Fakta Nepal

Läs mer om vaccinationer, klimat, transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Nepal
  • Språk Nepali och lokala språk
  • Huvudstad Kathmandu
  • Antal invånare 31, 5 miljoner
  • Religion Hinduism
  • Valuta Nepalesisk rupie
  • Yta 147.181 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnad mellan Sverige och Nepal beror på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid + 3,45 timmar
Vintertid + 4,45 timmar

Transport i Nepal

Buss
Bussarna i Nepal håller inte den standard som vi är vana vid i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin, med luftkonditionering när det är möjligt.

Flyg
På våra rundresor i Nepal och Himalaya-området flyger vi ofta de längre sträckorna med inrikesflyg. I så fall kommer reseledaren att informera resedeltagarna om incheckning, flygtider och annan praktisk information.

Prisnivå
Prisnivån i Nepal är för det mesta lägre än i Sverige. Du kan få en huvudrätt för cirka 75 kronor och när det gäller fickpengar bör man ta med sig minst 75 kronor per dag. Om man köper extra dricka m.m. bör man ta med sig 25 kronor om dagen.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och landets seder och bruk. Det kan finnas vissa förhållanden som du inte tycker om eller som du inte är van vid, till exempel att ge dricks. I många länder är systemet med dricks mer organiserat än vad vi svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa dricks under resans gång. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. Det kan vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha.

Även om systemet med dricks breder ut sig allt mer i Nepal i takt med turisternas intåg, så förväntas dricks först och främst på dyrare restauranger.

Valuta och kreditkort

Den nepalesiska valutan heter nepalesisk rupie (NPR). Ta med USD om du vill växla till den lokala valutan – detta kan göras i de flesta större städer och på flygplatsen. Du kan betala med Visa och MasterCard och ta ut kontanter i de större städerna.

Elektricitet

I Nepal har man 220 volt. Uttagen kan variera från svensk standard så det är en god idé att ta med ett adapterset med olika valmöjligheter.

Telefon och internet

Den internationella koden för Nepal är + 977. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Nepal.

Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen i Nepal har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Hygien och dricksvatten

Hotell och större restauranger håller oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten. Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk
Nepaleserna är ett fantastiskt trevligt, godhjärtat och leende folk som tar emot turister med värme och stora gästfria leenden. Trots att srilankeserna generellt är vana vid många turister, förväntas det att man respekterar deras helgedomar och seder med ödmjukhet och korrekt uppförande och klädsel. Som på alla platser i Asien gäller vissa gyllene regler i förbindelse med besök i tempel och moskéer. Man tar av sig skorna innan man går in i ett tempel, en moské eller ett privat hem. Var också uppmärksam på att fotsulorna ska hållas vända från helgedomar och andra människor när man sitter ned. Det är oartigt att peka, både på gudastatyer och på andra människor. Korta shorts och t-shirts utan armar är inte lämpligt – detta gäller i synnerhet kvinnor. Om man ska besöka tempel eller andra helgedomar, rekommenderas det (och ibland är det obligatoriskt) att täcka både axlar och knän så att man inte stöter sig med den lokala befolkningen. Vid vissa muslimska helgedomar ska håret täckas och sjalar delas ut vid ingången. Man tar alltid av sig skorna innan man besöker ett tempel. Ett par strumpor är bra att ha med till de mycket kalla – eller mycket varma – tempelgolven. Dock kommer det att finnas platser där man ska vara helt barfota. Som resenär i Nepal kommer du oundvikligen att komma i kontakt med landets många fattiga. Tiggare förekommer på många platser och det kan vara jobbigt att uppleva. Lyssna till reseledarens råd och ge aldrig pengar till barnen.
Rökning

Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Man får inte röka inomhus på offentliga platser, förutom om det finns speciella rökområden.