Res till Lettland

Lettland är Baltikums näststörsta land. Här möter du enorma skogar, långsträckta stränder och frodiga landskap som på sommaren invaderas av ett stort antal storkar. Här finns borgruiner med medeltidsstämning och städer som visar på både storhet och fattigt förfall. I Lettland får du uppleva ett spännnande kulturmöte mellan öst och väst och mellan Norden och Centraleuropa.

Invånarantal 2 milj.
Huvudstad Riga
Språk Lettiska
Flaggan fick sin nuvarande form år 1917 och var Lettlands flagga mellan 1918 och 1940. Flaggan var förbjuden under Sovjettiden, men blev återigen nationalflagga år 1990
Visste du att...
Lettland är det land i världen med snabbast minskande befolkningsmängd?
dainas är små lettiska verser som handlar om livet på gott och ont, och betraktas som en viktig del av det lettiska arvet?

Natur i Lettland

Lettland består övervägande av lågland med moränkullar. Det finns många våtområden mellan kullarna. Floden Daugava delar in landet i två delar. Västerut finns den kuperade halvön Kurland (Kurzeme) och i norr ligger det kulliga Livland (Vidzeme). Lettland har en 500 kilometer lång kustlinje med breda stränder och klitter. 40 % av landet är täckt av skog. Det lettiska skogsbruket är relativt mekaniserat och träprodukter är en viktig exportvara.
Turaida-borgen i Lettland

Historik

Innan Lettland blev självständigt 1918 hade andra stater och olika riddarordnar och hertigar regerat i det här territoriet. I och med Tysklands och Sovjetunionens så kallade icke-angreppspakt från 1939 delade de två länderna i ett hemligt tilläggsprotokoll merparten av Östeuropa mellan sig, och Lettland hamnade tillsammans med Estland och Litauen i Sovjetunionens intressesfär. År 1941 invaderades Lettland av Nazityskland och efter kriget återvände de sovjetiska trupperna och tog landet i besittning fram till den 21 augusti 1991 då landet äntligen blev självständigt. Det här inträffade efter dramatiska händelser i Riga då invånare från hela landet hjälpte till att bygga barrikader eftersom man fruktade att sovjetiska soldater skulle angripa. Idag är Lettland en del av EU, NATO och många andra europeiska sammanhang. Relationen till Ryssland är inte den bästa, och konflikten i Ukraina har gjort letterna nervösa igen.
Medeltida stadsdel i Riga, Lettland

Riga

Riga är Baltikums största stad med cirka en miljon invånare. Det är en sjudande storstad med stora kontraster mellan gammalt och nytt, mellan vackert renoverade byggnader och förfallna slumkvarter. Staden har ett pampigt centrum med breda boulevarder, stora parkanläggningar och långa gator med massor av butiker. Frihetsmonumentet tronar i Rigas centrum och har en viktig betydelse för letternas nationalkänsla. Det var på 1980-talet samlingspunkt för demonstrationer mot det förhatliga sovjetstyret.
Riga är Baltikums största stad
Staden ligger på båda sidor om floden Daugava och den gamla medeltidsstadskärnan ligger på den östra stranden. Utanför den gamla stadsdelen hittar vi art nouveau-byggnaderna. Utanför den gamla staden ligger områdena med de imponerande och rikt utsmyckade art nouveau-byggnaderna som staden är så känd för. I Albertgaden (Alberta iela) finns ett helt pärlband av vackra hus i art nouveau-stil.
Jugendstil i Riga
Dela den här sidan