikats med en rad museer med allt från konst till bilar.