Res till Bulgarien

Bulgarien kommer att överrumpla dig med sin vackra natur, imponerande bergslandskap med pittoreska orter, goda viner och en vänlig och tillmötesgående befolkning.

Invånare 7 milj.
Huvudstad Sofia
Språk Bulgariska – skrivs med det kyrilliska alfabetet
Den bulgariska trikoloren skapades år 1862 och flaggan består av ett vitt, ett grönt och ett rött vågrätt streck som en variant på de panslaviska färgerna
Visste du att...

bulgarerna nickar när de egentligen menar nej och skakar på huvudet när de menar ja?

chalga är bulgarisk popmusik med orientaliska rytmer?

Natur

Bulgarien ligger i den sydöstra delen av Europa på Balkanhalvön. I norr gränsar Bulgarien till Rumänien och här flyter Donau fram med sitt skiftande färgspel i en illustration av den vackraste gränsen mellan de två länderna. I söder gränsar Bulgarien till Grekland och Turkiet och i väster till Nordmakedonien och Serbien. Österut ligger Svarta havet. Balkanbergen delar landet i norr och söder, med slättlandskap på båda sidor av bergen. Ett område i bergsområdet kallas för Rosornas dal och här odlas rosor till världens parfymindustri. Bulgarisk rosenolja är av hög kvalitet och sprider en enastående doft. Över stora områden präglas landskapet av vinodlingar. Bulgarien producerar årligen 500 miljoner flaskor vin med en jämn fördelning mellan röda och vita viner.

Solnedgångstrålar mellan bulgariska träd

Historik

Bulgarien var en viktig europeisk stat på 800-900-talen och låg i strid med Bysantinska riket om kontrollen över Balkan. Den bulgariska staten besegrades av ryssarna år 969 och landet blev fullständigt krossat och förtryckt efter ett bysantinskt angrepp år 1018. I slutet av 1300-talet intogs landet av osmanerna och först år 1878 fick man tillbaka sin självständighet. Bulgarien har varit involverade i en rad konflikter på Balkan och efter andra världskriget belägrades landet av Sovjetunionen och utropades till en kommunistisk folkrepublik.  Efter Sovjetunionens fall blev Bulgarien år 1990 en parlamentarisk republik och år 2007 blev landet medlemmar i EU.

Den tidigare huvudstaden Veliko Tarnovo

Sofia

Sofia är med sina 1,2 miljoner invånare Bulgariens största stad och landets huvudstad. Här kan vi rekommendera ett besök i den mäktiga Alexander Nevskij-katedralen från 1912. Katedralen har plats för hela 7 000 personer. Här hittar vi även ett ikonmuseum med ortodox kyrkokonst – ett av Bulgariens varumärken. Car Osvoboditel-boulevarden leder upp till centralt belägna Sankt Nedelja. Här finns några av Sofias riktigt gamla byggnader som bland annat Sankt Georg-kyrkan som är ett av Bulgariens äldsta arkitektoniska verk. Den som vill ha lite folkvimmel ska besöka den stora centrala marknadshallen Halite där man säljer mat, kläder, musik och elektroniska prylar.

Den enorma Alexander Nevskij-katedralen

Ruse

Ruse ligger på Donaus södra bredd och är Bulgariens viktigaste flodhamn och kallas även för Österns Wien. Staden är Bulgariens femte största och har väl över 200 000 invånare. På den motsatta bredden ligger den rumänska staden Giugiu och det finns en broförbindelse mellan de två städerna, en så kallad vänskapsbro från 1954. Stadens centrala samlingspunkt är Frihetstorget som upprättades på 1930-talet. Här ligger stadens vackra teater, Justitiepalatset och stadens rådhus. Mitt på torget tronar Frihetsmonumentet till minne av segern över osmanerna år 1878. I Ruse hittar man många små trevliga gator med konsthantverksbutiker och gallerier.

Traditionell bulgarisk keramik

Bulgarien och Rumänien

Majestätiska slott, medeltida städer, storstadspuls och sagolik natur

  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 17 998:–
från Stockholm
Dela den här sidan