Res till Madrid

Marknadsdamerna kvittrar som kanariefåglar och män med seniga armar sätter upp stånden och gör det möjligt för försäljarna att avyttra sina varor. Under tältdukarna säljs antikviteter, handgjorda tofflor, nordafrikanska trädockor och tusen andra saker. Det är söndag på Madrids stora loppmarknad, El Rastro, och semester i Spaniens huvudstad.

Invånarantal 3,2 mio.
Grundades 9. århundrede
Språk Spanska
Betydelsen av björnen som lutar sig mot ett smultronträd är höjt i viss dunkel, men trädet är inhemskt i Spanien.
Visste du att...

att Madrid faktiskt är en av de högst belägna huvudstäderna i Europa, och ligger på 667 meter över havet.

att Madrid har den äldsta restaurangen i världen. Restaurante Botin, grundad 1725, är enligt Guinness rekordbok den äldsta restaurangen i världen som fortfarande är i drift!

Temperament

Sångarens ansikte uttrycker inlevelse när händerna dansar över gitarrsträngarna. De ackompanjerande handklapparna sitter tätt intill varandra. På den lilla golvbiten framför dem stampar dansaren växelvis hårt i golvet och rycker dramatiskt i den röda klänningen innan hon går ut i en explosiv serie snabba steg. Musikernas ansikten badar i svett och när dansaren har stampat för sista gången bryter de ut i en olé!

Det är temperament i Madrid, även på Madrids gamla Flamencoklubbar som Taberna Casa Patasi på Calle Cañizares där upplevelsen ackompanjeras av tapas och gott spanskt rödvin.

Kvinna som dansar flamenco

Konst och cykling

Spaniens 3,2 miljoner huvudstad är också känd för dramatik, när staden utgör miljön för slutet av ett av världens tuffaste cykellopp, Vuelta Espana, Spanien Runt – och dramatik är vanligtvis också närvarande i den stora spanska filmskaparen Pedro Almodovars burleska verk, som ofta har Madrid som bakgrund.

Madrids kulturella flaggskepp är det världsberömda Pradomuséet på Paseo del Prado med dess postmoderna kubformade förlängning av Rafael Moneo. Här kan du uppleva flamländska mästare som Rubens, Brueghel, Bosch och Rembrandt och stora spanska målare som Velázquez, El Greco och Goya, med verket Den nakna Maja.

Entré till Museo del Prado med statyn av målaren Diego Rodríguez de Silva y Velázquez

Ännu mer konst

Det finns mer magnifik konst på väggarna ett stenkast bort i Thyssen Bornemisza-museet vid tunnelbanestationen Banco de España. En av världens största och mest intressanta privata konstsamlingar innehåller verk från medeltida religiös konst till 1900-talets avantgarde – eller från Venetian och Rubens till Kandinsky och Magritte.

Se mer konst hos Reina Sofia på Calle Santa Isabel – Madrids gamla kungliga sjukhus som med hjälp av den franske arkitekten Jean Nouvel har förvandlats till ett laboratorium för modern konst med verk av bland andra Picasso.

Se modern konst på Reina Sofia

Storslagen arkitektur

Magnifik och sensationell konst kanske inte är vad du förväntar dig att hitta i ett kloster, men det är fallet i Madrids Convento de la Encarnación, en vacker gammal herrgård där ett tjugotal nunnor lever ett liv i isolering men omgiven av en avundsvärd samling av spanska, italienska och flamländska guldåldersmålningar. Besök även Madrids andra stora kloster, Monasterio de las Descalzas Reales, eller utforska en något annorlunda samling på Palacio Real – Madrids kungliga palats från 1764, byggt på ruinerna av en gammal fästning, som är rikt på porslin, gobelänger och vapen. Palatset innehåller över 3 000 rum, varav gästerna har tillgång till bland annat Throne Hall och Gasparini Hall.

Semester i Madrid är naturligtvis mer än konst och antikviteter. Det är till exempel också en resa med Teleférico, linbanan över Casa de Campo med den vackraste utsikten över Madrid cirka 40 meter ovanför floden Manzanares. Här vid floden ligger även Madrids nöjespark Parque de Atracciones och stadens Zoo.

Kungliga palatset i Madrid

Torg och kvarter

Det gröna Madrid måste också upplevas i Parque del Buen Retiro med den stora uppdämda sjön som man kan segla på med hyrbåtar. Parken är som en vacker grön lunga vid livliga Plaza de Independencia.

Upplev också stämningen runt den medeltida stadsdelen Puerta del Sol med ett av Madrids välkända landmärken björnen och madroñoträdet. Ta en promenad längs den hektiska shoppinggatan Calle Preciados, ät på någon av de många tapasbarerna på Calle Cava Baja i stadsdelen La Latina som även huserar den berömda loppmarknaden El Rastro som ligger utspridda mellan Plaza de Cascorro, Ribera de Curtidores, Calle Embajadores och Ronda de Toledo vid Madrids tunnelbanestation La Latina.

Staty av björnen och smultronträdet i Puerta del Sol.

Madrid, perfekt för semester

Europas högst belägna huvudstad, Madrid, har ofta hamnat lite i skuggan av Barcelona, ​​men de senaste åren har staden profilerat sig som en av Europas mest dynamiska huvudstäder. Res till Madrid och se Gran Via och de andra breda och magnifika boulevarderna, ät i de små tapasbarerna och se världskonst på de storslagna museerna – prova något nytt, ta en semester i Madrid.

Utsikt över Madrid