Fakta Kambodja

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Kambodja.
 • Språk Khmer
 • Huvudstad Phnom Penh
 • Invånarantal 15, 9 miljoner
 • Religion Theravada-buddhism
 • Valuta Riel
 • Yta 181.035 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Kambodja varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid +5 timmar

Vintertid +6 timmar

Transport i Kambodja

Buss

Bussarna i Kambodja håller inte riktigt samma standard som vi är vana från Europa. Vi har självklart valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta varit möjligt. Många bussar är också konstruerade för asiater, vilket gör att sätena kan vara mindre och benutrymmet begränsat.

Flyg

Det händer att vi använder oss av inrikesflyg under våra rundresor i Kambodja. I så fall kommer den danska reseledaren att informera resenärerna om alla praktikaliteter och flygtider för den aktuella sträckan i samband med incheckningen på flygplatsen.

Prisnivå
Priset på en bra måltid ligger på ca 40–50 kr. När det gäller fickpengar brukar man enligt vår erfarenhet klara sig med som minimum 100–120 kr per dag. Det beloppet kan täcka drycker, vykort, frimärken, glass och dricks, men ta med extra om du planerar att köpa med dig saker hem.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och lokala seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t.ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mer organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, ska få en viss summa i dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man kan ta höjd för detta när man planerar sin resa. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks.

I Kambodja är det normalt att ge dricks i turistbranschen. Som resenär brukar man betala dricks till busschaufförer, ”bus boys”, lokalguider, hotellpiccolo, på restauranger osv. Varje resenär bör räkna med ett belopp på 20–25 kr per dag som fördelas mellan chaufförer och lokalguider. Den/de guider som reser med på hela/delar av turen får normalt lite högre dricks än lokala guider, chaufförer och ”bus-boys”.

För genomsnittsresenären kan det vara svårt att veta hur mycket var och en ska ha. Men med 1–2 USD kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha.

Valuta och kreditkort

Den kambodjanska valutan heter riel och finns i 50-, 100-, 200-, 500-, 1 000-, 2 000-, 5 000-, 10 000-, 20 000-, 50 000- och 100 000-riel-sedlar. Några mynt finns inte. Riel går inte att köpa i Sverige.

Den bästa valutan att ha med sig är amerikanska dollar (i mindre sedlar) och på många ställen går det faktiskt bra att betala med dollar. I Kambodja går det att växla på flygplatser, banker, växlingskontor och de flesta hotell. Kom ihåg att räkna pengarna ordentligt och tänk på att riel sällan går att växla tillbaka till utländsk valuta (svenska kronor eller amerikanska dollar).

Kreditkort som t.ex. MasterCard, Visa och American Express kan användas som betalkort på de flesta stora hotell och i vissa butiker. Däremot kan man sällan använda kreditkort för att ta ut kontanter i bankomater.

Det kan vara klokt att ta med sig en lämplig mängd småsedlar (i riel eller amerikanska dollar) för att betala för taxi, inköp i lokala butiker och måltider, eftersom det sällan finns växelpengar.

Elektricitet
Kambodja har liksom Sverige 220 volt. Kontakterna brukar vara av samma typ som i Sverige, men det kan förekomma olika varianter. Ta därför gärna med ett adapterset med flera valmöjligheter.
Telefon och internet

Kambodjas internationella landskod är +855. Det är dyrt att ringa hem från Kambodja, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för utgående samtal.

Numera finns det Internetcaféer lite varstans i Kambodja, men erfarenhetsmässigt vet vi att det kan vara svårt att hinna med att gå dit, annat än under resans lediga dagar eller när vi är klara med dagens program. Många hotell i Kambodja har internetservice, men förbindelsen är inte alltid lika snabb som hemma.

Hygien
I Kambodja håller hygienen inte alltid optimal och håller inte västerländsk standard. På hotell och större restauranger håller toaletterna modern/västerländsk klass. Ute på landet får man dock räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.
Rökning
Under flygning och busstransport råder absolut rökförbud.
Seder och bruk

Kambodjanerna är i allmänhet mycket öppna och bemöter turister med ett leende och ett ”hello sir/madam”. De lägger sig inte gärna i hur du uppför dig. Man utgår i stället från att du som besökare i landet har satt dig in i hur man uppför sig.

Turister förväntas respektera deras helgedomar och seder med respekt och passande klädsel. Man tar alltid av sig skorna innan man går in i ett tempel. Kom ihåg att alltid ha fotsulorna vända ner mot golvet och att aldrig vända upp dem mot en buddhafigur eller helgedom. De anses nämligen som orena. Man får inte vidröra buddhafigurer och historiska monument. Det är inte alltid tillåtet att fotografera och det är viktigt att vara uppmärksam på eventuell skyltning om detta. Det är inte heller tillåtet att posera framför en buddhafigur.

Liksom i grannländerna anses det som ovärdigt och oanständigt att inte kontrollera sig själv och sina känslor. Det vill säga att man som turist inte bör visa ilska eller upphetsning. Om du hamnar i en situation där du känner dig illa behandlad kan du vända dig till reseledaren som kan hjälpa till att lösa situationen.

Offentliga kyssar och kärleksförklaringar är högst opassande. Kroppskontakt och handhållning är inte väl ansett även om det är vanligt att personer av samma kön håller varandra i handen. Dessutom bör kroppen alltid vara anständigt täckt. I de stora turistområdena är det accepterat att avvika från normerna inne på hotellområdena. Rör aldrig en kambodjan på huvudet. Det anses som ohövligt, eftersom håret är heligt.

I gatubilden ser man ofta tiggare och naturligtvis kan du ge en äldre person eller en invalid en slant, men helst inte till barn och unga människor eftersom detta uppmuntrar barntiggeri. Ge hellre barnen saker som schampo, tvål, pennor eller ritblock.

Kambodja­resor

 • Khmerernas rike – Thailand, Kambodja och Vietnam

  Följ i spåren av khmerernas stolta högkultur genom Thailand, Kambodja och Vietnam. Inkl. Angkor Wat och kryssning på Mekongfloden

  4,8
  • 18 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 29 998:–
  från Köpenhamn
 • Flodkryssning på Mekong

  Kryssa från Vietnam till Kambodja i klassisk kolonialstil

  4,8
  • 3 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 41 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!