Fakta Italien

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till Italien
 • Språk Italienska
 • Huvudstad Rom
 • Invånarantal 62 milj.
 • Religion Romersk-katolicism
 • Valuta Euro
 • Yta 301 340 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
Det finns ingen tidsskillnad mellan Italien och Sverige.
Transport i Italien
Bussarna vi reser med i Italien är i gott skick och samtliga är utrustade med luftkonditionering.
Ekonomi

Priserna i Italien är lägre än i Sverige. Det går att få en bra måltid till ett högst rimligt pris. men du hittar givetvis alla prisklasser. Vid halvpension och övriga inkluderade måltider ingår vanligtvis inte dryck.

När du handlar i butiker, barer, restauranger och liknande ska du alltid be om ett kvitto. Du kan nämligen mycket väl bli stoppad utanför butiken och ombes att uppvisa kvitto för att säkerställa att köpet har registrerats i kassan. Behåll därför alltid kvittot.

Valuta och kreditkort

Italiens valuta är euro (EUR). 1 EUR = cirka 9,28 SEK Du kan både växla pengar hemma och i Italien.

Visa, MasterCard, Diners och American Express kan användas som betalkort nästan överallt i Italien. I de större städerna hittar du uttagsautomater där du kan ta ut kontanter.

Kreditkort är inte riktigt lika vanligt förekommande i Italien som det är i Skandinavien. Även om butiker och restauranger annonserar att de tar kreditkort är det inte säkert att de accepterar det om köpesumman understiger ett visst belopp. Det beror på att man i Italien betalar en hög avgift för att ta emot utländska kreditkort.

Dricks

Du bör lämna dricks på restauranger och hotell i Italien. Du avrundar vanligtvis uppåt. Om servicen har varit till belåtenhet lägger ni cirka 1-2 euro per person i dricks.

Vid kryssningar gäller andra regler. Se resprogrammet för din resa.

Elektricitet
I Italien är det 220-230 volt som gäller, precis som i Sverige.
Telefon och internet

Italiens internationella landskod är +39. Det kan vara dyrt att ringa hem från Italien så informera dig gärna hos din operatör om samtalskostnader till och från Italien.

De flesta större städer har internetcaféer och de större hotellen erbjuder internetanslutning mot betalning. Italienska hotell har inte alltid lika välfungerande internetförbindelse som i Skandinavien. På många platser ligger man fem år efter vad gäller hastighet och anslutning. Det förhindrar inte att du kan skriva mail, läsa tidningen och liknande men det kan vara lite knepigare att exempelvis streama filmer.

Takt och ton
När du går på museum eller i kyrkan ska du ha täckta ben och armar för att visa respekt.
Rökning
Under flygresor och transport råder absolut rökförbud. Du får inte röka inomhus på offentliga platser såvida man inte har inrättat ett speciellt rökrum.
Mat och dryck I Italien

ITALIENSK MAT UTE OCH HEMMA

Italien är en relativt ny nation.

Landet blev faktiskt först enat år 1870. Därför är det svårt att överhuvudtaget kalla något för italiensk mat.

Det handlar snarare om många olika regionala kök, och man möter därför också många mycket olika rätter beroende på var man befinner sig i Italien. Man kan säga att det vi i Skandinavien betraktar som italiensk mat är varianter av olika rätter med inspiration från Italien.

En av de kommentarer vi ofta får från våra gäster är att maten i Italien inte är som man hade förväntat sig hemifrån. Och det vi förstår vi helt och fullt!

Maten är inte alltid så färggrann och dekorerad, som vi kanske gör den till i Skandinavien. Och en italiensk kock vägrar att strö hackad persilja eller basilika eller röd paprika på en rätt bara för syns skull. Det hör inte till och man gör det heller inte. Den sortens mat hittar man i nöjesparker och andra turistfällor där turister gärna får det dom vill ha. En italiensk kock med respekt för det lokala köket serverar däremot maten som den ska serveras.

Kort sagt, så är vi nordbor långt mer rundhänta med vitlök, kryddor och pynt på maten, när vi leker italienare. Det italienska köket är mycket enkelt och kanske också det mest konservativa i Europa. En enskild råvara ska inte drunkna i smaker utan kunna stå för sig själv.

Italienare använder faktiskt mycket mindre vitlök än man kanske tror – ofta gnider man blott ett stycke rostat bröd med lite vitlök till en bruschetta – medan vi i Skandinavien lägger fem vitlöksklyftor i en mixer. Vitlök är alltid en diskret medspelare.

En risotto är en mycket delikat rätt och en enkel rätt lagad med de bästa ingredienserna, med en god fond och en diskret smak, inte en explosion av buljongtärningar.

Har man halvpension på hotell i Italien, kommer man mycket närmare den måltid man skulle få hos en italiensk familj, än det man får på en lokal restaurang i Skandinavien.

Ofta serveras en enkel liten sallad med olja och vinäger, salladsblad, morötter, gurka, majskorn som kanske kommer från en burk och några oliver. Det är så man gör. Det serveras ofta pasta eller risotto först och därefter får man en secondo – kött eller fisk – och i Italien kokas grönsaker ofta lite längre än i Skandinavien.

Och vi reser ju till Italien för att äta som italienare – inte för att lära dem äta som vi gör i Skandinavien! 

Brödet är en historia för sig. Det vi kallar italienskt bröd är inte det man vanligtvis träffar på i Italien. Här är det ett klassiskt vitt bröd som dominerar, och i Toscana är det helt utan salt. Den klassiska italienska morgonfrallan, rosetta, ser ut som den har gjort i hundratals år, helt utan spelt, vetegroddar, solrosfrö eller kli.

Anpassa dina förväntningar på maten i Italien. Upplev och njut av det som serveras. Känn dig som hemma hos en italiensk familj. På hotellen är det ofta riktiga matmadamer som står för maten och inte en armé av Masterchef-aspiranter som trollar med rök, skum och molekylär gastronomi. Är du i norra Italien serveras det ofta risotto, radicchio och pasta gjord av Typ 00-mjöl, och är man i södra Italien så är det mer aubergine, tomat, olivolja och pasta av durumvete på menyn.

Smaklig måltid.

Italienresor

 • Puccini-festival

  Njut av två fantastiska Puccini-operor under den berömda festivalen i Torre del Lago och utflykter till San Gimignano och Lucca.

  4,1
  • 3 avgångar
  • 5 dagar
  • Från 11 798:–
  från Köpenhamn
 • Njut på italienska i Toscana och Umbrien

  Två av Italiens vackraste regioner med de charmiga medeltida städerna Siena, San Gimignano och Orvieto.

  4,3
  • 3 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 10 998:–
  från Stockholm
 • Singelresa

  Toscana – kultur, vin och vandring

  Pilgrimsvandra i Toscana - möt nya vänner och njut av ljumma vårvindar

  4,2
  • 15-10-2024
  • 7 dagar
  • 11 498:–
  från Stockholm
 • Hotel Moresco

  Den italienska rivieran i Ligurien med Monaco och Èze

  Med vackra Diano Marina som bas utforskar vi den vackra liguriska kusten - från Nice hela vägen till Genua

  4,3
  • 3 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 11 698:–
  från Stockholm