Fakta om Malaysia

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till Malaysia.
  • Språk Malaysiska och kinesiska
  • Huvudstad Kuala Lumpur
  • Invånare 31, 3 milj.
  • Religion Sunni-islam och buddhism
  • Valuta Ringgit
  • Yta 329 847 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Malaysia varierar efter om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid + 6 timmar
Vintertid + 7 timmar

Transport i Malaysia

Buss
Bussarna i Malaysia håller inte riktigt samma standard som i
Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.

Flyg
Vid våra rundresor i Malaysia och Sydostasien tillryggalägger vi ofta de längre sträckorna med inrikesflyg. Den svenska reseledaren informerar resedeltagarna om alla praktikaliteter vid incheckning på flygplatsen, samt flygtid för gällande sträcka.

Prisnivå
Priserna i Malaysia är vanligtvis lägre än i Sverige. Du får en bra måltid för cirka 100 kr och vår erfarenhet säger oss att du klarar dig på cirka 250 kr. Vid köp av kompletterande drycker med mera tillkommer ytterligare 120 kr per dag och person.
Dricks
Vanligtvis ingår dricks i priset genom en 10-procentig service charge som läggs till på notan. Det är kutym att lämna 5-10 procent i dricks på bättre restauranger, beroende på vilken service ni får.
Valuta och kreditkort

Malaysias valuta heter ringgit (MYR). Du kan köpa malaysiska ringgit i Sverige. Alternativt kan du växla på flygplatsen, banker, växelkontor och på de flesta hotell.

Större butiker, restauranger och hotell accepterar VISA och MasterCard och du kan även ta ut pengar med dessa kort i uttagsautomater.

Elektricitet
I Malaysia används 240 volt, och därför bör du ta med en adapter om du vill vara säker på att kunna använda eventuell elektronisk utrustning du tagit med hemifrån. En del hotell har en adapter att låna ut, men det finns inga garantier.
Telefon och internet

Malaysias internationella landskod är +60. Det kan vara dyrt att ringa hem från Malaysia så fråga gärna din teleoperatör om samtalskostnader till och från Malaysia.

De flesta större städer har internetcaféer och de större hotellen erbjuder internetanslutning mot betalning.

Hygien
Hotell och större restauranger har moderna toaletter på samma nivå som de i väst. Ute på stan kan du stöta på så kallade pedaltoaletter och brist på toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter i städer och på landsbygden kan dock te sig något primitiv. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas.
Rökning
Vid flygresor och transport råder absolut rökförbud. Du får inte röka inomhus på offentliga platser såvida detta inte sker inom ett tydligt avgränsat rökområde.
Seder och bruk

Malaysias invånare är otroligt glada och vänliga. Det ligger inte för malaysianerna att berätta hur man ska uppföra sig, och de utgår ifrån att alla besökare redan vet hur man ska bete sig när de anländer till deras land.

Även om malaysierna är vana vid turister förväntas det att man respekterar deras helgedomar och seder med respekt och passande klädsel. Du bör ha kläder som täcker knän och axlar, och kom ihåg att ta av skorna när du besöker religiösa platser.

Använd endast höger hand när du ska ta emot eller ge något. Vänster hand betraktas som oren.

Om du ska vinka till dig en servitör eller visa vägen, använd hela handen istället för ett finger eftersom det anses mest respektfullt.

Långtidssemester till Malaysia och Borneo

Njut av tre veckor i Malaysia på en minirundresa på den malaysiska halvön och ön Penang samt nio dagar på en strandresort på Borneo

  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 36 998:–
från Stockholm