Fakta Jordanien

Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Jordanien.
  • Språk Arabiska
  • Huvudstad Amman
  • Invånarantal 8, 1 milj.
  • Religion Sunni-islam
  • Valuta Dinar
  • Yta 97.740 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Jordanien varierar beroende på om Sverige har sommar- eller vintertid:

Sommartid: + 2 timmar
Vintertid: + 1 timme

Transport i Jordanien
Bussarna i Jordanien håller en hög standard och har luftkonditionering.
Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 120 kronor. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver cirka 250-300 kronor per dag. En sådan summa kan täcka dricka och diverse andra förnödenheter.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Jordanien, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera.

På restauranger och caféer är det brukligt att lägga cirka 10% av hela notan i dricks.

Valuta och kreditkort

Jordaniens valuta heter jordansk dinar (JOD). 

Det kan vara svårt att växla hemifrån, därför rekommenderar vi att du tar med USD eller EUR som valuta. Visa, MasterCard och American Express är väldigt utbrett och kan användas på de flesta stora hotell och i vissa butiker. MasterCard och Visa kan användas till att ta ut kontanter i de flesta större städer.

Elektricitet
Jordanien har precis som Sverige 220 volt. De kan förekomma olika uttag, därför rekommenderar vi att du tar med ett adapterset. 
Telefon och internet

Jordaniens internationella landskod är + 962. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Jordanien.

I huvudstaden Amman finns det en del internetcaféer, men inte i de mindre städerna. De flesta större hotellen i Jordanien erbjuder internetservice mot betalning.

Dricksvatten och hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.

Seder och bruk

I Jordanien har man ett relativt avslappnat förhållande till hur man ska klä sig. I moskéer och på andra heliga platser ska man visa respekt, även genom sina kläder. Vi rekommenderar att dina kläder täcker knän och axlar.

Shorts är inte vanligt förekommande i Amman, men är helt accepterat för turister i Aqaba.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Man får inte röka inomhus på offentliga platser om det inte finns särskilda rökrum.

Jordanien – från Petra till Döda Havet

Upplev det bästa av Jordanien. Petra, en av världens främsta människoskapade sevärdheter. Huvudstaden Amman, unika ökenlandskap och avkoppling vid Döda Havet.

4,5
  • 2 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 18 998:–
från Stockholm