Res till Vitryssland

Vitryssland, som officiellt går under namnet Republiken Vitryssland och ligger i Europas östra del, har för många varit ett okänt och stängt land. Vitryssland gränsar till Polen, Litauen, Lettland, Ryssland och Ukraina. I Vitryssland hittar du ståtliga UNESCO-listade slott, mäktig stalinistisk arkitektur i Minsk, händelserik och dramatisk historia i staden Brest och hisnande vacker natur i nationalparken Belovezhskaya Pushcha, som bjuder på både urskog och bisonoxar. I Vitryssland kommer du också att mötas av en väldigt gästfri befolkning.

Invånare 9,5 miljoner
Huvudstad Minsk
Språk Vitryska och ryska
Flaggan bygger på den Vitryska Sovjetrepublikens flagga men utan hammaren, skäran och stjärnan. Längs med flaggans vänstra sida löper ett lodrät band med mönster av landets folkkonst
Visste du att...
KGB grundades i Minsk?
det i nationalparken Belovezhskaya Pushcha finns ekträd, som är mer än 500 år gamla?

Vitrysslands natur

Vitryssland är ett lågt liggande land. Den högsta punkten ligger 346 meter över havet, och landskapet består huvudsakligen av kuperad terräng. Landet har en fin och orörd natur med stora våtmarker, och här återfinns också den sista biten av den urskog som en gång täckte hela Europa. Skogen täcker mer än en tredjedel av landets yta.
Bisonokser i nationalparken Belovezhskaya Pushcha

Vitrysslands historia

Dagens Vitryssland befolkades av slaverna under de stora folkvandringarna i Centraleuropa omkring 4-500 år e.Kr. Efter mongoliska invasioner under 1200-talet blev Vitryssland en del av det litauiska hertigdömet, som senare slogs samman med Polen. Det polsk-litauiska riket låg i krig med sin omgivning i flera hundra år, innan det blev uppdelat av sina grannländer i slutet av 1700-talet. Större delen av Vitryssland blev då en del av det ryska tsarriket. Efter den ryska oktoberrevolutionen 1917 utropade sig Vitryssland självständigt, men efter bara två år blev landet en del av Sovjetunionen. Andra världskriget var en katastrof för Vitryssland. Stalins terror avlöstes med tyskarnas avrättningar och deporteringar, och hela 90 % av staden Brest blev jämnat med marken. 1944 återtog den sovjetiska armen landet. Stalin återbefolkade bland annat Minsk, och Vitryssland blev ett mycket viktigt industriområde i Sovjetunionen.

Minnesplakat på Sejrstorget, Minsk

Vitryssland blev självständigt den 25 december 1991, då den Vitryska Socialistiska Sovjetrepubliken förklarade landet oberoende efter Sovjetunionens fall. Men man har inte glömt de 70 år då landet var en del av Sovjetunionen. Många gator och torg har fortfarande namn ifrån den sovjetiska perioden. Ekonomiskt sett har det enbart skett små förändringar sedan sovjettiden. Stora statliga verksamheter dominerar näringslivet, och det finns bara några få privatägda företag.

Minsk

Minsk är huvudstaden i Vitryssland och har cirka 1,9 miljoner invånare. Staden har flera gånger stått på ruinens brant, och efter andra världskriget var 80 % av staden ödelagd. Hälften av stadens befolkning omkom, inklusive flesta av staden 50 000 judar. Efter kriget återtogs Minsk av den sovjetiska armen, och en återuppbyggnad av staden påbörjades. Arkitektoniskt är staden ett stalinistiskt mästerverk, med breda paradboulevarder, ståtliga byggnader och överdimensionerade statyer. Även en del av stadens gatunamn för tankarna till sovjettiden, med namn som Leningatan, Marxgatan och Engelsgatan.

Idag är det en internationell stämning över Minsk. Det är en modern stad med trevliga caféer, spännande restauranger och livliga nattklubbar – och stadens ses av många som en av världens renaste städer.

Det Stora Krigsmuseet, Minsk
Dela den här sidan