Res till Nepal

Nepal är ett litet kungadöme på Himalayas sydsida, som taget direkt ur sagornas värld. Snötäckta klippiga berg, vackra hindutempel, förgyllda buddhistkloster och en vänlig, fredlig befolkning gör Nepal till ett unikt och nästan mystiskt land. Långsträckta glaciärer, dånande floder, stora skogar med meterhöga rhododendronbuskar, prunkande djungel och gröna risodlingar överskuggas endast av bergens mäktiga storhet.

Invånarantal 31,5 milj.
Huvudstad Kathmandu
Språk Nepalesiska och minoritetsspråk
Den nepalesiska flaggan är den enda i världen som inte är rektangulär.
Visste du att...
I Kathmandu-dalen finns hela sju av UNESCO:s världsarvsplatser på ett område som inte är större än 15 km2.
Under Dasain-festivalen är himlen täckt av drakar. Drakarna skickar man upp för att påminna gudarna om att de inte behöver skicka ner mer regn mot jorden.

Nepals geografi

Nepal kan delas upp i fyra väldigt olika områden. Längst i norr ligger Höga Himalaya med världens högsta berg, Mount Everest på 8848 meter. Här råder ett bistert polarklimat och snön täcker marken året runt. Söderut ligger Främre Himalaya med en del snötäckta toppar, men även befolkade dalar. I den tredje zonen har bergen övergått i sluttningar med nålträd och vilt växande medicinalörter. Allra längst söderut finns en smal landremsa med både ris- och sockerrörsfält, obeboelig sumpmark och djungel med tigrar, leoparder och den sällsynta indiska noshörningen. Nepals huvudleder består av ett komplicerat nätverk av stigar som förbinder dalarna med de små landsorterna. Vandringslederna, som kan beskrivas som varje vandringsentusiasts högsta dröm, löper genom risfält, skogar och snötäckta bergspass och förbi romantiska förfallna religiösa monument.

Nepals befolkning

Trots alla buddhistiska byggnader som man förr eller senare stöter på under sin vandring, är majoriteten av nepaleserna hinduer. Buddha föddes i Nepal och hans lära följdes av många fram till dess att nordindiska hinduer invandrade och ganska snart översteg buddhisterna i antal. De buddhistiska monumenten har fått vara kvar då de också används av hinduerna. Det beräknas fortfarande finnas elva olika folkslag och de hinduistiska befolkningsgrupperna som härstammar från Nordindien anser än idag att de är finare än de tibetanska buddhisterna.

Sevärdheter i Nepal

Nepal är vandrarnas land och med tanke på att det praktiskt taget bara går att ta sig fram till fots, innebär en resa till Nepal alltid en viss dos av träning för fötter och ben. Det är dock bra att acklimatisera sig de första dagarna om vandringen ska ske på höga höjder. Belöningen är omedelbar i form av några av världens mest fantastiska naturskådespel och alla vandringar är inte nödvändigtvis tuffa. Den som inte vill ge sig ut på en längre vandring har fortfarande mycket att göra i Nepal. Njut av den vidunderliga utsikten över Mount Everest i Daman. Se varför hippies kom till Katmandu. Inhandla böneflaggor och andra buddhistvaror i Pokhara. Bevittna tibetanska pilgrimers ultimata religiösa underkastelse när de faller ner på knä framför Bodhnath. Se fattiga, nepalesiska hinduer offra värdefulla gåvor som bufflar, getter och kycklingar till gudinnan Kali i templet Dakshinkali eller åk på elefantsafari i Chitwan Nationalpark och titta på noshörningar, apor och tusentals fåglar. En resa till Nepal garanterar en hel rad unika och annorlunda upplevelser.
Dela den här sidan