Fakta Burma

Läs mer om transport, prisnivåer och annat i förbindelse med din resa till Burma.
  • Språk Burmesiska
  • Huvudstad Naypyidaw
  • Invånarantal 55 miljoner
  • Religion Hinayana-buddhism
  • Valuta Kyat
  • Yta 676.577 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Burma kan variera, beroende på om det är sommar- eller vintertid i Sverige:

Sommartid + 4 timmar
Vintertid + 5 timmar

Transport i Burma

Burma
Bussarna i Burma håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin, med luftkonditionering när det är möjligt. Det är dock värt att nämna att bussarna är dimensionerade efter asiatiska mått, och därför kan sätena vara mindre och benplatsen begränsad.

Flyg
På våra rundresor i Burma och Sydostasien flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå

Prisnivån är generellt sett lägre än i Sverige. En huvudrätt med tillbehör kostar runt 70 kronor. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver cirka 170-270 kronor per dag. En sådan summa kan täcka dricka och diverse andra förnödenheter.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Burma, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera. I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

På restauranger är dricks ofta inkluderat i notan, men det är brukligt att lägga 5-10% om man är nöjd.

Valuta och kreditkort
Valutan i Burma heter kyat (MMK). Vi rekommenderar att du tar med US-dollar eller euro som valuta. Annan valuta accepteras sällan. Det tillkommer löpande fler och fler bankomater, särskilt i de större städerna, bland annat Yangon och Mandalay. Även om man kan betala med kreditkort på alltfler hotell och restauranger (VISA och Mastercard), rekommenderar vi att man tar med US-dollar i sedlar som man växlar till kyat när man är på plats i Burma och att man tar med kreditkort som man kan supplera med.
Elektricitet
I Burma har man 230 volt, därför är det en god idé att ta med sig ett adapterset.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Burma är + 95. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Burma.

Internetuppkopplingen generellt sett är mycket långsam och begränsas starkt av Burmas regim, som även övervakar e-post-meddelanden. Du kan därför inte räkna med att hitta internetcaféer eller att hotellen erbjuder internetservice, även om det kan förekomma.

Dricksvatten och hygien

Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Burmeserna är inte så vana vid turister, eftersom regimen under lång tid inte har haft många utländska besökare i landet.  Men fler och fler har fått upp ögonen för det här spännande landet och turister bemöts med vänlighet och varma leenden. Det ligger inte i deras natur att tala om för andra vad som är rätt och fel, utan de utgår ifrån att man har satt sig in i hur man uppför sig i landet och att man respekterar deras seder och bruk.

Man tar av sig skorna innan man går in i ett tempel. Fötterna betraktas som orena och får inte vändas emot personer, Buddha-figurer eller tempel. Fotsulorna ska vända ner i marken. Man får inte röra vid Buddha-statyer eller historiska monument. Det är heller inte tillåtet att fotografera överallt. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på var detta är tillåtet. Du bör heller inte röra vid eller posera framför Buddha-figurer.

Man ska heller inte röra vid en burmes huvud, varken barn eller vuxna.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud och det råder även rökförbud på offentliga platser.
Ficklampa
Hotell och restauranger råkar ofta ut för strömavbrott och vi rekommenderar därför att du tar med dig en bra ficklampa.